Loek van Wely in de Tweede Kamer?

Loek van Wely denkt niet dat hij in de Tweede Kamer komt. Maar het zou kunnen, als alle schakers op hem stemmen, grapt hij in Trouw. Het dagblad plaatste vandaag een mini-interview in een luchtige rubriek over de komende verkiezingen.

Van Wely staat op plaats 28 van de partij Forum voor Democratie. Hij signaleert in Nederland onvrede over de invloed van burgers en over wat Brussel voor ons beslist. Niet dat het slecht gaat met Nederland, maar het kan beter. Hij ziet zijn rol vooral als steun in de publiciteit. Nou, dat komt er in Trouw wel uit.

Toch zou een carrièrestap niet zo gek zijn. In Hoogeveen is Van Wely al geswitcht van deelnemer naar toernooidirecteur. De overstap naar politicus is dan misschien minder groot, dat kan tegenwoordig immers iedereen worden.

Op plaats 23 van dezelfde lijst staat Kees Eldering, eigenaar van Hotels.nl en sponsor van SISSA en voorheen schaakclub Groningen.

Ook Jan Timman was ooit kandidaat-politicus. Hij stond eens op een onverkiesbare plaats van een van de kleine linkse partijen, voor de verkiezingen van de gemeenteraad in Amsterdam.

 

 

9 Comments

 1. Avatar
  Frits Fritschy februari 21, 2017

  Als ik me niet vergis heeft John van der Wiel ook wel eens op de LPF-lijst gestaan. Tsja, als je niet meer bij de top hoort, wat moet je dan als schaker… (Maar om dan op één lijst met een dammer – Harm Wiersma – te gaan staan?) Ik hoop overigens dat Van Wely beter op de hoogte is met de democratische regels dan met de FIDE-regels (of ze in ieder geval zal willen volgen).

 2. Avatar
  fritssnijders februari 22, 2017

  Als de opmerking over Wiersma serieus genomen moet worden vind ik dat van erg weinig respect voor een voormalig wereldkampioen getuigen. Als het grappig bedoeld is,is de humor niet aan mij besteed.

 3. Avatar
  Jaap Amesz februari 22, 2017

  Nu nog Trump als commissaris bij de KNSB en de cirkel is rond.

 4. Avatar
  bundolo februari 22, 2017

  Lijkt me eerder een publiciteitsstunt van FvD. Nog nooit zo`n slecht sprekende toernooidirecteur gezien als de afgelopen jaren in Hoogeveen. Tenenkrommend… Hoe moet zo een iemand een voortreffelijk pleidooi formuleren…?!

 5. Avatar
  Pieter Priems februari 22, 2017

  Loek is een sympathieke gast, maar ik ga natuurlijk niet op een schaker stemmen, ik stem op een partij programma. Politiek is heel wat breder dan schaken.

   

 6. Avatar
  Dimitri Reinderman februari 23, 2017

  Het was volgens mij 50+ waar een aantal schakers, waaronder John van der Wiel, verkiesbaar voor waren (bij de provinciale verkiezingen).

  • Avatar
   Frits Fritschy maart 02, 2017

   Ik kan het niet meer terugvinden; ik neem zonder meer aan dat je gelijk hebt. Ik weet niet hoe links John is; hij is in ieder geval 50+. En ik ben blij dat hij toch blijkbaar liever met een schaker op de lijst stond…

 7. Avatar
  Johan Hut februari 24, 2017

  Gezien Johns warme band met Jan Nagel zou me dat niets verbazen.

  • Avatar
   Paul Bierenbroodspot februari 27, 2017

   Ja, dat was 50+.  John is nogal links, die had bij de LPF niets te zoeken.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.