Met een halfje voor op Bai is een witpartij tegen Gleizerov voor Sergy Tiviakov een mooie kans om met voorsprong de laatste ronde in te gaan. Alles verliep ook volgens plan. Hij speelde Tarrasch tegen het Frans en liet Dxb2 toe. De oude volkswijsheid zegt: “sla nooit op b2, zelfs niet als het goed is.” Erik Hoeksema (waar is hij?) maakte er van: “sla altijd op b2, zelfs als het slecht is.” De dame stond ingesloten, wit kreeg de mooie loper van zwart te pakken. Wit kreeg de kans om met 19.Tb3, met als plan Lb1 de dame te winnen voor een toren en loper en het resterende eindspel zou een kolfje naar de hand van Sergei moeten zijn.

Er kwam echter een eindspel op het bord waarin wit ook alles heeft wat zijn hartje hem begeerde: actievere torens dan de tegenstander, loperpaar, betere structuur. Lang leek het erop dat Sergei weer eindspelles ging geven. Om met commentator Gert Ligterink te spreken: er vond een mishandeling plaats. Zeer tegen wat we kennen van Sergei ruilde hij actieve stukken en liet hij toe dat zwart actief kon worden. Opeens stond een zwarte toren op b2 en een zwart paard op c4. Wit moest opeens oppassen dat hij niet verloor. In de langste partij van vandaag zorgde hij daar nog wel voor, maar het resultaat moet een teleurstelling voor hem zijn geweest.

Dat gaf Bai de mogelijkheid om weer dichterbij te komen. In zijn partij tegen Chigaev viel zo weinig opwinding te bespeuren dat we er in de analysezaal geen aandacht aan hebben besteed. Wit verwaarloosde zijn pionnenstructuur en had moeite moeten doen om binnen de remisemarge te blijven. In plaats daarvan speelde wit volle bak op winst en te actief en krijg hij het lid op zijn neus. Dat betekent dat Bai net als Tiviakov 6,5 punt heeft. Dat belooft nog een spannende laatste ronde te worden.

Gleizerov volgt op 6 punten, en inmiddels vinden we daar ook Sipke Ernst, terug van een vakantie in een Zwitsers gambiet door vijf keer op rij te winnen. Zijn Chinese tegenstander zondigde tegen alle openingsregels (dame niet te vroeg eruit, niet twee keer met hetzelfde stuk spelen). Sipke besefte dat elke actieve zet een daalder waard was. Alle stukken gingen naar de koning en ook lekker precies met De1 in plaats van Dh5. In 22 zetjes een punt, dat geeft zelfvertrouwen voor de laatste ronde. Dat belooft wat!

Bij Sipke voegt zich ook Casper Schoppen en daar zag het lang niet naar uit. Met zwart had Hugo ten Hertog het betere van het spel. Waarom hij niet een toren op de achterste rij plantte met 22…Lxf3 23.Dxf3 Te1+ was ons een raadsel. Wit vocht zich goed terug in de partij met Ta3-d3 en Ph5. De zet 28…Pxb2 is volstrekt de verkeerde kant op. Wit neemt het over, en 30…Dc6 verliest op slag.

Krasenkow, de hoogstgerate speler van het toernooi, was samen met Sipke op vakantie geweest in Zwitserland, maar was daar wat langer verdwaald. Inmiddels is hij weer in beeld. Van zijn tegenstander kreeg hij zomaar een stuk in zijn schoot geworpen en dat nam hij met plezier aan. Vervolgens was het een kwestie van consolideren en het formuleren van de ideale opstelling van de stukken. Voor een paard op d4 zou wit een moord doen en daar werkte wit rustig naar toe om soepel het punt binnen te halen. Inmiddels staat Krasenkow op 5,5 en kan hij misschien nog van beslissende invloed zijn op de eindzege.

Graag zou ik iets liefs schrijven over Jan Werle, maar meer dan dat hij remise speelde en er niet veel meer in zat heb ik niet te melden.

Nico Zwirs had een flink nadeel in een nagenoeg symmetrische stelling dat zich later vertaalde in twee pionnen achterstand. Hij vocht zich bewonderenswaardig terug naar een volstrekt gelijke stelling. Een blunder in tijdnood (32…Ld6) kostte meteen een vol punt, een hard gelag.

Lucas van Foreest is tegenwoordig een testosteronbom. Dat uit zich buiten het bord in praatjes, maar ook op het bord met een enorme drang naar voren, naar het afmaken van andere mannen en het buitmaken van vreemde vrouwen. Peter Ypma was het slachtoffer. Ypma, bezig met een goed toernooi, ziet zijn IM-norm in gevaar komen maar blijft halsstarrig vasthouden aan het inferieure 1…b6 en 2…Lb7. Lucas weet daar wel raad mee en als Peter zijn plannen niet consequent executeert maar halverwege aanpast en ook nog eens zelfmoordneigingen toont, beukt Lucas er dwars doorheen. Een punt in 27, blakend van het zelfvertrouwen en de praatjes. Stefan Colijn dacht blijkbaar dat op initiatief spelen tegen een Russische GM een goed idee is, want hij deed bijna alle pionnen die hij had in de aanbieding voor een zweem van activiteit. Ulybin doet een paar precieze en kan een punt bijschrijven.

