Wesley So takes it all…

De Amerikaan Wesley So, heeft zoals verwacht, de Londen Chess Classic, op zijn naam geschreven. Hij kwam met wit niet in de problemen tegen de Fransman Vachier-Lagrave die een puntendeling ook wel best vond. Tweede werd Fabiano Caruana die tegen onze landgenoot Anish Giri ook remise overeen kwam. Het werd, helaas, de negende remise voor Giri die ook niet door de linies van Caruana wist heen te breken.

Gezegd moest worden dat Giri ook de nummer twee van de wereld toch wel heeft laten zweten voordat het resultaat op het scorebord kwam. De opening verliep niet helemaal van wat hij zich er misschien van voorgesteld had, want de Amerikaan slaagde erin het gebruikelijke witte voordeel al snel te neutraliseren. Sterker nog: in een mum van tijd stonden er slechts vier tegen vier pionnen op de koningsvleugel op het bord met aan beide kanten slechts een dame en een licht stuk. Maar Giri had de dame en de loper en Caruana de dame en het paard. De loper bleek toch wat sterker dan het paard en de zwartspeler moest zijn pionnenstructuur compromitteren door …e5-e4 te spelen en even later ook een dubbelpion toe te laten. Het resterende dame-eindspel was optisch wat prettiger voor wit en zelfs een eventueel pionneneindspel leek kansen te bieden. Maar dat bleek allemaal een illusie. In werkelijkheid was er niets aan de hand hoewel beide spelers voor de vorm het pionneneindspel nog even doorspeelden.

Drie andere partijen waren toen al in remise geëindigd. De spelers in de partij tussen Levon Aronian en Veselin Topalov maakten echter overuren. En na een bijzonder interessante en avontuurlijke partij, waarin de Bulgaar een stuk tegen twee pionnen offerde, kreeg hij uiteindelijk een tegenstander op de knieën. Want toen de Armeniër het stuk moest terugofferen, bleek de zwarte d-pion toch onstuitbaar. Gezegd moet worden dat Topalov het slot erg sterk speelde en zo smaakte hij na zijn verschrikkelijke score van 1 uit 8 toch nog het zoet van de overwinning.

 

Met dit toernooi kwam een einde aan de Grand Tour die bestond uit verschillende toernooien. Uiteindelijk werd ook Wesley So de winnaar van het overall-klassement. Caruana had moeten winnen van Giri in de laatste ronde, als hij er nog een tiebreak uit had willen halen. Maar zover kwam het dus niet. So haalde misschien wel het mooiste resultaat uit zijn carrière tot dusver. Voor Giri is de toekomst in dit cyclus van toernooien ongewis. Als ik de commentatoren goed beluisterd heb, gaat wereldkampioen Magnus Carlsen weer meedoen en gezien het feit dat Giri op dit moment niet voldoende Elo heeft, lijkt het waarschijnlijk dat hij buiten de boot valt. Laten we hopen dat er nog iets verandert hierin…

 

 

 

Giri, Anish – Caruana, Fabiano

1. d4 d5 2. Pf3 Pf6 3. c4 dxc4 4. e3 e6 5. Lxc4 c5 6. O-O 6…a6

 1. b3

Wordt niet zo vaak gespeeld. Maar waarschijnlijk heeft Giri dit systeem speciaal voor deze gelegenheid klaarliggen. Andere, meer gespeelde en vaak scherpere, zetten zijn: 7. a4 7. Lb3 7. De2

7…cxd4

7…b5 8. Le2 Lb7 9. Lb2 Pbd7 10. Pbd2 Le7 11. a4 b4 12. Pc4 is een aantal partijen gespeeld, waaronder een aardige winstpartij van onze landgenoot Van Wely tegen Hansen, 1996.

