5e ronde KNSB Nosboteams

Groninger Combinatie – En Passant      5-5

En Passant had moeite met de opstelling. Hierdoor kwamen ze opdagen met drie 1800 spelers, die werden opgeofferd aan de bovenste drie zwarte borden (2,4 en 6). Dat leek dus een makkelijke middag voor GC te worden, maar een nadere bestudering van de opstelling was een papieren overwinning van 5,5-4,5 het meest waarschijnlijk. Nu weet u dat het dit jaar in vele klassen de krachtsverschillen dermate klein zijn dat er verrassende uitslagen komen.

Jan Baljé op bord zes was de eerste die klaar was in een partij waarbij de tegenstander niet wist waar het in deze opening om ging. Althans volgens commentator Iozefina Paulet die in een bijzaal een aantal partijen van commentaar voorzag. Daarna volgde een remise van Tiviakov tegen Konstatin Landa. Volgens Tiviakov een normale remise tussen twee spelers die ongeveer even sterk zijn. Daarna na En Passant de leiding doordat David Slagter en Maurice Schippers verloren. Vervolgens scoorde GC drie punten op rij. Sipke op bord 4, Joost op bord 10 en Jasper op bord 2. Wel jammer voor Jasper. Speel je op bord 2 en krijg je een 1800 speler tegenover je. Die moet je winnen en het levert geen ratingpunten op.

GC dus aan de leiding met 4,5-2,5. De overige drie borden stonden niet geweldig voor GC en de vraag ging er om of er ergens nog een remise gescoord kon worden. Erik was de eerste die de koning moest omleggen. Stond een pion achter maar had wel een grote aanval op de vijandelijke koning. De aanval kwam niet verder en de vijandelijke e-pion wel. Eelke de Boer had ook een eindspel met een pion minder. Elk een toren, maar zijn koning was afgesneden. Uit de verslagen maak ik op dat zelfs dit nog remise is, zolang de pion de middellijn niet is gepasseerd. Dat wist Eelke niet meer en liet toe dat de pion wel vooruit ging over de middellijn. Lees meer

Over jan van os

Ik ben meer dan 50 jaar aktief in het schaken. Als speler, als bestuurder, als organisator van schaakaktiviteiten, als wedstrijdleider, als verslaggever (de schaakreporter) en als fotograaf. Heb ooit de titel van Nationaal arbiter gehaald. Momenteel voorzitter van mijn schaakclub ESG en ik zit in het bestuur van Chessfestival Groningen. Sinds 25 november ben ik ook voorzitter van de Noordelijke Schaakbond.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.