Karjakin graait wereldtitel blitz voor de neus van Carlsen weg

De Russische grootmeester Sergey Karjakin is erin geslaagd om in Qatar de wereldtitel snelschaken te behalen. Hoewel hij op de gedeeld eerste plaats eindigde met zijn grote rivaal Magnus Carlsen, werd hem de wereldtitel toebedeeld. Het reglement schrijft dan voor dat degene die die op rating de zwaarste tegenstand heeft gehad, boven zijn concurrent eindigt. Carlsen wordt – net als bij het rapid – hiermee ‘gestraft’ voor het feit dat hij zo’n hoge rating heeft.

Beide spelers scoorden 16½ uit 21 en bleven daarmee zelfs twee punten voor op het achtervolgende trio Dubov, Nakamura en Grischuk. Karjakin begon de tweede dag vrij matig met twee halfjes en een onnodige nul tegen Nakamura. Daar had hij een dame en een pion tegen een paard, loper en een pion meer, maar hij blunderde zijn dame in één zet weg. Nadat hij van de schrik was bekomen, finishte hij met de fantastische reeks van 5½ uit 6.

Bij Carlsen daarentegen ging het heel anders. Twee soepele overwinningen werden gevolgd door tactische remises tegen de snelschaakkanonnen Grischuk en Nakamura. Maar toen was het wederom Ivanchuk die roet in het eten gooide bij de Noor. De Oekraïner – die in zijn goede tijd ook de toenmalige wereldkampioen Kasparov meermalen had weten te verslaan – won in grootse stijl.

Ook nu raakte Carlsen ontketend. Hij scoorde 4½ uit 5 waarbij hij en passant Anand nog even te grazen nam. Maar zijn halfje in de laatste ronde tegen Leko kostte hem eigenlijk de titel, want op dat moment stond hij een half puntje voor op Karjakin. Dat zal de Noor niet lekker zitten, want hij is een grossier in (wereld)titels. Vorig jaar moest hij Grischuk voor laten gaan bij het snelschaken, maar toen greep hij wel de rapidtitel. Dit jaar werd hij tweemaal gedeeld eerste maar de wereldtitels gingen aan zijn neus voorbij… Bij de prijsuitreiking, zowel van het rapid- als  van het snelschaaktoernooi staat Carlsen er een beetje beteuterd bij.

 

Eindstand aan kop (na 21 ronden):

 

Van beide spelers heb ik de partijen van de tweede snelschaakdag bij elkaar gezet.

Van Karjakin:

Van Carlsen:

Benjamin Bok is geëindigd op de mooie score van 11½ punt. Met een TPR dik boven zijn rating kan hij tevreden terugkijken:

Persoonlijke resultaten Benjamin Bok na 21 ronden blitz:

Bij de dames bleef Anna Muzychuk (Oekraïne) met 13 uit 17 uit de greep van haar achtervolgers Valentino Gunina en Kateryna Lagno (beide uit Rusland) die een halfje minder hadden.

De eindstand (na 17 ronden) zag er zo uit:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

9 Comments

 1. Avatar
  wimw december 31, 2016

  Je hebt helemaal gelijk dat die eerste tie-break regel in het nadeel van Carlsen was, omdat zijn Blitz-elo zoveel hoger was dan die van Karjakin. Maar ook de tweede tie-break regel, die het aantal wedstrijdpunten van de tegenstanders optelt,  geeft Karjakin een voordeel van 259 tegen 258. En bovendien won hij hun onderlinge match, waarvan het incident met de remise-claim door jou vermeld werd. Toch heeft Carlsen ook heel sportief Ivantsjoek met zijn wereldtitel in het Rapid-toernooi gefeliciteerd met de woorden: tegen mij speelde hij zo ongelooflijk goed dat ik overklast werd. Voor mij is Karjakin toch wel verdiend wereldkampioen Blitz geworden.

  • Avatar
   Eric van t Hof december 31, 2016

   Daar sluit ik me bij aan. Karjakin won zowel de eerste tiebreak (gemiddelde Elo-tegenstand), als de tweede tiebreak (weerstandspunten), als de derde tiebreak (onderling resultaat).

   En wanneer je de onderlinge partij Carlsen – Karjakin voor de eerste tiebreak buiten beschouwing laat, dan heeft Karjakin nog steeds de hoogste gemiddelde Elo-tegenstand gehad (2733 vs. 2731). Je kunt het Karjakin ook moeilijk kwalijk nemen dat hij (met zwart!) won van Carlsen, waardoor zijn gemiddelde Elo-tegenstand nóg hoger werd dan die van Carlsen.

   Er is dus m.i. geen sprake van dat Carlsen werd “gestraft” voor zijn hoge rating. Hij speelde gewoon (iets) zwakker dan Karjakin. Niet alleen verloor hij het onderlinge duel, maar ook in de beslissende partij tegen Leko kwam hij niet verder dan remise, terwijl Karjakin eerder wél van Leko had gewonnen.

   Verder had Carlsen wel het voordeel dat hij steeds op dezelfde tafel mocht spelen, namelijk tafel 1. Ik begreep dat dit voortkwam uit een deal met de Noorse televisie.

 2. Avatar
  Richard Vedder december 31, 2016

  Er is op YouTube een geweldig filmpje verschenen waarin Ivantsjoek zich moet melden voor de prijsuitreiking, maar hij zit een potje te dammen (met schaakstukken) tegen Jobava. En dat maakt hij eerst af. De rest kan wachten!

 3. Avatar
  wimw december 31, 2016

  Ja, Ivantsjoek is onvoorspelbaar en heeft ook heel wisselende resultaten. Hij stond qua rating tweede van de wereld achter Kasparov in juli 1991 en juli 1992, als ook in oktober 2007, toen hij achter Anand op 2787 stond. In het door Carlsen gewonnen kandidatentoernooi van 2013 werd hij voorlaatste door zijn tijdnood perikelen, maar hij was wel de enige met een plusscore ten opzichte van Carlsen. Toch heeft hij zulke briljante partijen gespeeld dat je hem, net als Timman, een WK-match gegund had. Maar iedereen laten wachten is beslist af te keuren en zeker voor een potje dammen op de 64 velden, want daar hoort vooral op geschaakt te worden!

 4. Avatar
  Herman Grooten december 31, 2016

  Gestraft was inderdaad niet de goede omschrijving, daarom stond het ook tussen aanhalingstekens. Had hij maar meer punten moeten maken. Niettemin vond ik dat Carlsen over het algemeen heel goed schaak liet zien; Karjakin en Ivanchuk trouwens ook.

 5. Avatar
  Richard Vedder december 31, 2016

  Er zijn inmiddels nog meer filmpjes. Op het erepodium staat ie opzichtig over dat potje na te denken en na de huldiging weet ie met zijn steen minder Jobava nog te verschalken. Wat een verhaal!

 6. Avatar
  Klaas Schaak januari 01, 2017

  Op de foto van de huldiging staat Ilyuzmhinov ook te glunderen alsof hij nooit weg geweest is…

  Zou hij er al vanuit gaan dat Trump zijn ban opheft?

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.