Giri mist winst in tijdnood

Anish Giri lijkt weer last te krijgen van het kandidatentoernooisyndroom. Tegen de Rus Andreikin stond hij de hele partij overwegend en in de tijdnoodfase kon hij het afmaken. Maar helaas, het werd remise. Hetzelfde, maar dan 0.5 punt minder, gebeurde Van Wely: de hele partij minder en uiteindelijk verloren na een opgelegde remise gemist te hebben. Ook in de challengersgroep zat het tegen voor de Nederlanders; weliswaar won Erwin L’Ami, maar zowel van Foreest als Bok verloren.

Masters

Ziet u hoe Giri hier had kunnen winnen? Heel simpel is het niet, maar een topgrootmeester had het toch wel moeten kunnen zien. Het is zonde, want onze landgenoot had de partij goed opgezet en goed geprofiteerd van wankelend spel van Andreikin na de opening. Het stellingsoordeel ging weliswaar wel wat op en neer, maar het was wel steeds zwart die voor remise aan het vechten was. Maar ja, net als bij voetbal is goed spelen niet genoeg, je moet de kansen die je krijgt ook benutten. In het kandidatentoernooi lukte dat Giri niet, als hij daar weer last van blijft houden zou het wel weer 13 remises kunnen worden…

Anish Giri liet zich niet afleiden door zijn vrouw, maar won desondanks niet. Foto door Frans Peeters

Loek van Wely heeft andere problemen: hij wil ook graag partijen winnen, maar niet verliezen zou ook wel fijn zijn. Tegen Wesley So was zijn opening met wit geen groot succes en zwart kreeg een langdurig voordeeltje. Van Wely probeerde tegenkansen te krijgen en ten koste van een pion lukte dat, en hij kreeg een vrijpion op d7. Inmiddels was men in de tijdnoodfase aanbeland en die werd door beide spelers niet heel nauwkeurig behandeld. De vrijpion op d7 ging van het bord af, zwart kreeg een gevaarlijke a-pion die minstens een stuk zou opleveren. Minstens. Als Van Wely snel dat stuk gegeven had zou hij goede remisekansen gehad hebben, maar hij wachte te lang en toen bleek dat de pion een toren zou gaan kosten… weg remisekansen.

Challengers

Eerst maar beginnen met het goede nieuws. Erwin ‘l Ami wist dat vandaag tegen Lei een van zijn beste kansen op een vol punt was, en zijn openingskeuze (Benoni) liet zien dat hij er voor wilde gaan. Nadat zwart snel h6 en g5 deed (en even later g4 en h5) ontstond een originele stelling. L’Ami kon een dame winnen, verloor in plaats daarvan pion en kwaliteit, maar de compensatie was overweldigend. De zwarte vrijpionnen gingen gevaarlijk naar voren en de partij eindigde in promotie. Een inmaakpartij!

Ook bij Jorden van Foreest zou je kunnen spreken van een inmaakpartij, maar onze landgenoot was het slachtoffer, en Eric Hansen de uitvoerder. Er kwam een Taimanovvariant, Engelse aanval op het bord, waarbij Van Foreest op zet 14 voor een ongelukkige torenzet koos. De zwarte aanval kwam daarna nooit op gang, de witte wel, en daarna ging het zoals vaak bij F.C. Barcelona, tik, tik, tik, goal.

In het verslag van de derde ronde kon u lezen hoe Benjamin Bok in een gewonnen stelling blunderde en zelfs nog verloor. Tijdnood. En wat gebeurde er vandaag? Een gewonnen stelling, tijdnood, toch nog verloren. 1.5 uit 4 in plaats van de mogelijke 3.5 uit 4. Zo zonde…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.