Van Wely ten onder tegen Carlsen; l’Ami verslaat Guramishvili

De negende ronde bij het Tata Steel Tournament leverde bij de Masters de nodige strijd op, maar slechts één beslissing. Wereldkampioen Magnus Carlsen schoof op leerzame wijze een toreneindspel met een pion meer tegen Loek van Wely naar winst. De overige partijen kenden allemaal – ondanks de nodige verwikkelingen – toch een vreedzaam slot.

Anish Giri kwam met wit niet door de verdediging van Richard Rapport heen. Wesley So is nog altijd koploper, maar zijn achtervolgers, respectievelijk Carlsen, Eljanov en Wei, staan op slechts een half puntje.

 

In de Challengersgroep deed Erwin l’Ami goede zaken door de nummer laatst, Sopiko Guramishvili nog verder in het rode gebied te drukken. Hij nam haar ook al op instructieve wijze een toreneindspel af. Jorden van Foreest ging helaas ten onder tegen de sterke Israëliër Ilia Smirin. Benjamin Bok liet zich in op het Marshallgambiet, maar hij kwam niet verder dan remise tegen Nils Grandelius.

Bij de Challengers zijn er twee lijstaanvoerders, te weten Markus Ragger en Ilia Smirin. Zij hebben 6½ uit 9 en ondervinden concurrentie van Jeffrey Xiong en Gawain Jones.

 

Masters

Op het voetbalveld was de strijd tussen Magnus Carlsen en Loek van Wely eerder al in het voordeel van de Noorse schaker beslist, op het bord moest die nog beslecht worden. Loek kennende zal hij de na afloop van de voetbalwedstrijd de 6-2-nederlaag wel weggelachen hebben in de trant van “dan pak ik je op het schaakbord wel”. Daartoe had hij enig recht van spreken omdat dit vorig jaar zomaar gekund had. Van Wely kon op een gegeven moment aantoonbaar winnen omdat de wereldkampioen teveel had gegokt. Maar door een nijpend gebrek aan tijd liet de Tilburger zich de kaas van het brood eten en hij verloor tenslotte. Dit jaar zit het hem bepaald niet mee in het toernooi. Hij had juist een uitstekend jaar achter de rug en zijn rating was bijna 2700. Het zal ongetwijfeld zijn bedoeling geweest zijn om bij Tata Steel de kroon op zijn werk te zetten. Maar hij kwam al in een vroeg stadium in de hoek waar de klappen vallen. En als dat eenmaal het geval is, word je al snel tot schietschijf bestempeld. Net voor de rustdag had Loek een lang eindspel kunnen winnen, maar het lukte hem net niet om de vis op het droge te krijgen.

 

Nu met zwart tegen Carlsen was natuurlijk heel andere koek. Al vrij snel na de opening – Loek had voor de Scheveninger gekozen – volgde een afwikkeling die bepaald niet gunstig voor hem was. Toen de wereldkampioen ook nog met een fraai zetje (15. c4!) een strategisch voordeel definitief in handen kreeg, werd duidelijk dat Van Wely een zware middag tegemoet ging.

Hij verloor een pion en daar kon hij weinig tegenover stellen. Na opnieuw een afwikkeling ontstond een toreneindspel waarin Carlsen nog altijd zijn pluspion had behouden. Die moest nog verzilverd worden en Loek toonde zich een taai verdediger. Maar de Noor is van uitzonderlijke klasse. Zijn fijne eindspeltechniek wordt alom geprezen en ditmaal liet hij wederom zien waarom. Rustig versterkte hij zijn stelling en met een paar tactische handigheidjes loodste hij een vrij h-pion naar de overkant.

 

Giri was ondertussen al klaar. Hij had met wit niets weten te bereiken tegen Rapport en dat zal hem tegengevallen zijn. De Hongaar koos voor een solide opbouw die Giri niet uit elkaar wist te spelen. Toen beide spelers over een paar zwakke pionnen beschikten en die tegen elkaar geruild werden, viel er ook voor beide niets te halen.

 

De stand na 9 ronden in de Mastersgroep is:

 

 

Challengers

In deze groep vallen wat meer beslissingen dat in de hoofdgroep. De verschillen in rating zij dan ook wat groter en meneer Elo krijgt toch vaak gelijk. In elk geval liet Erwin l’Ami zien waarom hij zoveel meer Elopunten heeft dan Sopiko Guramishvili, de vrouw van Giri.

