Jongste IM’s van Nederland

Een paar dagen geleden boekte Casper Schoppen zijn beslissende meesternorm. Dimitri Reinderman deed hiervan verslag. Hij vroeg mij vervolgens of ik mijn overzicht van jongste Nederlandse IM’s wilde bijwerken. Aan dat lijstje, dat ik twee en een half jaar geleden publiceerde, kunnen we inmiddels namelijk ook Robby Kevlishvili en Lucas van Foreest toevoegen. Robin van Kampen blijft wel de jongste, maar Casper Schoppen komt stoer binnen op twee. En Daniel Stellwagen, de man van de leeftijdsrecords… ach, hij zakt naar plaats acht. Niet dat hij dat erg zal vinden, leeftijdsrecords worden nationaal en mondiaal aan de lopende band verbroken.

Foto: Frans Peeters

Casper Schoppen haalde zijn IM-normen wel heel snel achter elkaar, namelijk in oktober in Hoogeveen, in december in Groningen en vorige week in Graz (Oostenrijk). Op deze site vertelt Pascal Losekoot wat over Caspers verleden. Pascal heeft hem getraind en laat ook wat partijfragmenten zien, maar Casper is zijn voormalige trainer inmiddels ontgroeid. Grappig dat Pascal Losekoot ook de nummer één op deze lijst heeft getraind.

Lucas van Foreest begon zijn rij van meesternormen met een grootmeesternorm, in de KNSB-competitie van 2015-2016. Een grootmeesternorm telt overigens niet als een dubbele meesternorm. Maar niet getreurd, er volgden IM-normen in het Amsterdamse SPA-toernooi en in Hoogeveen. Daarna moest Lucas zijn rating op 2400 brengen. Dat gebeurde begin januari in Basel (Zwitserland).

De lijst is nu als volgt.

1. Robin van Kampen: 14 jaar en 8 maanden

Van Kampen werd meester bij het Atlantis-toernooi in Groningen, een zomertienkamp in 2009. Hij was de eerste Nederlander die meester werd op zijn veertiende. Daar is er nu wel eentje bij gekomen.

2. Casper Schoppen: 14 jaar en 11 maanden

Zie bovenstaand verhaal.

3. Robby Kevlishvili: 15 jaar en 2 maanden

Robby Kevlishvili haalde zijn normen in het BDO-toernooi 2014, Karlsruhe 2016 en het Leiden Chess Tournament 2016.

4. Wouter Spoelman: 15 jaar en 2 maanden

Hengelo 2005, open jeugdkampioenschap van Nederland. Een journalist van de Zwolsche Courant belde naar het KNSB-bondsbureau met de vraag: “Is Spoelman de jongste, of was Stellwagen jonger?” Antwoord van het bondsbureau: “Dan moet u Johan Hut bellen.” Spoelman werd op dat moment recordhouder.

5. Jorden van Foreest: 15 jaar en 3 maanden

Twee maanden, drie maanden, het scheelt bijna niets met Spoelman, kwestie van afronding, maar Spoelman was een paar dagen jonger. Noem het maar een gedeelde derde plaats.

6. Benjamin Bok: 15 jaar en 5 maanden

Groningen 2009, Wijk aan Zee 2010, NK 2010, de IM-normen kwamen vlak achter elkaar. De beslissende op het NK met ‘slechts’ 3,5 uit 9, in een supersterk veld. Bijzonderheid: Bok versloeg op dat NK Van Kampen en Spoelman, de nummers één en drie in dit lijstje.

7. Lucas van Foreest: 15 jaar en 10 maanden

Zie bovenstaand verhaal. Lucas loopt dus iets achter bij zijn broer Jorden, maar misschien wordt hij wel eerder grootmeester dan zijn broer. We zullen het zien.

8. Daniel Stellwagen: 15 jaar en 10 maanden

Eigenlijk een gedeelde zevende plaats met Lucas. Maar Daniel kennende weet ik dat hij het niet erg vindt dat ik hem een plaatsje laat zakken. Ook al viel hij nog onder het oude regime, waarin je vier normen nodig had als het alleen in open toernooien was.

 

4 Comments

 1. Avatar
  Hendrikom maart 03, 2017

  Die laatste opmerking over dat oude regime begrijp ik niet helemaal. Wanneer was daar sprake van? Bovendien had Daniel sowieso ook open normen, zoals bijvoorbeeld in Zeeland.

  • Avatar
   Hendrikom maart 03, 2017

   Oeps, Zeeland was natuurlijk een GM-norm, maar had hij dan alleen normen in gesloten toernooien?

 2. Avatar
  Eric van t Hof maart 03, 2017

  En waar staat Anish Giri in deze lijst? Volgens de FIDE website heeft Giri nooit de IM titel behaald, maar wel de GM titel nog voor zijn 15de verjaardag!

 3. Avatar
  Johan Hut maart 03, 2017

  Nee, ik bedoel: alleen in open toernooien. Dan had je er vier nodig. Ik zal het zo aanpassen.

  Anish Giri tel ik nooit mee, want hij was geen Nederlander die grootmeester werd, maar een grootmeester die Nederlander werd. In die volgorde.

   

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.