Competitie: eerste beslissingen gevallen

Goed nieuws voor Meesterklassers die houden van uithoeken van ons land: weliswaar degradeert HWP Sas van Gent (zeker), maar Voerendaal komt terug (bijna zeker). In diverse klassen zijn er al degradanten bekend en kampioenen bijna bekend.

Kennemer Combinatie had zaterdag kampioen van Nederland kunnen worden, al in de zevende ronde. De Haarlemmers verloren echter van LSG IntelliMagic. Die ploeg kan nu het Kennemer feest nog bederven, maar de kans daarop is heel klein. Al hebben beide ploegen nog wel wat voor de boeg. Kennemer Combinatie speelt nog tegen Groninger Combinatie en LSG nog tegen aftredend landskampioen En Passant. Groninger Combinatie en SISSA kunnen ook nog kampioen worden, maar die kans is niet serieus te nemen.

HWP is gedegradeerd en Charlois Europoort zal toch wel de tweede degradant worden, met de nummers een en twee nog als tegenstanders.

 

Eerste klassen

BSG gaat in 1A kampioen worden. Twee matchpunten en 7,5 bordpunten voorsprong op De Toren Arnhem betekent dat de Bussumers gewoon nog een wedstrijd mogen verliezen. Wat ze waarschijnlijk niet gaan doen. SG Max Euwe (Enschede) en SSC 1922 (Soest) staan negende en tiende en zullen dat blijven, is mijn voorspelling. Kijk daarvoor ook naar de bordpunten.

In 1B moet er een wonder gebeuren wil Voerendaal geen kampioen worden. De Zuid-Limburgers komen dan na twee jaar terug op het niveau waar ze in 2012 kampioen werden. Van Nederland. In de strijd om degradatie kan nog van alles gebeuren, al hebben de onderste twee, EGGERT Purmerend en Zukertort Amstelveen 2, nog wel een zwaar programma. Oud Zuylen Utrecht zal zich echter nog niet veilig voelen.

Robin van Kampen had zaterdag geen leuke dag. Hij had geen tegenstander, SG Max Euwe kwam tegen BSG met acht man op. De fotograaf van De Gooi- en Eemlander legde het verhaal op een mooie manier vast.

Tweede klassen

SISSA dingt mee naar de landstitel en het tweede team zal promoveren van de tweede naar de eerste klasse. Dat kan echt niet meer misgaan. Onderaan staat het tweede team van Philidor Leeuwarden vier punten achter vier ploegen erboven, maar Philidor krijgt twee daarvan nog tegen zich. Ontsnappen aan degradatie zou toch een wonder zijn. De tweede degradant, daar zijn nog zes kandidaten voor.

In 2B valt noch over promotie, noch over degradatie iets zinnigs te zeggen.

Ook in 2C ligt de strijd om de promotie nog open. Paul Keres 2 zal degraderen, dat is wel bijna zeker.

Vreugde voor Voerendaal in de eerste klasse, verdriet voor het tweede team in 2D. Dat gaat vrijwel zeker degraderen. De tweede degradant en de promovendus, daarover is nog niets te zeggen.

 

Derde klassen

3A: Bovenaan en onderaan kan nog van alles gebeuren. De nummer drie Sneek gaat een sleutelrol spelen met wedstrijden tegen de nummers een en twee Almelo en ZSG.

3B: MSV (Meppel) heeft officieel nog geen K achter de naam, maar daar gaat echt niets meer mis. Met SG Max Euwe (Enschede) gaat het in alle klassen slecht. Hier zal het vierde team degraderen.

3C: MuConsult Apeldoorn 2 zal wel kampioen worden. Zukertort Amstelveen 3 en Philidor Leiden 2 zullen degraderen.

3D: LSG 1 kan nog kampioen van Nederland worden en het tweede team speelt in de derde klasse. Dat wordt volgend jaar vrijwel zeker tweede klasse. Degradanten: nog vier kandidaten.

3E: Gaat ook LSG 3 van de derde naar de tweede klasse? Die kans is groot, maar het ontmoet nummer twee ASC nog. De degradatiestrijd ligt ook hier nog volledig open.

3F: Krimpen aan den IJssel moet twee keer verliezen om geen kampioen te worden. Waarom zouden ze dat doen, ze hebben alle zeven wedstrijden gewonnen. Het vierde team van HWP Sas van Gent gaat degraderen, de tweede degradatieplaats ligt nog volledig open.

3G: De spannendste poule: drie ploegen met 12 punten bovenaan. Onderaan is Botwinnik gedegradeerd. De tweede degradatieplek ligt nog open.

3H: Eindhoven hoort niet in de derde klasse en zal volgend seizoen dan ook weer in de tweede klasse spelen, daarop mogen we rekenen. Voerendaal 3 en Veldhoven staan onderaan, maar spelen nog tegen elkaar. Let op: waarschijnlijk krijgt een van de twee er dus twee punten bij. Een gelijkspel zou hun beider ondergang betekenen.

Op 1 april wordt de achtste ronde gespeeld.

 

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.