Na de opening kwam er een soort slagenwisseling die leidde tot een middenspel waarin wit een pionnenmeerderheid op de damevleugel kreeg, zwart in het centrum. Omdat de witte pionnen al vrij ver naar voren waren gespeeld, was wel duidelijk dat l’Ami degene was die op winst speelde. Maar Guramishvili was niet van plan om zich zonder slag of stoot naar de slachtbank te laten leiden. Zij verdedigde zich redelijk geschikt zodat het nog niet zo eenvoudig was voor wit om verder te komen. Een paar nieuwe ruilacties leverde een eindspel op van ieder een toren en gelijke lopers. En omdat de witte koning zich snel naar het strijdtoneel (de damevleugel) kon begeven, speelde wit als het ware met een stuk meer. Dat voordeel wist l’Ami op voorbeeldige wijze uit te buiten. Hij ruilde op het juiste moment de lopers en het toreneindspel was volkomen kansloos voor zwart.

Dat gevoel moet ook Jorden van Foreest hebben gehad in zijn partij tegen Ilia Smirin. Na de opening, een soort van Pirc, begon Van Foreest in een stelling met tegengestelde rokades met wapengekletter. Hij speelde in een vroeg stadium de stereotiepe doorbraak g2-g4, … h5xg4, h4-h5 waardoor hij aanvalskansen kreeg. Smirin verdedigde zich erg knap. Hij hield voortdurend alles onder controle en toen Jorden een kans op gelijkspel had laten liggen, wikkelde de Israëliër af naar een lopereindspel met een pion meer. Dat behandelde hij vervolgens ook heel knap. De jonge Groninger kon hoog of laag springen, hij kwam er niet meer aan te pas.

 

Benjamin Bok was ruim daarvoor remise overeen gekomen met Grandelius. Bok had nog de moedige beslissing genomen om zich in te laten op de beruchte Marshallvariant van het Spaans. Maar de Zweed bleek zijn huiswerk goed gedaan te hebben. Hij won de gambietpion terug en het eindspel met voor beide spelers een toren en twee lopers, bleek remise.

 

De stand na 9 ronden in de Challengersgroep is:

 

 

Analyses

 

 

Carlsen, Magnus – Van Wely, Loek

1. e4 c5

Loek blijft zijn vertrouwde Siciliaans trouw.

  1. Pf3 e6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 d6

De Scheveninger. Kennelijk wordt Carlsen niet getest in de Najdorf, Loeks voornaamste wapen.

  1. g4

Dit staat bekend als de Keresaanval, aangezien Paul Keres, ooit nummer twee van de wereld, dit op zijn repertoire had staan.

6…h6 7. Lg2 Pc6

Niet aantrekkelijk is 7…e5 8. Pf5 g6 wegens 9. Pe3 en veld d5 is definitief in handen van wit.

Een rustig zetje om pion g4 extra dekking te geven.

  1. h3
  2. Gezien de partij kunnen we ons afvragen of direct 8. Pxc6 ook een optie is. 8…bxc6 9. e5 Pd5 10. exd6

8…g5

Nogal frivool om deze zet in zo’n vroeg stadium te spelen. Natuurlijk is het idee bekend. Zwart wil veld e5 voor zijn paard veroveren en is zelfs bereid om zijn koningsstelling daarvoor te verzwakken. De belangrijkste variant gaat verder met 8…Ld7 een zet die Van Wely ooit eerder gespeeld heeft. Hij won er in 2005 mee van Adams. Was hij bang voor de voorbereiding van zijn tegenstander?

  1. Pxc6 9…bxc6 10. e5 Pd5
  2. In de livestream werd even het kwaliteitsoffer met 10…dxe5?! bekeken. De conclusie was al snel dat zwart te weinig compensatie zou krijgen na 11. Lxc6+ [ Misschien is 11. h4!? een betere optie.] 11…Ld7 12. Lxa8 Dxa8 hoewel die verzwakte witte velden op de koningsvleugel toch best irritant kunnen zijn voor wit.
  3. exd6

Zo wordt zwarts pionnenstructuur op de damevleugel verminkt, maar er staat tegenover dat zwart voorlopig veld d5 voor zijn paard heeft.

11…Dxd6

Een originele wijze om zich te verdedigen. Hier verwachtte Seirawan 11…Lxd6 maar na zowel Met de dreiging c2-c4 als 12. Pe4 [ als 12. Dd4 lijkt wit er goed uit te komen.]

