Carlsen laat Giri ontsnappen

Anish Giri is tegen Magnus Carlsen door de oog van de naald gekropen. Een plaatje maakt het duidelijker dan een beschrijving:

Voor de rest helaas weinig vrolijk nieuws wat betreft onze landgenoten. Zowel Van Wely, Bok als Van Foreest verloren, alleen Erwin l’Ami wist nog een halfje aan zijn totaal toe te voegen. Alles op onze kopman dan maar.

Masters

Kopman Giri speelde eigenlijk niet zo’n goede partij. In een dameloos middenspel werd hij langzaam weggespeeld: wit kreeg een vrijpion op c6, won daarna de zwarte a-pion en de andere zwarte randpion leek spoedig te volgen. Een eindspel met twee pionnen meer verdedigen zou kansloos zijn, Giri beproefde zijn geluk daarom in de volgende stelling (wit aan zet):

Dit wist Carlsen dus niet te winnen. “Als ik zie wat zo’n wereldkampioen er tegenwoordig van bakt, denk ik erover mijn comeback te maken”, zei Sosonko hierover. En ook Giri wreef zout in de wonden: “Dit moet wel het meest beschamende moment uit Carlsens loopbaan geweest zijn.” Dat zou kunnen, maar eigenlijk werden er wel grotere blunders gemaakt in deze ronde:

Dat Aronian hier 10…f6 speelde en Karjakin vervolgens 11.d4, dat is pas beschamend!

 

Ook Loek van Wely zal geen goed gevoel aan zijn partij overgehouden hebben. Het ging eigenlijk in de opening al mis: hij liet in een scherpe Siciliaan tegen Wei Yi een offer op e6 toe, op zich wel bekend, maar hij moest het allemaal zelf bedenken. Hij greep meteen al mis en hoewel hij nog een klein beetje terugkwam in de partij was het niet genoeg om een nul te vermijden.

Challengers

In de challengers drie witpartijen vandaag voor onze landgenoten, maar slechts een half punt. Bij Bok en Van Foreest is het een soort vicieuze cirkel: het gaat niet zo goed, daarom hebben de tegenstanders het gevoel dat er wat te halen valt, vervolgens gaat het nog slechter, etc. Bij Benji was het op zich wel een interessante partij, vooral voor de liefhebbers van de moderne verdediging. Goed gespeeld ook van Smirin. In een stelling met tegengestelde rokades kreeg wit nooit een aanval, zwart wel, zelfs nadat de dames waren geruild, en met een leuke serie van torenzetten werd de partij beslist.

Bij Jorden van Foreest leek het lang remise te worden. Op een gegeven moment werd in gelijke stelling de zetten herhaald, maar Jones besloot om toch door te spelen. Ook daarna bleef de stelling ongeveer gelijk, maar nadat zwart dame, paard en twee pluspionnen tegen dame en toren kreeg moest wit oppassen. En inderdaad: na een fout werd de witte koning opeens naar voren gedwongen en op het einde was mat niet te voorkomen.

Erwin l’Ami koos voor een solide Londensysteem tegen Lu. Of nouja, solide, op zet zes stond er al een dame op b2! L’Ami had genoeg compensatie, won de pion terug, maar daarna werden alle lichte stukken geruild en konden beide partijen niet meer veel doen, remise.

Met Erwin l’Ami gaat het dus voorlopig wel ok, 50%. Met toernooifotograaf Alina l’Ami gaat het helaas minder goed: haar best wel dure camera is gevallen en nu kapot. Geen foto’s dus vandaag…

4 Comments

 1. Avatar
  wimw januari 22, 2017

  Mijn complimenten aan Giri dat hij er nog een remise uitgesleept heeft. Toen ik de 56e zet Lf7 van Carlsen zag, wist ik niet dat hij dat a tempo had gedaan. Maar mijn indruk bij het naspelen en volgen van deze partij was dat het zich zo intensief bezig houden met rapid en blitz partijen¬†Carlsen’s ¬†klassieke spel niet ten goede komt. Misschien heb ik het verkeerd, maar zijn rating is sindsdien aardig gezakt. Overigens wilde Stockfish zich na 56. Tc8+ niet laten mat zetten en speelde Te8, maar dan is het materiaalverlies zo groot dat Giri had kunnen opgeven.

 2. Avatar
  Dimitri Reinderman januari 22, 2017

  Video toegevoegd waarin Giri het mat in drie te zien krijgt (en verrast reageert). En ja, zwart kan het mat uitstellen door groot materiaal te geven, maar de variant met mat in drie was wat beide spelers gemist hadden.

  • Avatar
   Zuid Limburg januari 22, 2017

   Het gezicht van Carlsen zien zou me ook wat waard zijn… Of zou hij het later in de partij reeds ontdekt hebben..? ¬†Ongelooflijk hoe wereldklasse spelers dit beiden met voldoende tijd misten. Gebeurt mij dit als dertien-in-een-dozijn 1900 speler dan zou ik er nachten van wakker liggen…….

 3. Avatar
  Arnold77 januari 25, 2017

  Dit moet wDit moet wel het meest beschamende moment uit Carlsens loopbaan geweest zijnel het meest beschamende moment uit Carlsens loopbaan geweest zijn

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.