 1. Pxd4 Ld7 9. Lb2 Pc6 10. Pf3 Bekend is 10. Pd2 Le7 11. Le2 O-O

10…Le7 11. Pbd2 O-O 12. Tc1 Tc8 13. De2

13…Pb4

Een nieuwtje, maar wel een volkomen normale zet die ook nog meteen wit het loperpaar afhandig dreigt te maken. De positionele dreiging is . .. b7-b5. 13…Da5 kwam nog voor in Miles-Lin, 1993.

 1. a3 b5

14…Pbd5 kon natuurlijk ook maar na 15. Pe5 heeft wit waarschijnlijk toch wel een prettig plusje.

 1. axb4 bxc4 16. Pxc4 Lxb4 17. Ta1

Er is al geen sprake meer van enig voordeel voor wit. De openingsopzet zal dus opnieuw onder de loep genomen moeten worden. 17. Tfd1 De7 helpt zwart alleen maar, dus daarom koos Giri voor de tekstzet.

17…Lb5

Een prima zet, waarmee hij echter wel weer het loperpaar moet inleveren, wil hij geen materiaal verliezen. Maar 17…a5?! 18. Tfd1 Dc7 zou zwart na 19. Le5 een klein beetje in verlegenheid brengen.

 1. Pd4 Lxc4

Hij maakt er ongelijke lopers van. 18…Pe4 19. Pxb5 axb5 is ook volkomen gelijk.

 1. bxc4 a5 20. Tfc1 Pd7

En natuurlijk zet zwart een blokkade op de zwarte velden op, vooral veld c5 is daarbij cruciaal.

 1. Pb3 Dg5 Na 21…Pc5 kan wit nog een beetje wat proberen met 22. Dg4 g6
 2. c5

Daarbij worden beide vrijpionnen tegen elkaar geruild en lag de remise al in het verschiet.

22…Pxc5 23. Pxa5 Pe4 24. Pc6 Lc5

Zeker ook omdat er nu diverse stukken tegen elkaar geruild gaan worden:

 1. Pd4 25…Lxd4 26. Lxd4 Txc1+ 27. Txc1

Vier tegen vier op één vleugel, twee zware stukken aan beide zijden en ieder een licht stuk. De loper kan hier nauwelijks als beter bestempeld worden, dus opnieuw lijkt een snelle puntendeling een feit. Maar dat is maar een oppervlakkige waarneming. Wit kan onder omstandigheden zijn tegenstander toch de nodige problemen voorschotelen. En gelukkig weten de spelers er nog iets heel interessants van te maken.

27…e5 28. Lb2

28…Td8

Zwart gaat werken met de dreiging … Td2 en daarmee verleid hij zijn tegenstander tot de ruil van de torens. Maar misschien had Giri een betere kans gehad. Na een normale zet als 28…h5 zou wit ook iets hebben: 29. Dc2 Pf6 30. h3 Te8 en hoewel het allemaal niets lijkt, blijft het oppassen voor zwart na een zet als 31. Ta1

 1. Td1

Deze ruil is in principe in zwarts voordeel. Op 29. Dc2 denk ik dat zwart moet antwoorden met 29…Pd2 hetgeen toch op het eerste gezicht een wat linke zet lijkt. Er is dan juist niet zoveel aan de hand. [ Maar na 29…Pf6 30. h3 Te8 31. Ta1 moet zwart op zijn tellen passen, zoals hierboven al geschetst.]

29…Txd1+ 30. Dxd1 h5 31. Dd3 Pf6 32. h3

32…e4!