  1. O-O La6 13. Te1 13…Le7

Hierna blijft zwart toch een beetje met de gebakken peren van zijn verminkte structuur zitten. Een belangrijke vraag is of zwart zich niet beter kon inlaten op 13…Pxc3 14. Dxd6 Lxd6 [ 14…Pe2+ 15. Txe2 Lxd6 16. Lxc6+ Ke7 17. Lxa8 Lxe2 18. Le4] 15. Lxc6+ Ke7 16. Lxa8 Pe2+ 17. Txe2 Lxe2 18. Le4 heeft zwart weliswaar compensatie voor de pion na 18…Le5 maar hij zal dat op den duur toch gaan afleggen tegen een speler van het kaliber Carlsen.

  1. Pe4 Dc7
  1. c4!

Dat is mooi gezien van Carlsen. Ik vermoed dat Van Wely deze mogelijkheid niet gezien, dan wel onderschat heeft, toen hij inliet op deze stelling. Door deze pionzet wordt het sterke zwarte paard op d5 verdreven.

15…Pb4

15…Lxc4? faalt op de dubbele aanval 16. Dd4

  1. b3

En daarmee is het paard op d5 definitief verdreven en staat ook La6 op non-actief. Gezien de verzwakkingen van zwart op de koningsvleugel is duidelijk dat Van Wely vanaf dit moment een moeilijke middag tegemoet gaat.

16…Td8 17. Df3 Pd3 18. Td1 18…Pxc1 19. Taxc1

Het is zwart gelukt om het witte loperpaar onschadelijk te maken, maar het is ook een feit dat de zwarte stukken totaal niet samenwerken. Van Wely probeert te vluchten in een eindspel met een pion minder.

19…Df4

  1. Txd8+

Carlsen blijft heel nauwkeurig. Aanlokkelijk is ook 20. Pxg5 hxg5 21. Dxc6+ maar na 21…Kf8 22. Dxa6 Lc5! speelt deze stelling met ongelijke lopers juist de zwartspeler in de kaart. Ik denk zelfs dat hij al het ergste achter de rug heeft hier.

20…Lxd8 21. Dxf4 21…gxf4 22. Pc5 Lc8 23. Lxc6+

Hij heeft een pion buitgemaakt.

23…Ke7 24. Lf3

Ik verwachtte hier 24. Td1 maar na 24…Lc7 25. Pe4 a5 heeft wit ook nog een lange weg te gaan.

24…Lb6 25. Pd3 Td8 26. Pb4

Het paard springt lekker in het rond. Er dreigt een ordinaire vork op c6.

26…Ld7 27. c5 La5 28. Tc4 Tc8 29. c6

Dit moet Carlsen voor ogen hebben gehad. Hij ontneemt zwart zijn loperpaar om af te wikkelen naar een toreneindspel met een pluspion.

29…Lxb4 30. Txb4 30…Lxc6 31. Lxc6 Txc6

  1. Txf4

Hij speelt op safe. Erg voor de hand ligt nu 32. Tb7+ maar na 32…Kf6 33. Txa7 Kg6 gevolgd door …f5 wordt het nog een hele toer om dit voordeel in winst om te zetten.

32…a5

Even keek ik naar 32…Ta6 maar na 33. a4 Tb6 34. b4 is dit gedoemd te mislukken.

  1. Kg2 Tc5 34. h4 Td5 35. Kf3 f6 36. Ke3

36…h5

Als zwart niets verandert aan de stelling, zal hij geruisloos verliezen. Hoewel er nog het nodige werk aan de winkel is voor wit. Carlsen zal op den duur met a2-a3 en b3-b4 een vrijpion creëren.

  1. f3 37…hxg4 38. fxg4 Td1 39. Ta4 Te1+
  2. Na 39…Th1 40. h5 komt er een soortgelijk eindspel op het bord als later in de partij.
  3. Kf3 Te5 41. Tc4 Td5 42. h5

Langzaam maar zeker verbetert wit zijn stelling.

