De twee werelden van Tex de Wit

Vele schakers zullen verrast hebben opgekeken toen ze bij het populaire tv-programma ‘Zondag bij Lubach’ zagen: hé, de bekende Amsterdamse schaker Tex de Wit is ook een komiek. Andere schakers wisten dat al. Grappig dat deze week een journalist verrast opkeek toen hij zag: hé, de bekende komiek Tex de Wit is ook een schaker. Woensdag bij het Tata Steel Chess Tournament, op de buitenlocatie Haarlem, gaf De Wit commentaar samen met Yasser Seirawan. In de taal van zijn andere wereld moeten we hem misschien een sidekick noemen.
Het Noord-Hollands Dagblad besteedt altijd veel aandacht aan het toernooi in Wijk aan Zee. Kees van Dalsem, die het toernooi al jaren volgt, schreef woensdag een leuk verhaal over Tex de Wit.
De Wit is FIDE-meester. Na jeugdsuccessen won hij ook het kampioenschap van de SGA (Amsterdam). Hij speelde voor VAS in de KNSB-competitie, maar de laatste tijd weinig en toernooien op niveau speelt hij niet meer. Wel volgt hij het schaken nog goed.
Zijn creativiteit zit in de genen, vader Peter de Wit is tekenaar van de krantenstrips Sigmund en Single. Zelf werd Tex na zijn studie journalistiek stand-upcomedian. Tegenwoordig richt hij zich meer op het maken van televisieprogramma’s. Ook is hij sidekick bij De Wereld Draait Door, wat daar ‘tafelheer’ heet.

Zijn grote succes op dit moment is het programma ‘Zondag bij Lubach’, van de VPRO. De Wit verschijnt daarin als verslaggever op locatie, daaraan dankt hij zijn bekendheid. Wat niet alle kijkers weten, is dat hij ook meeschrijft aan de teksten van presentator Arjan Lubach. Deze week had het duo een reusachtig succes met het filmpje over Donald Trump, dat de hele wereld over ging en miljoenen kijkers trok.
In dezelfde uitzending trad De Wit op als verslaggever van het niet doorgaan van de Elfstedentocht.

In onderstaand filmpje van vier jaar geleden legt De Wit uit wat het verschil is tussen stand-upcomedy en het commentaar geven bij een schaaktoernooi.

De kijker mag beoordelen in welke rol we Tex de Wit het liefst zien. Ach, allebei houdt hij waarschijnlijk ook wel vol.

Only ingelogde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.