Toch blijkt de stelling wat ongemakkelijk voor zwart. De door Caruana gespeelde zet getuigt van een groot gevoel voor gevaar, want het is vermoedelijk zelfs de enige zet waarmee hij de stelling kan houden. Stel dat zwart een rare zet als 32…Kh8? zou spelen, dan zouden zich toch wat donkere wolken samenpakken bij zwart: 33. Dd6 e4 34. Lxf6 Dxf6 35. Dxf6 gxf6  (zie analysediagram)

en grappig genoeg is dit eindspel verloren voor zwart. 36. Kh2 h4 37. g3 Kh7 [ 37…hxg3+ 38. Kxg3 kost zonder slag of stoot pion e4.] 38. gxh4 Kh6 39. Kg2 [ 39. h5 Kxh5 40. Kg3 Kg5 41. h4+ Kh5 42. Kh3 f5 43. Kg3 Kh6 44. Kf4 Kg6 45. Ke5  (zie analysediagram)

en zwart verliest zijn belangrijkste pionnen.] 39…Kg6 40. h5+ Een regelrechte blunder is hier 32…g6?? wegens 33. Dd8+ Kg7 [ 33…Kh7 34. Df8] 34. La3 met winst. Ook hier blijkt de loper een gevaarlijk aanvalsstuk.

 1. Dd8+ Vooral niet 33. Lxf6?? wegens 33…exd3 34. Lxg5 en nu staat pion e3 vreselijk in de weg… 34…d2

33…Kh7 34. De7 Dg6 35. Lxf6

Het is Giri gelukt zwart een dubbelpion te bezorgen en dat geeft altijd moeilijkheden bij de tegenstander.

35…gxf6

 1. Dc5 Kg7 37. Dd5 f5 38. De5+

Zo kan hij het pionneneindspel ingaan, want dubbelpionnen kunnen juist in het pionneneindspelen de speler parten spelen.

38…Df6

 1. Dg3+  
 2. Het pionneneindspel met 39. Dxf6+ biedt echter geen enkele winstkans voor wit. Een voorbeeld: 39…Kxf6 40. Kf1 [ 40. Kh2 Kg5 41. Kg3 h4+ 42. Kh2] 40…Ke5 41. Ke2 Kd5 42. Kd2 Kc4 43. Kc2 en geen van beide spelers kan ook maar iets zinnigs beginnen.

39…Kh7 40. Kh2 De7 41. Df4 Kg6 42. Kg3 Dd8 43. De5 Dg5+ 44. Kh2 44…Dd8 45. Dg3+ Kh7 46. Df4 Kg6 47. De5 Dd2 48. Dg3+ Kh6 49. Df4+ 49…Kg6 50. Dg3+ Kh6 51. Dh4 Dd6+ 52. Df4+

Nu gaat hij toch maar het pionneneindspel in. Maar de omstandigheden zijn zeker niet gunstiger.

52…Dxf4+ 53. exf4 Kg6 54. Kg1 Kg7

Hier werd wat lacherig over gedaan bij het commentaar. Seirawan zei dat hij diverse collega’s kende die deze zet niet meteen zouden begrijpen.

 1. Kf1 Kf6

De bedoeling komt dadelijk naar voren. Zwart heeft een ‘driehoekje’ gedraaid om goed uit te komen in het centrum als de witte koning daar verschijnt.

 1. Ke2 Ke6 57. Kd2 Kd6 58. Ke2 Ke6

Tja en toen werden de handen toch maar geschud. Giri’s negende remise. Hij valt niet te verslaan door de wereldtop, maar zelf een partij winnen, is hem kennelijk ook niet gegund.

½ – ½

 

(Foto’s zijn van de toernooiwebsite en een paar van de livestream)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

7 Reacties

 1. Avatar
  wimw 18 december 2016

  Ik kan me wel voorstellen dat Giri niet meer voor de Grand Prix Tour wordt uitgenodigd. Hij heeft dit jaar 6 toernooien tegen de absolute wereldtop gespeeld. In het Gashimov Memorial en het Tal Memorial deed hij het echt goed met drie overwinningen, maar in de andere vier toernooien won hij geen enkele partij. Dat was in het kandidatentoernooi, in Bilbao, in het Sinquefield toernooi en nu in London. In totaal 60 partijen met 42 remises, 6 overwinningen en 12 nederlagen. Daarmee wordt je voor organisatoren toch wat minder aantrekkelijk als schaker.

