Barry Brink verrast bij Batavia

U kent vast wel het gezegde “Een slechte generale belooft een goede première.” Barry Brink beleeft in cafe Batavia in Amsterdam zijn première in een grootmeestertienkamp, en zijn generale was dramatisch: 0 uit 9 bij het snelschaken op donderdagavond! Ongetwijfeld dachten sommige mensen al dat de lokale speler, wiens rating ver onder die van de anderen is (en geen jong talent is maar een veertiger) te zwak zou zijn voor dit gezelschap. Maar wie is na drie ronden met 2.5 punt de beste Nederlander? Barry Brink!


Foto door Harry Gielen.

Op basis van het snelschaken lag het eerder voor de hand dat Thomas Beerdsen Neerlands hoop zou zijn dit toernooi, en inderdaad, in de eerste ronde boekte hij een solide eindspeloverwinning op Mark Timmermans.

Daarna stokte het echter bij de Apeldoorner en na drie ronden heeft hij nog steeds één punt.

Een andere Nederlandse jongeling die hoge ogen zou kunnen gooien is Lucas van Foreest. Hij verloor echter de eerste ronde met zwart van de Australier Bobby Cheng en ook in de tweede ronde tegen Lobron (die een jaar of twaalf gestopt was met toernooien spelen) kwam hij verloren te staan. Maar in de chaotische vluggerfase gebeurde er van alles.

Lucas staat inmiddels zelfs op 2 uit 3 nadat hij in de derde ronde een stuk cadeau kreeg van Beerdsen, maar dat is dus nog altijd een halfje minder dan Brink. Die speelde in de eerste ronde met zwart remise tegen ratingfavoriet Alexander Fier, op zich al knap, maar toch een tegenvaller nadat hij twee pluspionnen in het eindspel had… het leek erop dat Brink op een gegeven moment in paniek onnodig naar remise afwikkelde. In de tweede ronde had hij weer zwart, tegen plaatsgenoot Hing Ting Lai, en wist hij zijn gewonnen stelling wel te winnen, en na die start was Mark Timmermans met wit geen probleem. 25 zetten duurde de partij maar.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.