42…Td2 43. Ta4 Td5 44. Ke3 44…Tg5 45. Tc4

45…Kd6

Een poging om de zaak rigoureus te veranderen met 45…f5 loopt ook op niets uit. Wit antwoordt heel sterk met 46. h6 Kf6 [ Hier verliest 46…fxg4  (zie analysediagram)

analysediagram

vanwege het bekende röntgenschaak: 47. h7! Th5 48. Tc8 Txh7 49. Tc7+] [ 46…Kf7 47. gxf5 exf5 48. Tc7+ ( Het grappige is dat de toren achter de vrijpion nu niet beter is omdat de zwarte koning er nog voor kan kruipen 48. Th4 Kg8 49. Kf4 { 49. h7+ Kh8} 49…Tg2 50. a4 Tf2+ 51. Kg5 en wit wint toch.) 48…Kg8 49. Kf4 Th5 50. h7+ Kh8 51. Ta7 met eenvoudige winst.] 47. gxf5 exf5 48. Th4  (zie analysediagram)

analysediagram

En met deze toren achter de vrijpion is het verder ook kansloos na 48…Tg8 49. h7 Th8 50. Kf4

  1. Kf4 Td5 47. Tc8!

Carlsen speelt het heel instructief. Door met de toren op de achterste rij te gaan staan, dreigt hij nu met de pion direct te gaan marcheren.

47…Td4+ 48. Kg3 48…Kd7

Hij moet wat, want er dreigde om te beginnen Td8+. 48…Td3+ 49. Kh4 Kd7 50. Ta8 Td2 51. Txa5 zou ook op niets uitlopen voor zwart.

  1. Ta8 Td3+ 50. Kg2 50…Td2+ 51. Kf3

51…Td3+

Hij blijft maar even pesten. 51…Txa2 gaat het ook niet worden vanwege het eerder al genoemde röntgenschaak. 52. h6 Th2 53. h7!

  1. Ke4 Th3

Nu moet hij er wel achter, maar dat kost een tweede pion.

  1. Txa5 e5 54. Kf5

De koning gaat zich nu ook bemoeien met de h-pion.

54…Tf3+ 55. Kg6 e4

Van Wely zou Van Wely niet zijn als hij niet voor zijn laatste kans zou gaan. Alles wordt gezet op zijn vrije e-pion.

  1. h6 e3 57. h7

57…Th3

Dan maar zo: hij houdt de witte pion nog even tegen. Carlsen heeft nu diverse manieren op het punt binnen te halen. Hij koos voor het volgende: Het is bekend dat als in een eindspel met zware stukken de speler die eerder promoveert, meestal de ander kan matzetten. Zo ook hier: 57…e2 58. h8=D e1=D 59. Td5+ Kc6 60. Da8+ Kc7 61. Da7+ Kc6 62. Dd7+ Kb6 63. Tb5+ Ka6 64. Db7#

  1. Ta7+ Kd6 59. Ta8

Omdat de witte toren op e8 de zwarte vrijpion kan tegenhouden en omdat hij ook tegelijkertijd h7-h8D dreigt, gaf Van Wely zich hier gewonnen.

1-0

 

Giri, Anish – Rapport, Richard

1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pf3 b6 4. g3 Lb7 5. Lg2 Lb4+ 6. Ld2 a5 7. O-O O-O 8. Lf4 Le7 9. Pc3 Pe4 10. Dc2 Pxc3 11. Dxc3 d6

  1. Dc2

Het is duidelijk dat het om veld e4 gaat in deze opening. 12. Tfd1 12. Tad1

12…f5

Min of meer gedwongen, want wit stond klaar voor e2-e4 met groot voordeel.

  1. Tad1
  2. De ‘standaardactie’ met 13. d5 is hier 13…e5 14. Ld2 Pd7 niet zoveel bijzonders voor wit omdat zwart mooie pionnen op e5 en f5 heeft gekregen. Je zou nog kunnen denken aan 15. Lh3 g6 16. Lh6 Tf7 17. e4 maar zwart kan deze actie heel adequaat opvangen met 17…Lc8! 18. exf5 Pc5 en wit heeft niets.

13…Le4 14. Dc1 De8

  1. De3
  2. In dit type stellingen zien we ook wel eens dat wit zijn loper van g2 wegzet om daarna met Pd2 de dominante zwarte loper van e4 weg te jagen met Pf3-d2. Zo voorkomt hij de ruil van de witveldige lopers, hetgeen meestal gunstig voor zwart is. Maar met de loper op f4 valt dit plan in duigen. Zwart kan bijvoorbeeld als volgt antwoorden: 15. Lh3 Dh5 16. Lg2 en wit kan weer opnieuw beginnen. Meteen 15. c5 is ook niets bijzonders vanwege 15…Pa6!