Een mooie partij om naar uit te kijken wordt de normenstrijd tussen Max Warmerdam en Nico Zwirs. Beiden kunnen nog een IM-norm halen, maar alleen door te winnen!

Partijen top tien borden:

B-groep

Ronde 8 betekende een wisseling van de macht aan de top. Op het eerste bord ontmoetten de twee hoogstgeplaatsten Bruno Jelic en Fons van Hamond elkaar eindelijk. Een Steinitz-gambit in het Hollands leidde tot een tamelijk gesloten stelling met een positioneel karakter. Bruno nam het voortouw door zijn paard in zwarts stelling te planten met 14.Pe6. Later won wit een pion, die Fons dacht terug te winnen met 20.Dxe6. Maar Bruno had nog een mooie truc met 23.Txd5 wat de pion terug won. Fons moet door deze zet in paniek zijn geraakt, want hij haalde zijn toren weg van de loperdiagonaal, wat een onfortuinlijk mat in een toeliet!

Edwin Zuiderweg tegen Raymon Oord was een lange partij die over het algemeen gelijk op ging. Edwin wist op gegeven moment eindelijk in het voordeel te komen door een toreneindspel om te zetten in een eindspel met dame en pion tegen dame. Maar moeilijk was het wel, en ten lange leste besloten de spelers tot remise.

In Minko Pieters tegen Edim Salihbegovic leek laatstgenoemde goed uit de opening te komen, maar Pieters won met het vernuftige 18.Dg4 een pion. Later kreeg Edim een zwarte pion op d2 wat Minko wat problemen gaf. 27…De1 was een interessante poging, die helaas werd gevolgd door de à tempo gespeelde blunder 28…Pe5? In plaats daarvan had 28…Ka8 29.Te2 Th1 nog gekund, wat had geleid tot een lastig maar houdbaar eindspel met twee torens tegen een dame.

Op bord vier versloeg Onno Elgersma Arthur Maters, en jongste telg van de Van Foreesten Machteld maakte remise tegen Joan Reinders op bord vijf. Aan het begin van de laatste ronde gaat Bruno Jelic nu ongedeeld aan aan kop met 6,5 uit 8, op een halfje gevolgd door Edwin Zuiderweg, Minko Pieters en Onno Elgersma. Morgen hebben we op het menu: Zuiderweg – Jelic en Pieters – Elgermsa. Wint Bruno de B-groep opnieuw? Alles is nog mogelijk.

Een paar al ingevoerde partijen uit de B-groep:

Compact

Vijf spelers op de volle score aan het begin van ronde 4, maar hoeveel blijven er over? Vrienden Alje en Arno speelden snel remise en delen daardoor nu de achtervolgende positie op een half punt met Roelof en Nikolas die in het zesde uur een puntendeling overeen kwamen en een duo Jaspers.

De eerste man met het volle pond tot nu toe vinden we in de B. Ardin Bosboom kreeg met zwart een curieuze pionnenketen (g2 – c6 van wit, c7-f4 van zwart) op het bord tegen Willem Sipkema. Willem vreesde voor de druk van zwart, maar uiteindelijk werd het toch remise.  Op bord 2 een snelle overwinning voor Ramon Middeljans die daarmee gedeeld aan de leiding komt. Daarachter een hele meute 2-punters, waaronder Jaap, die voor de tweede keer de spektakelprijs probeerde te winnen, hij kreeg echter het deksel op zijn neus.

De dag van compact C begon met drie koplopers met 100%, maar na vandaag is er niemand meer met deze score. Ron en Elmar hielden elkaar in evenwicht en Erwin had het erg moeilijk tegen Emma. Een pion meer voor Emma, maar haar stukken bleven wat passief. Dit resulteerde in klassiek remise toreneindspel met een extra randpion. Uw verslaggever dacht dat Anne op bord 4 de betere kansen had in het eindspel, maar Jacob was het hier niet mee eens en won zijn partij. Drie man op 3,5 en 5 spelers op 3 belooft veel goeds voor de laatste ronde.

De dames blijven het goed doen in compact D. Famke en Louise wonnen hun partij, maar ze kwamen net als Joris Martijn niet dichter bij koploper Daan Noordenbos. Daan walste over de koningsvleugel van zijn tegenstander heen en staat met 4 uit 4 als enige Compacter nog op 100%. Voor veel Groningers zal dit echter geen grote verrassing zijn, het zal mij niet verbazen als Daan volgend jaar al in Compact B te bewonderen is. Als toetje zijn partij van vandaag: