De twee werelden van Tex de Wit

Vele schakers zullen verrast hebben opgekeken toen ze bij het populaire tv-programma ‘Zondag bij Lubach’ zagen: hé, de bekende Amsterdamse schaker Tex de Wit is ook een komiek. Andere schakers wisten dat al. Grappig dat deze week een journalist verrast opkeek toen hij zag: hé, de bekende komiek Tex de Wit is ook een schaker. Woensdag bij het Tata Steel Chess Tournament, op de buitenlocatie Haarlem, gaf De Wit commentaar samen met Yasser Seirawan. In de taal van zijn andere wereld moeten we hem misschien een sidekick noemen.
Het Noord-Hollands Dagblad besteedt altijd veel aandacht aan het toernooi in Wijk aan Zee. Kees van Dalsem, die het toernooi al jaren volgt, schreef woensdag een leuk verhaal over Tex de Wit.
De Wit is FIDE-meester. Na jeugdsuccessen won hij ook het kampioenschap van de SGA (Amsterdam). Hij speelde voor VAS in de KNSB-competitie, maar de laatste tijd weinig en toernooien op niveau speelt hij niet meer. Wel volgt hij het schaken nog goed.
Zijn creativiteit zit in de genen, vader Peter de Wit is tekenaar van de krantenstrips Sigmund en Single. Zelf werd Tex na zijn studie journalistiek stand-upcomedian. Tegenwoordig richt hij zich meer op het maken van televisieprogramma’s. Ook is hij sidekick bij De Wereld Draait Door, wat daar ‘tafelheer’ heet.

Zijn grote succes op dit moment is het programma ‘Zondag bij Lubach’, van de VPRO. De Wit verschijnt daarin als verslaggever op locatie, daaraan dankt hij zijn bekendheid. Wat niet alle kijkers weten, is dat hij ook meeschrijft aan de teksten van presentator Arjan Lubach. Deze week had het duo een reusachtig succes met het filmpje over Donald Trump, dat de hele wereld over ging en miljoenen kijkers trok.
In dezelfde uitzending trad De Wit op als verslaggever van het niet doorgaan van de Elfstedentocht.

In onderstaand filmpje van vier jaar geleden legt De Wit uit wat het verschil is tussen stand-upcomedy en het commentaar geven bij een schaaktoernooi.

De kijker mag beoordelen in welke rol we Tex de Wit het liefst zien. Ach, allebei houdt hij waarschijnlijk ook wel vol.

2 Reacties

 1. Avatar
  Jan Willem Duijzer 16 oktober 2019

  Tex de Wit is aan het opschuiven van side kick naar front kick. In de boekhandel zijn boek “Ik heb een slimme droger”; een verzameling korte column-achtige teksten. Ook een over schaken, als volgt:

  Schaken

  Dat ik op schaken ging, droeg niet echt bij aan mijn ‘street cred’. Gelukkig kon ik een aantal kinderen in mijn klas wijsmaken dat schaken een oosterse vechtsport was. Mijn pionnen-, toren- en koningsdiploma konden prima doorgaan voor een soort martial arts-oorkondes. Dus lieten ze me wat meer met rust, helemaal toen ik vertelde dat ik de Russische Verdediging en de Engelse Aanval had geleerd.

   

 2. Avatar
  Johan Hut 16 oktober 2019

  Leuk dat dit verhaal na bijna drie jaar weer naar boven komt. Ik zie Tex de Wit inmiddels ook anders. Het satirische sportprogramma Makkelijk Scoren vond ik heel goed, daarin was hij een van de drie presentatoren en inderdaad geen side kick. Hopelijk komt daar ook weer een nieuw seizoen van. Het eerste seizoen was wel heel kort.

  Ik heb het boek bijna uit. Niet ieder verhaaltje (soms maar een paar regels) is even grappig, dat kan ook niet, maar er zitten wel pareltjes bij. De uitleg van het Stockholm-syndroom vind ik briljant. Verder zit er veel zelfspot in van de lange slungel met een bril die niet kan dansen.

  Tex krijgt de laatste weken met zijn boek veel media-aandacht. Dat vind ik terecht.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.