R11: Giri laat winst liggen in spectaculaire partij


Anish Giri heeft vandaag weer remise gespeeld, na heel dicht bij de overwinning te zijn geweest. Na in een spectaculaire partij tegen Harikrishna diverse kansen op winst gemist te hebben werd in een rommelige tijdnoodfase tot remise besloten. Ook Loek van Wely speelde tegen Rapport een spannende partij, en ook daar werd het dankzij gemiste kansen van beide spelers remise. In de challengergroep waren er ook alleen halfjes voor de Nederlanders.

MASTERS

Anish Giri mocht vandaag tegen iemand die maar liefst acht remises had gespeeld in de eerste tien ronden, Pentala Harikrishna. Logisch dus dat de onderlingen ook remise werd, maar wat voor één! Op zet twaalf kwam Giri met een nieuwtje door een stuk te offeren. Zwart moest het offer wel aannemen, maar wit kreeg twee verbonden vrijpionnen op d5 en c6 en pakte even later ook een pion op g7 mee. Met zijn koning nog in het midden gaf zwart het stuk terug om even later met een pion minder dameruil aan te bieden. Mijn inziens ten onrechte ging Nederlands beste schaker hierop niet in (zelf zei hij na de partij dat hij vond dat met dames op het bord zijn voordeel groter zou zijn), waarna in de tijdnoodfase beide spelers kansen op winst misten. In een slotstelling had zwart nog op winst kunnen (en moeten) spelen, maar hij zag het niet of durfde het niet aan.

Ook de partij tussen Richard Rapport en Loek van Wely was interessant. De partij opende redelijk rustig en zelfs toen zwart (met de witte koning op c1) de pionnenketen a3-b4-c5-d6 kreeg was er nog geen direct contact tussen de stukken. Maar wit zette zijn torens op g1 en h1 en toen zwart met g5 een paard op f4 aanviel negeerde hij dat gewoon en speelde g4! Een uitroepteken voor de zin, niet voor de zet, want niet offeren was veel sterker geweest, maar het werd nu wel leuk: zwart een stuk voor, maar de g- en h-lijn open. Van Wely verdedigde goed en dwong Rapport om eeuwig schaak te geven. Die was daar in eerste instantie niet van overtuigd, in tweede instantie wel, en tussendoor had Van Wely kunnen winnen maar hij deed het niet.

CHALLENGERS

Erwin l’Ami kwam tegen de Noor Tari in een dubbel toreneindspel met een pion meer. Zwart had wel compensatie met twee torens op de tweede rij, maar rond zet dertig waren er waarschijnlijk wel mogelijkheden om op winst te spelen. Het werd echter een zetherhaling en remise.


Foto: Alina l’Ami

Jorden van Foreest verraste Benjamin Bok met een Ponziano. Qua tijdsverbruik met was de witte opening een succes, want Bok verbruikte redelijk wat tijd, maar wit kreeg op het bord geen voordeel. Op zet 23 had zwart in (ook al) een dubbel toreneindspel maar iets meer dan een half uur, maar de stelling was niet zo moeilijk en op winst spelen zou riskant voor zwart zijn. Daarom hier ook een zetherhaling en remise.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.