Tweede dag schaakfestival

Een lange dag die dag 2, want om half acht werd de plannen en stand van zaken rond het NK-jeugd te Assen gepresenteerd. Een vernieuwende aanpak. De kampioenschappen als onderdeel van een totaal pakket wat topsport en breedte sport met elkaar moet verbinden. Een programma niet gericht op een eenmalig (of drie keer) gebeurtenis, maar gericht op het schaken duurzaam in de maatschappij te integreren. Dure woorden maar de gedachten hierover kwamen wel duidelijk naar voren. In maart krijgen we het uitgebreider en nog concreter te horen. U kunt vast een voorproefje nemen door te kijken op hun  site jeugdschaaknoord.

De match tussen ons talent Jonas Hilwerda tegen de 51 jaar oudere Yochanan Afek is geëindigd in een 2-2 gelijkspel. Het waren partijen met een bedenktijd van 45 minuten. Dat is misschien een beetje in het voordeel van de jeugd. Maar dan heb je tenminste tijd om de partij te analyseren. En daar gaat het natuurlijk om. Je partij bespreken met de meester en horen wat hij er van vindt. Natuurlijk zijn er altijd (zogenaamde) trainers die je wijzen op welke zetten je wel had moeten spelen. Maar het ging nu natuurlijk niet over de zetten, maar vooral over de ideeën achter de zetten. Als je het goede idee hebt kun je zelf uitrekenen/bedenken welke zetten daarbij horen. Een oordeel over de gespeelde partijen kunt u zelf geven door te de partijen na te spelen op de site van het chessfestival. In de rondeverslagen staan partijen met commentaar.

Lees meer

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.