Kerstpuzzels

Terwijl momenteel in Groningen het schaakfestival druk bezig is, zit de rest van schakend Nederland vermoedelijk onder de Kerstboom. Toch willen we ook dat niet alleen de takken kraken maar ook de hersens. Vandaar dat we acht vrij lastige puzzels aanbieden. Omdat ze soms inderdaad vrij pittig kunnen zijn, zijn er wat tips bij gezet. Die tips zijn soms wat cryptisch, maar wellicht kan het u helpen om op het spoor van de oplossing te komen.

Schaaksite wenst iedereen fijne feestdagen toe en alvast de beste wensen voor 2017!

 

En zet nu die grijze cellen maar het werk!

 

PUZZEL 1

Wit speelt en geeft mat.

Tip: bedenk wat zwarts laatste zet zou kunnen zijn.

 

PUZZEL 2

Von Holzhausen, W.

Wit speelt en wint.

Een wat cryptische tip: pat opheffen door een trappetje…

 

 

PUZZEL 3

Eindspelstudie – Gurgenidze

 

Tip: vier dames op het bord is nog niet genoeg…

 

PUZZEL 4

Eindspelstudie van Amaker

Wit speelt en maakt remise.

Tip: soms kun je de deur sluiten zodat de tegenstander niet op jouw terrein kan komen.

 

 

PUZZEL 5

De klok tikt al richting het einde van het jaar. Hoe geeft wit mat in twee zetten?

Tip: de hoogwaardigheidsbekleder doet goed mee!

 

 

PUZZEL 6

Eindspelstudie Mees

Wit speelt en wint.

Tip: eerst moet de opruimingsdienst zijn werk doen alvorens het pleit wordt beslecht.

 

 

PUZZEL 7

Kritz, Leonid – Schwarz, Karsten

Speel de volgende partij vanuit de beginstelling na:

 1. d4 d5 2. e3 Lf5 3. c4 c6 4. Db3 Db6 5. cxd5 Dxb3 6. axb3 Lxb1 7. dxc6 Le4

Met welke fantastische zet slaagde wit er nu in zijn partij direct tot winst te voeren?

Tip: een pion dicht bij de achterlijn wordt een wapen.

 

 

PUZZEL 8

Waar staat de zwarte koning?

Op welk veld staat de zwarte koning in bovenstaand diagram…

 1. a) … mat?
 2. b) … pat?
 3. c) … mat in één zet?

 

Tip: doe je best!

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

6 Comments

 1. Avatar
  Tovenaar december 23, 2016

  De 1e puzzle is mijns inziens niet correct. Om in een probleem en passant te mogen slaan moet er aangetoond worden dat de laatste zet voor de probleemstelling het en passant mogelijk heeft gemaakt en er alleen die zet gespeeld kan zijn.

  • Avatar
   Gmischa december 23, 2016

   Nou er staat dat wit mat kan geven. Het is dan aan de oplosser om in te zien dat dit alleen mogelijk is als zwarts laatste zet e7-e5 is geweest. Het is dus wel degelijk mogelijk de puzzel met diens beschrijving op te lossen.

 2. Avatar
  Frits Fritschy december 23, 2016

  Jullie hebben allebei gelijk. Als compositie mankeert er van alles aan. Ook de andere opgaven zijn natuurlijk voor iemand die iets van probleemschaak en eindspelstudies afweet, uitermate simpel, stap 1, zullen we maar zeggen. De kerstpuzzel van het MEC bijvoorbeeld was andere koek. Tot mijn grote spijt is Eddy Sibbing er dit jaar mee opgehouden die te presenteren. Maar als introductie in het probleemschaak vind ik Hermans selectie erg leuk. Veel oude bekenden, veel humor.

  Als het te simpel voor iemand is, probeer dan eens te kijken of het in Amakers opgave (nummer 4) mogelijk is met een wat andere setting meer zwart materiaal toe te voegen, liefst een dame. Ik noem maar iets, Dh8 Th7 Lg7 Pf8, zwart moet Pd7 spelen en wit promoveert en houdt eeuwig schaak.

  Misschien kan schaaksite eens Eddy Sibbing polsen of hij zijn kerstpuzzels bij schaaksite wil continueren? Dan komen de tovenaars ook aan hun trekken.

 3. Avatar
  Tony Werten december 24, 2016

  opg 8: De zwarte koning staat ook mat in 1, op a1 en a2

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.