 2. Avatar
  Avdg 18 december 2016

  @winw: Volgens mij zijn de meeste van Giri’s resultaten wel de vechtremises. In de uitslagen staat het mooier als je wint of verliest. Maar hij speelt volgens mij nauwelijks korte afgesproken werk remises.

 3. Avatar
  Jaap Amesz 19 december 2016

  Giri’s houding in het interview met Ashley, wijst erop dat Giri zelf geen geloof meer heeft in een nieuwe uitnodiging. Daarnaast heeft Rex Sinquefield al gezegd dat hij Aronian wil hebben. Wie betaalt, die bepaalt.

  Dus 6 al geplaatst (MVL, Kramnik, Magnus, So, Caruana, Nakamura)+ Aronian maakt 7 plaatsen bezet. Dan zijn er nog 2 plaatsen over. Mijn gok is dat die niet naar de remise koning gaan. Let op mijn voorspelling: het worden Anand en Karjakin.

  Ik hoop dat Giri flink gaat hakken in Wijk aan Zee anders vrees ik dat zijn invitaties zullen teruglopen in 2017. Mocht Giri nou Wijk aan Zee glorieus winnen met mooie aanvalspartijen, dan heeft ie nog kans.

 4. Avatar
  wimw 19 december 2016

  Giri is beslist geen remiseschuiver. Hij probeert het wel, maar komt vaak niet verder dan remise. Of zoals bij het Tata Steel toernooi van 2016 werd geschreven. “Op het oog een saaie partij, maar hij was toch inhoudsrijk.” In dat toernooi had hij nog twee overwinningen, maar verloor van Wesley So in de eerste ronde. Drie keer ontsnapte hij naar remise. Er is echter nog hoop voor Giri, als hij gaat onderzoeken wat Wesley So heeft gedaan om aanvallender te spelen. So produceerde na zijn overwinning op Giri alleen nog maar remises en wel 12 stuks. Daarna begon voor hem de victorie met overwinningen in het Sinquefield toernooi en het London Classic toernooi en het totaal klassement van de Grand Chess Tour. Hij heeft een interview gezegd dat hij heel veel heeft gehad aan het bestuderen van de My Great Predecessors van Kasparov.

 5. Avatar
  Herman Grooten 19 december 2016

  We mogen niet vergeten dat het op het allerhoogste niveau niet gemakkelijk is om een partij te winnen. De spelers weten allemaal zoveel van het spel dat het niet eenvoudig is om iemand ‘omver te duwen’. Dat betekent dus dat je iets op het bord moet zetten dat je zelf begrijpt en die ander niet of maar gedeeltelijk. Carlsen heeft dat vermogen, Nakamura in zekere zin, Aronian had het evenals Topalov is zijn goede jaren. Maar je ziet ook dat het helemaal mis kan gaan (zoals bij Topalov dit toernooi) als je het gevoel voor evenwicht uit het oog verliest. Giri zal er waarschijnlijk aan moeten werken om de kansen die hij wel degelijk creëert ook te gaan verzilveren. En misschien is het niet erg als hij even zijn krachten moet meten met het ‘tweede enchelon’.

  • Avatar
   Frits Fritschy 20 december 2016

   Misschien moeten Giri en Topalov maar eens twee weken bij elkaar gaan zitten. Het gemiddelde van die twee levert de perfecte schaker op.

 6. Avatar
  wimw 21 december 2016

  Topalov is een echte smaakmaker in een toernooi. Daardoor werd hij z0’n tien jaar geleden overtuigend de uitdager van de klassieke wereldkampioen Kramnik. Maar nu grijpt hij in super scherpe stellingen vaak mis, wat direct dodelijk is. Giri komt eigenlijk nooit in dergelijke verwikkelingen terecht, maar als Giri op zoek is naar een nieuwe trainer lijkt me een aanvallender ingesteld schaker, zoals vroeger Kasparov, een heel goede keuze.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.