“De Lehmann Sisters, het testosteron effect” door JanWillem Duijzer. Column van Schaakvereniging Promotie

Vrouwelijke beleggers scoren beter dan hun mannelijke collega’s. Ze nemen minder risico’s en hebben minder last van stress. Aldus prof. Irene van Staveren in het vijfde hoofdstuk van haar interessante boek “Wat wij kunnen leren van economen die (bijna) niemand meer leest”. Je kunt je geld beter laten beheren door “Lehmann Sisters” dan door Lehman Brothers, stelt ze. Gedragswetenschappers die ze citeert menen dat deze vrouwelijke voorsprong behalve op culturele (gender) ook op biologische (sekse) verschillen gebaseerd is.

Mannen hebben door een hoger testosteron profiel de neiging om meer en onverantwoorde risico’s te nemen en ze hebben daarnaast last van een hoger en langduriger aanwezigheid van het stresshormoon cortisol als ze onder druk staan. Dat kan weer leiden tot angst en paniek. Ook niet echt bevorderlijk voor succesvol beleggen.

Testosteron is overigens voor beleggers niet alleen maar een probleem. Het bevordert ook de ambitie, de wil om te “winnen”, en dat is op zichzelf een positieve kracht, ook voor beleggers.

De hamvraag is nu of beleggen met schaken te vergelijken is. Ik denk maar heel gedeeltelijk. In vergelijking met schaken is beleggen veel onoverzichtelijker, de risico’s en onzekerheden in de wereld van economie en beleggen zijn groter en minder goed te beheersen, net zoals in de politiek en in het echte leven. De negatieve aspecten van testosteron en cortisol zullen zich op het schaakbord minder laten gelden en de positieve aspecten zullen meer naar voren komen.

Goed nieuws dus voor mannelijke schakers. Ook al hebben we in het echte leven een achterstand – en in de huidige onzekere tijd is die achterstand groeiende – op het bord staan we voor!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.