Overlijden Van Oosterom: 22 oktober

(Van links naar rechts: Joop van Oosterom, Henny van Oosterom, graaf Van den Bosch, eind jaren vijftig. Foto: archief HSG.)

Op 3 februari werd in Nederland bekend dat Joop van Oosterom was overleden. Daarop volgde de mysterieuze toevoeging dat het overlijden al in oktober had plaatsgevonden. Henny van Oosterom bevestigt nu dat zijn broer op 22 oktober in Monaco is overleden.
Het tijdschrift Quote bracht het nieuws als eerste, op basis van twee anonieme bronnen. De redactie vermeldde het bizarre detail dat ze de weduwe had gesproken en dat die het (vermeende) overlijden wilde bevestigen noch ontkennen. Dezelfde avond stond het nieuws op NOS-Teletekst en werd het door velen als een feit beschouwd. Ja maar, schreef ik ergens, de NOS schrijft gewoon Quote over. Dit bleek achteraf niet waar te zijn. De sportredactie van de NOS had in Nederland twee goede kennissen van Van Oosterom gevonden die het overlijden wilden bevestigen.
Kort daarna schreef Peter Doggers op Chess.com een in memoriam. Hij kreeg uit Monaco wel een officiële bevestiging, van de Association Max Euwe. Dat is de organisatie waarin de schaakactiviteiten van Van Oosterom waren ondergebracht.
Henny van Oosterom, die in Amerika woont, heeft geen idee waarom de directe omgeving van zijn broer het overlijden stilgehouden heeft. Het heeft hem pijnlijk getroffen dat er daardoor ook geen eerbetonen kwamen. Dat die er nu wel zijn, hier op Schaaksite van mij (dit is deel 3, in de inleiding kunt u doorklikken naar deel 1 en 2), ook op Schaaksite van Herman Grooten en in de Volkskrant (Peter de Waard), Telegraaf (Hans Böhm) en de regionale dagbladen van de Holland Media Combinatie (Wim van der Wijk) is voor de 76-jarige Henny van Oosterom alsnog een troost.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.