15…Lf6 16. c5

Wit probeert zo vuist te maken tegen de zwarte pionnenstructuur. Maar het brengt hem niet wat hij zich er misschien van voorgesteld had.

16…bxc5 17. dxc5 e5 18. Db3+ 18…Df7

  1. Lg5
  2. Dxf7+ Txf7 20. Pg5?! wordt min of meer weerlegd door 20…Lxg2 21. Kxg2 Td7! [ 21…exf4 22. Pxf7 Kxf7 23. cxd6] 22. Lc1 d5 en zwart heeft een fantastisch pionnencentrum.

19…Dxb3 20. axb3 h6 21. Lxf6 Txf6 22. cxd6 22…cxd6 23. Pd2 Lxg2 24. Kxg2 Pc6

Er zijn erg veel stukken geruild en wit zit met een lelijke dubbelpion opgescheept. Maar de zwarte pionnen in het centrum zijn ook kwetsbaar. Giri maakt daar handig gebruik van in het vervolg.

  1. Pc4! Pd4 26. f4

Zo wordt de zwarte pionnenstructuur aan twee kanten op de korrel genomen.

26…Pxb3 27. Txd6 Txd6 28. Pxd6 exf4 29. Txf4

29…Td8!

Rapport verdedigt zich actief. Hij komt tijdelijk een pionnetje achter, maar die wint hij weldra terug.

  1. Pxf5 Td2 31. Kf2 Pc1

31…Txb2 kon volgens mij ook.

  1. Tc4 Pxe2

Het eenvoudigst. Wit moet nu zelfs even benen maken om niet in het nadeel te geraken. Met 32…Txe2+ zou hij zich een klein beetje in de problemen brengen: 33. Kf3 hoewel hij die met 33…Te5! 34. g4 Pd3 ook de baas kan worden.

  1. Tc8+ Kf7 34. Tb8 Pc3+ 35. Kf3 Pd1 36. b3

En hier vonden de heren dat alle muziek uit de stelling was gehaald. Inderdaad valt er na 36. b3 Txh2 37. Tb7+ Kg6 38. g4 Th3+ 39. Kf4 Pf2 40. Txg7+ Kf6 41. Ta7 ook helemaal niets te halen voor beide spelers.

1/2-1/2

 

L’Ami, Erwin – Guramishvili, Sopiko

1. d4 Pf6 2. Pf3 g6 3. g3 Lg7 4. Lg2 O-O 5. O-O d6 6. a4

L’Ami toont zich uitstekend op de hoogte van de moderne ontwikkeling. Het is niet voor niets dat hij Giri af en toe helpt met de openingsvoorbereiding. Wel vervelend dat mevrouw Giri nu met een van de nieuwste ontwikkelingen wordt geconfronteerd. 6. c4

6…Lf5

Vermoedelijk was Guramishvili al ‘out of book’. Deze voortzetting wordt bijna nooit gespeeld. Er is hier een hele reeks aan mogelijkheden voor zwart. 6…a5 6…Pbd7 6…Pa6 6…c5

  1. a5 a6

7…Dc8 werd in 1978 in een partij Sloth-Westerinen gespeeld en zelfs door zwart gewonnen.

  1. c4

Een nieuwe zet, maar volstrekt logisch.

8…Pc6

Ze probeert de problemen op tactische wijze op te lossen.

  1. d5 Lxb1

9…Pxa5 10. Txa5 Lxb1 was vanwege 11. Ph4 ook niet zo aantrekkelijk voor zwart. Na 11…c6 12. Ld2 Le4 13. f3 heeft zwart nog net 13…g5 bij de hand en dan lijkt het nog te gaan.

  1. dxc6
  2. Txb1 Pxa5 11. Da4 b6 12. Pd4 en wit heeft mooie compensatie voor de pion. De zwarte stukken doen weinig en wit heeft veld c6.

10…Le4 11. Pd4 Lxg2 12. Kxg2 bxc6 13. Pxc6

Zo wint wit de pion weer terug, maar toch lijkt het erop dat de stelling speelbaar is voor zwart.

13…Dd7 14. Da4 14…De6

Een beetje gekunsteld, maar vermoedelijk wel speelbaar. Wellicht viel hier 14…Pe4 te prefereren voor zwart.

