Wesley So wint Tata Steel Chess Tournament 2017

De Amerikaanse grootmeester Wesley So (23) heeft vandaag de 79e editie van het Tata Steel Chess Tournament gewonnen. Door met zwart te winnen van de Rus Ian Nepomniatchi werd So onbereikbaar voor wereldkampioen Magnus Carlsen, Chinees supertalent Wei Yi en Levon Aronian. Zij hadden bij aanvang van de 13e speelronde, die werd geopend door oud-wereldkampioen Anatoli Karpov, een half punt achterstand op So en waren dus allemaal nog in de race voor de overwinning.


Wesley So ontvangt de eerste prijs in de Tata Steel Masters ontvangt uit handen van oud-wereldkampioen Anatoli Karpov. Links op de foto Theo Henrar, directievoorzitter Tata Steel Nederland.

Het is voor het eerst dat So een toernooi wint waar ook Carlsen aan meedoet. De eerste reguliere partij tussen Carlsen en Karjakin sinds hun WK-match in New York eindigde vandaag in remise. Carlsen werd tweede bij de Tata Steel Masters. Wesley So is inmiddels al 56 partijen ongeslagen en staat op de derde plaats van de wereldranglijst. “Dit prestigieuze toernooi winnen is een langgekoesterde wens. Ik houd echt van het Tata Steel Chess Tournament”, aldus So na zijn overwinning. So ontving de eerste prijs uit handen van Anatoli Karpov en Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland. Henrar maakte bekend dat de 80e editie van het Tata Steel Chess Tournament plaatsvindt in Wijk aan Zee van 12 tot en met 28 januari 2018.

Overige winnaars

In de Tata Steel Challengers wist Gawain Jones (Verenigd Koninkrijk) de overwinning te behalen. Ook in deze groep was het een spannende laatste speeldag, met nog drie kanshebbers voor de titel. De winst bij de Tata Steel Challengers levert Jones een plek op bij de Tata Steel Masters in 2018. De Toptienkamp werd gewonnen door Lucas van Foreest (15), broer van Jorden van Foreest (17) uit de Tata Steel Challengers. Het behalen van de overwinning betekent dat Lucas van Foreest volgend jaar mag uitkomen in de Tata Steel Challengers. De Vugar Gashimov Fair Play Award werd toegekend aan Adhiban Baskaran (India) en Eric Hansen (Canada). Zij ontvingen de prijs uit handen van Sarkhan Gashimov, broer van Vugar. De Professor van Hulst Prijs voor Jong Talent werd door de 106-jarige Johan van Hulst uitgereikt aan de 16-jarige Amerikaan Jeffery Xiong, die de derde plaats bij de Tata Steel Challengers in de wacht wist te slepen.

Staal en schaken: creativiteit en innovatie

Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar zowel grootmeesters als amateurs hun agenda’s voor vrijhouden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Tata Steel heeft diezelfde focus. Staal maken is een hightech proces met een cruciale rol voor innovatie. De medewerkers van Tata Steel werken voortdurend aan het bedenken van slimme oplossingen om processen en producten verder te verbeteren. Dat is waardoor het staalbedrijf erin slaagt om topproducten te leveren aan zijn klanten, waarmee die zich in hun markten kunnen onderscheiden. Tegelijkertijd levert Tata Steel door product- en procesinnovaties een bijdrage aan het realiseren van een duurzame samenleving. Internationaal staat het toernooi in Wijk aan Zee bekend als “Het Wimbledon van het Schaken”.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.