Verenigingsprijs 2016: En de winnaar is …

De winnaar van de Verenigingsprijs 2016 voor schaakverenigingen met meeste ledenwinst over 2016 is geworden: Jeugdschaakclub Magnus Leidsche Rijn. Met per saldo maar liefst 31 leden (73 nieuwe en 42 afmeldingen), werd de winst uiteraard voornamelijk bij de jeugd gehaald (+28) en volwassenen (+3).

Het is de tweede keer dat JSC Leidsche Rijn de KNSB Verenigingsprijs wint voor de grootste ledenwinst over het jaar. Geen enkele andere vereniging heeft dat nog gepresteerd sinds de introductie van de prijs in 2006. De scores van Magnus in haar 5 jaar bestaan zijn ongekend:

  • 2012 +38, nieuwe vereniging
  • 2013 +26, eerste
  • 2014 +40, gedeeld eerste, maar iets minder nieuwe leden dan de winnaar
  • 2015 +23, derde
  • 2016 +31, eerste

Inmiddels is Magnus in grootte met 163 leden de tweede vereniging van Nederland achter SV Caissa Amsterdam (196). Op 1 jan 2017 zijn ze SV Almere (162) officieel voorbijgegaan.
(De genoemde aantallen zijn de hoofdleden per 1 jan 2017)

Een tribune vol Magnus leden (op de foto alleen al de 100 vrijdagavond leden)

De prijs bestaat uit een geld bedrag van € 1.000. De prijs werd door KNSB voorzitter Marleen van Amerongen afgelopen vrijdag 10 februari persoonlijk overhandigt aan Jochem Aubel, de voorzitter van Magnus Leidsche Rijn.

De oorkonde met het geld bedrag

JSC Magnus wordt vrijwel geheel door ouders geleid. De motor voor hun ledenwinst zijn, naast een uitstekende sfeer op de club natuurlijk, de schoolschaakactiviteiten in en om Utrecht. Inmiddels wordt op ruim 20 scholen schaakles gegeven (>500 kinderen). Bijzonder is dat ouders en studenten intensief worden begeleid bij het verzorgen van de lessen, waardoor ze beter en vooral langduriger les kunnen geven.
Eind maart viert Magnus haar 5-jarig bestaan. Afgelopen vrijdag hadden ze alvast taart voor alle kinderen geregeld, dus dat beloofd wat voor het jubileum.

Vier taarten met het Magnus embleem waren nodig om alle kinderen een stukje te geven.

Zie ook de website van Magnus Leidsche Rijn.

Elk jaar reikt de KNSB de “Verenigingsprijs” uit aan de schaakvereniging met per saldo de grootste ledenwinst over het afgelopen kalenderjaar. Dit jaar zullen we in 10 artikelen aftellen naar de winnaar van 2016.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.