Ding wint in Shenzhen, Giri tweede

Anish Giri is gedeeld tweede geeindigd bij het toernooi in Shenzhen (China). Na in de tweede ronde gewonnen te hebben van Harikrishna speelde hij de overige partijen remise, waardoor hij op 5.5 uit 10 eindigde, evenveel punten als Peter Svidler. Winnaar werd de Chinees Liren Ding met 6.5 punten.

Zoals u in de tabel ziet was Giri niet de enige die veel remises speelde. Een ideaal toernooi dus voor “The Artist” om mee te doen om de toernooiwinst, en dat deed hij tot en met de laatste ronde, ook al was de achterstand op Ding uiteindelijk een punt. Toch had het niet veel gescheeld of hij was al eerder door de uiteindelijke toernooiwinnaar op een vrijwel onoverbrugbare achterstand gezet. In de tweede onderlinge partij was onze landgenoot lang aan het roer, maar Ding verdedigde goed en was waarschijnlijk opgelucht toen hij de optie had eeuwig schaak te maken. Maar hij had in plaats van die optie te gebruiken beter nog eens goed naar de stelling kunnen kijken….

Na 54. Kh3! om uit het schaak te gaan kan zwart namelijk bijna geen zet meer doen. De dame moet c5 en f6 blijven dekken, 54…Dd7+ 55.g4 helpt ook niet. En na een paszet (eigenlijk is er daar maar eentje van) jaagt wit de zwarte koning op: 54… b6 55. Lf7+ Kf5 56. De7! en dit dreigt loper weg en Dxh7 mat. Zwart heeft geen goede verdediging meer, b.v. 56… Dd2 (56… Dd1 57. Le6+ Ke4 58. Lg4+) 57. Lg8 met ondekbaar mat.

Zo bleef het nog spannend in het toernooi. Voor de laatste ronde stond Ding een half punt voor op Giri, die vrij snel remise speelde tegen Yu, en een punt op Harikrishna, die met wit tegen hem mocht en op een gegeven moment goede kansen op winst leek te hebben. Na een misrekenening keerden de kansen echter en won Ding, waarbij vooral het laatste deel van de partij het waard is om na te spelen.

En zo kon Liren Ding met een aardig geldbedrag naar huis.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.