R12: Aronian stoomt op met overwinning op Van Wely

Nog vier spelers maken kans het Tata Steel Schaaktoernooi te winnen. Wesley So staat nog steeds bovenaan, maar Wei Yi, Magnus Carlsen en Levon Aronian (won van Van Wely) volgen op een halve punt. Ook in de Challengersgroep is het spannend: Ragger (won van Van Foreest) en Jones staan op 8.5, Xiong en Smirin op 8. Het Nederlandse onderonsje tussen Bok en L’Ami werd remise.

MASTERS

Twee spelers wisten vandaag te winnen: Carlsen en Aronian. Carlsen won op techniek een toreneindspel tegen Eljanov, Aronian kreeg tegen Van Wely een interessante Koningsindiër. Het ging een tijdje best goed met zwart, maar een standaardplan in de Benonistructuur voor wit (Lg5, Df4+Dh4 met druk op Pf6) had hij niet moeten toelaten. Zwart probeerde het nog met een dameoffer, maar na nog een fout ging hij mat op g7.

Anish Giri mocht met zwart tegen de Indiër die het verrassend goed doet, Baskaran Adhiban. Het werd een probleemloze remise voor onze landgenoot; de vraag is wel of hij het dubbele toreneindspel niet wat langer had kunnen proberen, want hij stond wel iets comfortabeler.

CHALLENGERS

Ik heb het niet gecontroleerd, maar het is vast lang geleden dat Jorden van Foreest zo’n slecht toernooi speelt. Of er een specifieke oorzaak is weet ik niet, wel valt het me op dat hij tegen de spelers met een lagere rating 3.5 uit 7 haalde (niet goed, maar dat gaat nog), maar de andere vijf partijen verloor. Hij heeft morgen nog een laatste kans aan die 0% iets te doen, vandaag lukte het niet en hij werd er (niet voor het eerst) hard afgezet. Ragger offerde een pion, de zwarte koning bleef in het midden, her en der offerde wit nog wat (niet altijd aangenomen) maar op een gegeven moment kreeg zwart de kans om terug te komen met 31…Db5. Toen die kans gemist werd liet de Oostenrijker niet meer los. Voor hem wel een belangrijke overwinning waarmee hij door de nederlaag van koploper Xiong samen met Jones de eerste plaats van de Amerikaan overnam.

Benjamin Bok lijkt nadat het in de eerste helft van het toernooi niet goed ging in de tweede helft van het toernooi bezig de schade te beperken. Vandaag speelde hij zijn vijfde achtereenvolgende remise en het was weer een weinig eneverderende. Er werden wat stukken geruild, torens en ongelijke lopers bleven over, remise. Ook L’Ami is trouwens met een opmerkelijke serie bezig: hij heeft na de eerste ronde niet meer verloren!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.