  1. Ta3! 15…Tfe8

15…Dxe2? is slecht vanwege 16. Te3 Dh5 17. Pxe7+ Kh8 en nu is 18. h3! ijzersterk.

  1. Te3 Dd7

De dame keert weer terug van waar ze vandaan kwam, maar dan staat wit een tikkeltje beter.

  1. b4

L’Ami heeft zijn zinnen gezet op de pionnenmeerderheid op de damevleugel. Zwart heeft die in het centrum, maar daar valt vooralsnog weinig mee te beginnen.

17…Pg4 18. Ta3 Pe5

Met opnieuw 18…De6 zou zwart nu wel 19. Dc2 afdwingen.

  1. Pxe5 Dxa4 20. Txa4 Lxe5 21. Le3 Teb8 22. Tb1 c6

Zo lijkt zwart alles goed ‘gestut’ te hebben en is het niet eenvoudig om de pionnenmeerderheid in ‘gang te zetten’.

  1. f4 23…Lf6 24. Lb6 d5!?

Guramishvili wordt vaak Miss Tactics genoemd, maar hier laat ze zien dat ze positioneel gezien ook haar mannetje staat.

  1. Kf3 e6

Ze besluit om het centrum te handhaven met deze zet en dat is nog niet zo’n gekke beslissing. Zwart kon ook niet zo goed die belangrijke pion op c4 elimineren. Ze was ongetwijfeld bevreesd voor 25…dxc4 26. e4 Lg7 27. Tc1 en dat lijkt terecht. Een wachtzet met 25…Tb7 lijkt nog niet zo gek, maar ook nu krijgt wit de overhand na 26. e4! dxe4+ 27. Kxe4 en hij kan aansturen op de doorbraak b4-b5.

  1. e4!

L’Ami toont zich in deze partij waarom hij de reputatie heeft een eindspelkenner te zijn. Met deze zet, probeert hij de blokkade op de witte velden, die de zwartspeelster heeft opgeworpen, te breken.

26…Ld8

Dit vereenvoudigt wits taak iets. 26…dxe4+ 27. Kxe4 zou op den duur ook leiden tot de doorbraak die al heel lang in de lucht hangt. Wellicht had zwart een poging moeten doen om de eigen koning naar de damevleugel te brengen. Zoals het gaat in de partij speelt ze vrijwel zonder koning. 26…Kf8

  1. Lc5

Goede raad is duur voor zwart.

27…dxe4+

Dit opent de d-lijn, maar het is eerder wit die daar iets aan heeft.

  1. Kxe4 28…Lc7

Het is allemaal geen pretje meer om dit eindspel te moeten verdedigen. 28…Tb7

  1. Td1 Td8

Na 29…f5+ 30. Kf3 Td8 volgt 31. Txd8+ Txd8 32. Lb6 hetzelfde als in de partij.

  1. Txd8+ Txd8

Oppervlakkig gezien lijkt het te gaan, maar er is iets bijzonders aan de hand, waardoor zwart op slag verloren staat.

  1. Lb6!

De sleutel van wits winstplan. Met de lopers van het bord wordt er een mooie route geplaveid voor de witte koning.

31…Td7

31…Lxb6 32. axb6 komt al helemaal niet aanmerking.

  1. Lxc7 Txc7 33. Kd4

De koning meldt zich aan het front. Hier blijkt dat de zwarte koning erg ver van het strijdtoneel verwijderd is.

33…c5+

Anders stapt zijne majesteit ongehinderd naar binnen.

  1. bxc5
  2. Ke5 had ook alles een einde gemaakt: 34…cxb4 35. Txb4 Kf8 36. Kd6 Tc8 37. c5 en zwart kan opgeven.

34…f6

34…Kf8 35. Tb4 Td7+ 36. Kc3 is ook uit.

  1. Tb4 e5+

De laatste schwindel, de stelling is sowieso verloren voor zwart.

  1. fxe5 fxe5+ 37. Kd5! e4 38. c6 e3 39. Kd6

En hier vond zij het mooi geweest.

1-0

 

Van Foreest, Jorden – Smirin, Ilia

1. d4 g6 2. e4 Lg7 3. Pc3 d6 4. Le3 a6 5. h4 Pf6 6. f3 b5 7. Dd2 h5 8. Ph3 8…Pbd7 9. O-O-O Pb6

Dit kan wel eens een verbetering zijn van de meer gespeelde zet. 9…Lb7 wordt vaker gespeeld.

