Schaakpuzzel

Op lange winteravonden is het een goede bezigheid om puzzels op te lossen. Het oplossen van schaakproblemen is vaak ook met een puzzel in de weer zijn. Puzzelen om de goede oplossing te vinden van een schaakprobleem past dus prima in dit Winterpuzzelboek. Voor schakers die graag puzzelen met schaakstukken mag het een uitdaging zijn om aan deze schaakpuzzel deel te nemen. U wordt daarvoor van harte uitgenodigd.

Maak zelf een schaakprobleem

De zes diagrammen die zijn afgedrukt, dienen alle zes opgelost te worden. De eerste drie problemen zijn tweezetten (wit begint en zet zwart mat op de volgende zet). Men dient de juiste sleutelzet (eerste zet van wit) iedere keer op een leeg bord te plaatsen en zodoende krijgt men een nieuw probleem. De problemen vier tot en met zes zijn driezetten (wit zet mat in maximaal drie zetten); ook nu is de sleutelzet nodig om het nieuw te maken probleem te krijgen.

De zes sleutelzetten worden op een leeg bord geplaatst. Indien alle problemen goed zijn opgelost, is de nieuwe stelling een tweezet geworden. Er ontbreekt aan dit probleem echter een zwarte koning. Die dient u op veld d5 neer te zetten.

Het is nu de bedoeling dat de zelfgemaakte tweezet wordt opgelost. De sleutelzet van deze tweezet is de oplossing van de schaakpuzzel.

De oplossing van de tweezet kan tot 14 januari 2017 opgestuurd worden naar Henk Prins, Reinenweer 42, 3363 XR Sliedrecht (email: hprins@solcon.nl). Onder de goede inzenders zullen enkele schaakboeken worden verloot. De uitslag van de wedstrijd zal geplaatst worden in de schaakrubriek van het RD.

Diagram 1 : H. Prins, tweezet

Diagram 2: M. Kovacevic, tweezet

Diagram 3: F. Pachl, tweezet

Diagram 4: A. Feoktistov, driezet

Diagram 5: J. Vladimirov, driezet

Diagram 6: J. Tuovinen, driezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.