Nederlagen voor zowel Carlsen als Giri


Wat is nog zeldzamer dan nederlagen van Anish Giri? Nederlagen van Magnus Carlsen. Dus wat vandaag gebeurde was redelijk uniek: beide spelers verloren! Bij Giri was dat een kwestie van overspeeld worden door Aronian, al snel na de opening stond hij slecht. Carlsen onderschatte tegenstander Rapport wellicht een beetje en kreeg na een optimistische actie het lid op de neus. Bijna was er goed nieuws voor fans van Loek van Wely: in een eindspel met een pion minder wist hij groot voordeel te krijgen, maar helaas miste hij een geforceerde winst. In de challengers speelden alle Nederlanders remise.

Masters

Bij Magnus Carlsen is het de laatste jaren in Wijk aan Zee vaak zo dat de start wat stroef is, maar dat hij halverwege demarreert met een serie winstpartijen. Dit jaar was de start met 4 uit 6 wel ok, maar de demarrage is nog niet gekomen…. gisteren verprutste hij een winststelling en vandaag verloor hij zelfs! Tegen Richard Rapport, die een na laatste stond (en staat) zal hij van tevoren niet tevreden geweest zijn met remise, maar nadat die met een Reti opende kreeg zwart nergens kansen op voordeel. Er was ook voor zwart weinig aan de hand, maar de opstoot met d4 en d3 was optimistisch, en toen wit zelf met zijn e-pion naar voren ging kwam zwart in de problemen. Carlsen offerde een stuk, maar met een combinatie wist de Hongaar dameruil af te dwingen en daarmee ook het einde van de partij. Dat betekent dat Carlsen met nog vijf ronden te gaan een punt achter staat op So, hij zal het nu van een eindsprint moeten hebben.

Foto: Alina l’Ami

Levon Aronian speelde in het Catalaans heel origineel een paard naar a3. “Het is altijd leuk om iets nieuws te spelen in een stelling die al vierduizend keer gespeeld is”, verklaarde hij na afloop. Giri reageerde niet goed, liet Aronian een kwaliteit offeren voor sterke compensatie en zag een zet of tien later dat zijn loper op a8 heel zielig naar een zwarte pion op c6 aan het kijken was. Twintig zetten later was dat laatste nog steeds het geval, en ondertussen waren de witte stukken binnengedrongen, wat 1-0 betekende. Een slechte dag voor zowel Giri als Carlsen na hun marathonpartij van gisteren.

Loek van Wely leek even in de problemen te komen tegen Ian Nepo en in een toren-loper-eindspel leek het even alsof zwart met een pluspion op winst kon gaan spelen. De Nederlands kampioen van 2015 had echter een lieve kleine randpion en een koning die toen zwart even niet oplette vanaf e4 heel snel naar b7 glipte. Wit moest toen alleen nog maar even de zwarte pion van a7 opruimen en de winst zou binnen zijn, en dat had gekund met een paar slimme zetten. Helaas zag Loek het niet en hoewel hij winstkansen bleef houden, was het niet genoeg en op zet 74 berustte hij in remise.

 

Challengers

Veel remises vandaag bij de challengers, alleen Dobrov wist te winnen tegen Tingjie Lei. De drie Nederlanders hadden zwart, dus drie remises is dan op zich goed, maar vooral Jorden van Foreest zal vooraf op meer gehoopt hebben tegen Sopiko Giri. Maar hoe wel de remise mogelijk teleurstellend was, was de partij dat zeker niet! Eerst offerde de Nederlands kampoen een dame, vervolgens liet hij een witte vrijpion op c7 komen en net voordat wit een tweede dame zou gaan halen offerde hij ook nog een toren. Met slechts toren en paard over was het eeuwig schaak. Leuk om na te spelen!

Ook de partij tussen koploper Jones en Erwin l’Ami was interessant. Net als gisteren offerde Jones een kwaliteit en kreeg hij paard en twee pionnen voor een toren. In het eindspel was het mij niet helemaal duidelijk wie op winst speelde, misschien allebei wel. Maar remise was wel een logische uitslag.

Benjamin Bok liet tegen Tari op zet 1 per ongeluk zijn e-pion een veld te vroeg los. Of bewust waarschijnlijk, maar ik kan me niet herinneren dat hij ooit eerder Frans speelde met zwart. De partij van vandaag zal hem zeker niet ontmoedigen het vaker te proberen. Het probleem van de slechte loper werd soepel opgelost, wit kreeg geen aanvalskansen, en op zet 27 was wegens driemaal stellingsherhaling remise in een stelling waarin Bok met meer punten/zelfvertrouwen doorgespeeld zou hebben.

 

 

1 Comment

  1. Avatar
    wimw januari 23, 2017

    Ik zag bij toeval de nabespreking tussen Aronian en commentator Seirawan. Die hadden bijzonder veel plezier samen bij het doornemen van de partij. Je kreeg een aardig kijkje in de denkpatronen van een topgrootmeester. Aronian won het toernooi in 2012 en 2014. Hij liet veel van zijn aanvalsmogelijkheden zien, maar het ging erg snel en was voor een amateur als ik niet helemaal te volgen. Dan ben ik weer heel blij met onze commentatoren van de schaaksite.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.