So vergroot voorsprong, alle Nederlanders spelen remise

In de Stadsschouwburg van Haarlem werd vandaag de tiende ronde van de Mastersgroep gespeeld. Het Nederlandse onderonsje tussen Van Wely en Giri eindigde in remise. In dezelfde groep wisten So, Aronian en Karjakin wel te winnen en zij doen goede zaken in het klassement. Een groep lager speelden alle drie de Nederlanders remise. De percentuele score van de Nederlandse deelnemers is zo in ieder geval wel omhoog gegaan 🙂

Masters

Giri had vandaag eigenlijk wel moeten winnen om bovenin mee te kunnen doen. Dat was niet helemaal onmogelijk geweest: nadat in een Slavische partij Van Wely tijdelijk een pion offerde en het even duurde voordat wit die terugzag, had zwart de tijd die wit nodig had voor het terugwinnen van de pion kunnen benutten door met 18…e5! wit zwaktes te bezorgen. In de partij ging de muziek snel uit de stelling nadat er veel stukken geruild werden. Voor Van Wely betekent dat (laten we het optimistisch formuleren) dat zijn achterstand op plaats 13 kleiner is geworden 🙂

Bovenin is het nog steeds spannend, maar Wesley So is wel een punt losgekomen van zijn achtervolgers door met wit te winnen van Wojtaszek. Carlsen wist met zwart niet te winnen van Harikrishna en blijft daarom op plus twee steken, net als Wei Yi en Eljanov die tegen elkaar remise speelden. Twee spelers kwamen ook in de achtervolgende groep: Karjakin versloeg zijn landgenoot Andreikin, Aronian wist een vol punt te scoren tegen Rapport. Die partij wil ik graag speciale aandacht geven, want de manier waarop de Hongaar van het bord gezet was is indrukwekkend.

Foto: Tu Tran

Challengers

De leukste remise werd gespeeld door Jorden van Foreest tegen de Noor Tari. De opening verliep niet zo goed voor de Nederlands kampioen en hij moest al snel een pion geven om erger (zoals mat) te voorkomen. Uiteindelijk leek de schade mee te vallen, maar toen kwam er nog een (waarschijnlijk onbedoeld) pionoffer. Twee pionnen achter is in een eindspel wel erg veel. Wat te doen? Nog maar een pion offeren! Wit had wel een winstzet, maar zag die niet en koos ervoor een toreneindspel met drie pionnen meer te spelen. Dat werd soepel door Jorden naar remise geschoven, hij speelde zelfs nog even op winst. De partij eindigde met twee kale koningen.

Over de partij tussen Benjamin Bok en koploper Marcus Ragger valt niet zoveel te melden. Al op zet 17 was er een stelling met ongelijke lopers ontstaan waarin de dames waren geruild. Dat is niet per se remiseachtig, maar even later waren ook de laatste paarden van het bord verdwenen en nog iets later de hele damevleugel. Remise.

Bij Smirin tegen L’Ami hetzelfde resultaat, maar Erwin had zwart, dus een iets knappere prestatie. Hier leek het rond zet 25 nog wel even spannend te zijn met wat schijnoffers, maar het leidde slechts tot een grote afruil en een toreneindspel waarin het evenwicht niet verbroken was.

(Vanwege technische problemen is de opmaak van dit artikel niet helemaal zoals gewenst)

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.