  1. a3

Als dit moet, een verzwakking op de vleugel waar de tegenstander sterk is, lijkt er toch iets niet helemaal in orde bij wit. 10. Ld3 komt in mijn ogen meer in aanmerking.

10…c6 11. Pg5 O-O

  1. g4

De thematische opstoot. Jorden kennende heeft hij zin om daar mee te wachten. 12. Kb1

12…hxg4 13. h5

Als je in dit type stelling g2-g4 speelt, moet je deze ook laten volgen. Het is maar dat u het weet!

13…Pxh5 14. fxg4 Lxg4 15. Le2

15…Pc4

Dat was de opzet van zwart.

  1. Lxc4

De loper op e3 is te belangrijk voor de witte aanvalskansen.

16…bxc4

Zwart kon zich vreselijk vergalopperen met 16…Lxd1?? want dan volgt 17. Dxd1! bxc4 18. Txh5 gxh5 19. Dxh5 en het is uit.

  1. Tdg1 Dd7 18. Dg2

Als zwart nu de loper moet terugzetten, zou wit als een mes door boter gaan:

18…f5

18…Le6?? 19. Txh5 gxh5 20. Pxe6 en het gaat mat.

  1. exf5 Lxf5 20. Pf3

Zo komt niet alleen de directe dreiging Txh5 maar o.a. ook Ph4 in de steling.

20…De6 21. Ld2

Wit heeft vermoedelijk toch voldoende compensatie voor de pion gekregen.

21…Le4

Smirin vindt het niet erg om af te wikkelen naar een eindspel.

  1. Pxe4 Dxe4 23. Txh5 Txf3 24. Tg5

Deze slagenwisseling heeft Smirin uitstekend berekend, want ineens lijkt de stelling precair voor zwart. Maar hij heeft nog…

24…Taf8! 25. Txg6?!

Het naderende eindspel is niet aantrekkelijk voor wit. Het alternatief is 25. Te1 Dxd4 26. c3 [ Vooral niet 26. Lc3?? Txc3! 27. bxc3 Dxc3 en zwart wint!] 26…Df2 27. Dg4 T3f6 28. Txg6 Txg6 29. Dxg6 Df6 30. De4 en wit houdt genoeg spel.

25…Tf1+! 26. Txf1 Txf1+ 27. Dxf1 Dxg6 28. Dxc4+ 28…d5 29. Df1 Lxd4

  1. Lc3

Opmerkelijk gespeeld. 30. Lb4 c5 31. La5 Dg1 32. Dxg1+ Lxg1 33. Lb6 is een heel ander lopereindspel, hoewel wit ook hier voor zijn leven moet vrezen na 33…Kf7

30…Dg1!

Zo wikkelt zwart af naar een lopereindspel dat glad verloren is voor wit. Jorden heeft uitstekend gezien dat het eindspel na 30…Lxc3 31. bxc3 niet veel bijzonder is voor wit omdat a6 hangt. 31…c5 32. De2 Kf7 33. Df2+ kost ook een pion.

  1. Dxg1+ Lxg1
  1. Kd2 Kf7 33. Kd3 Ke6 34. Lb4 Kf6 35. a4 e5 36. Lf8 e4+ 37. Ke2 d4 38. Ld6 Le3!

Uitstekend gezien van Smirin.

  1. c3 Lc1 40. cxd4 40…Lxb2

Deze stelling is kansloos vanwege de mooie pionnen van zwart en de lelijke op d4.

  1. Ke3 Ke6 42. Lc5 Kd5 43. Lb6 Lc1+ 44. Ke2 Kc4

De zwart koning wandelt geruisloos naar binnen.

  1. a5 e3 46. La7 Ld2 47. Lb6 Kb5

Er valt niets te ondernemen tegen … Lxa5 waarna het pionneneindspel kansloos is voor wit.

  1. d5 Een voorbeeld: 48. Lc7 Lxa5 49. Lxa5 Kxa5 50. Kxe3 Kb4 51. Kd3 Kb3 en de a-pion beslist.

48…cxd5 49. Kd3 Lxa5 50. Lxe3 Lb6 51. Lc1 51…a5 52. Lb2 a4 53. Kc3 d4+ 54. Kd3 Kb4 55. Lc1 Kb3

Opgegeven.

0-1

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.