Karjakin en Carlsen domineren WK blitz

De twee kemphanen uit de laatste WK-tweekamp te New York, Magnus Carlsen en Sergey Karjakin staan na een dag blitzen (12 ronden) in Qatar gebroederlijk bovenaan met elk 10 punten. Karjakin smaakte het genoegen om zijn illustere opponent zijn enige nul tot dusver te bezorgen. Dat leverde trouwens nog wel een klein incidentje op (zie hieronder beschreven).

Op gepaste afstand, op anderhalf punt namelijk, volgt een viertal, waaronder zich Maxim Vachier-Lagrave en Alexander Morozevich bevinden. Erkend snelschaakspecialist, Hiraku Nakamura, moet het met nog een halfje minder doen. De wereldkampioen van vorig jaar, Alexander Grischuk staat zelfs pas op 7½ punten. Er worden nog 11 ronden gespeeld die u morgen vanaf 13:00 uur onze tijd kunt volgen.

Tussenstand aan kop (na 12 ronden):

De confrontatie tussen Magnus Carlsen en Sergey Karjakin was natuurlijk een heel bijzondere. Carlsen blunderde een toren weg, maar hij besloot door te gaan door zijn dame te geven. Het werd een technisch eindspelletje waarin Karjakin een dame plus paard tegen een toren plus loper bezat. Hij had namelijk alle pionnen laten ruilen omdat hij vermoedde dat het simpel gewonnen was. Dat was het ook, maar niet in een vluggertje met heel weinig tijd op de klok. Zoals het ging, verdedigde de wereldkampioen zich zo taai als hij maar kon, maar hij wist niet te voorkomen dat er een theoretisch gewonnen eindspel van dame tegen toren op het bord kwam.

Daarvan wist Karjakin aanvankelijk niet precies hoe hij het moest doen en hij herhaalde een paar keer de zetten om tijd te sparen. Op een gegeven moment kreeg hij een stelling op het bord waarin hij geforceerd de vijandelijke toren kon winnen. Carlsen zette de klok stil en claimde remise vanwege de vermeende zettenherhaling. De commentatoren waren ook even op het verkeerde been gezet, maar zij kwamen tot de conclusie dat er niets te claimen viel. Tenminste niet op het moment dat Carlsen het deed. De Noor toonde zich eigenlijk wederom een slecht verliezer, maar misschien is dat de eigenschap van een winnaar. De claim werd afgewezen en dat betekende dat Karjakin een klein beetje een genoegdoening kreeg.

 

De Rus bleef in 12 ronden ongeslagen, hij stond wel vier remises toe. Carlsen moest twee remises afgeven, maar de wijze waarop hij de meeste partijen naar zijn hand wist te zetten, was ronduit indrukwekkend te noemen.

Van beide spelers heb ik de partijen tot dusver bij elkaar gezet.

Van Karjakin:

 

Van Carlsen:

 

Benjamin Bok staat na 1 dag op een zeer respectabele 6½ punt. Hij mag morgenmiddag in de eerstvolgende partij tegen de Bulgaar Ivan Cheparinov.

Persoonlijke resultaten Benjamin Bok na 12 ronden blitz:

Bij de dames is de tussenstand (na 9 ronden):

(foto’s zijn van de toernooiwebsite genomen)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Comments

  1. Avatar
    Bert Hollander december 30, 2016

    Carlsen was op dat moment misschien een slecht verliezer, maar Karjakin speelde het bepaald niet op z’n best uit en er zat ook echt een remise in omdat de stellingen na wit z’n 79e, 81e en 83e zet hetzelfde zijn. Maar ja, het blijft snelschaak…

  2. Avatar
    wimw december 30, 2016

    In het Blitz-toernooi worden in totaal 21 ronden gespeeld, dus zijn er nog 9 ronden te gaan. Zie ook FIDE-website.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.