Karpov: concurrentie voor Carlsen neemt toe

Carlsen wordt opgejaagd door de concurrentie

Hij heeft het stoffige imago van de schaakwereld de laatste jaren flink opgepoetst. Magnus Carlsen gaf het schaken een nieuwe dimensie, maar de heerschappij van de jonge ‘Mozart van de schaakwereld’ begint toch enkele haarscheurtjes te vertonen.

Carlsen maakte schaken de afgelopen jaren weer ‘cool’. De jonge Noor (26) heeft een populair YouTube-kanaal, doet reclamecampagnes voor grote merken, er is een officiële Marcus Carlsen-app en hij is de hoofdpersoon in ‘Magnus’, de documentaire die vorig jaar uitkwam en waarin zijn jeugd tot het veroveren van de wereldtitel in 2013 wordt gevolgd.

In Wijk aan Zee moest de schaker echter de eindzege in het prestigieuze Tata Steel Chess aan de Amerikaan Wesley So laten. De Noorse wereldkampioen kon zijn stempel niet drukken op het evenement in Wijk aan Zee, waar hij de afgelopen jaren zo vaak schitterde. Oud-wereldkampioen Anatoli Karpov, als speciale gast aanwezig, constateerde een crisis in het spel van de ‘wonderboy’.

“Het komt door hemzelf. Ik denk niet dat het een grote crisis is, maar je ziet momenteel wel een crisis in zijn spel. Dat kan elke schaker in zijn carrière overkomen”, zegt de Rus, die in het verleden zelf de schaakwereld lange tijd beheerste. Destijds met zijn landgenoot Garry Kasparov. De twee maakten elkaar in de jaren tachtig waar het maar kon het leven zuur, maar golden achter het bord als onovertroffen genieën.Lees verder…

1 Comment

  1. Avatar
    Pieter Priems januari 31, 2017

    Loek als nieuwe spreekbuis voor het Nederlandse schaak, dat is leuk! Hij introduceert direct een business stelling: de wet van de remmende voorsprong.
    Het is duidelijk dat Carlsen niet in topvorm is. Kon hij eerst water uit een steen knijpen (gelijke stellingen winnen), nu gaat ie soms te ver en soms lukt het niet. De concurrentie is sterker geworden en ze hebben Carlsen spel goed kunnen analyseren. Aan de andere kant onderschat Carlsen zijn tegenstanders soms. Wellicht heeft ie te lang alleen aan de top gestaan en was de echte uitdaging een beetje weg. Die uitdaging is nu in ieder geval terug als ie wereldkampioen wil blijven en toernooien wil winnen.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.