Pathena Rotterdam – HWP Sas van Gent (twee verslagen)

Verslag door Arthur Rongen van Pathena Rotterdam:

De voorlaatste wedstrijd vorig jaar was eveneens tegen HWP. Toen werd met moeite een gelijkspel uit het vuur gesleept, waarna beide teams in de laatste ronde zich wisten te handhaven in de meesterklasse. De kaarten lagen ditmaal anders. HWP is reeds gedegradeerd en door onze voorsprong in punten en bordpunten zou bij een overwinning het verblijf in de meesterklasse verlengd worden met mogelijk een plaats in de middenmoot. Ton de Vreede heeft de laatste wedstrijden het teamleiderschap tijdelijk overgenomen en met succes, waarvoor dank Ton.

Door ziekte van de teamleider van HWP werd de voorbereiding verstoord, waardoor het niet lukte een volledig team op de been te brengen. Voor beide partijen onbevredigend, want je wilt met schaken de punten binnenhalen. Na het eerste uur begon de wedstrijd, door het ontbreken van bord 6 en 10, met een 2-0 voorsprong. Daarna ging het lange tijd gelijk op aan de andere borden. Zoals gewoonlijk besliste het sterkste team, ditmaal Pathena Rotterdam, in het derde uur de strijd. Met 5 ½ punt en nog drie partijen aan de gang was de overwinning binnen. Uiteindelijk werd het 8-2 en was daarmee het lot van Charlois Europoort als tweede degradant verzekerd.

Lees verder…

Verslag door Rein Verstraeten van HWP Sas van Gent:

Reeds op voorhand wisten we dat er in Rotterdam een loodzware opdracht op ons zou wachten. Door afzeggingen moest er zwaar in de buidel van het tweede team worden getast en ondanks de extra krachten die HWP 2 voorzag, begonnen we de wedstrijd met 2 forfaits.

Pathena trad bovendien sterk aan met o.a. 3 grootmeesters. Desondanks werd er op elk bord gestreden en pas tegen de eerste tijdscontrole vielen er resultaten te noteren.

Arno werd verrast door een zeldzame variant in de Paulsen variant van het siciliaans. Zijn stukken kwamen in het middenspel wat onhandig te staan en zijn hoger gerankte tegenstande werkte keurig af.
Tom zijn tegenstander gaf in een Engelse stelling optimistisch het loperpaar op in ruil voor structurele verzwakkingen. Wit leek echter enkele tempo’s te kort te komen en Tom kon de dynamiek van zijn loperpaar versilveren.
Koen drukte heel de partij maar moest tevreden nemen met remise. Het leek me niet dat er op een bepaald moment meer had ingezeten.
Zelf bleef ik in het zelfde bedje ziek. Een mooi voordeel rond zet 20, vervolgens een paar slechte beslissingen nemen en de beloftevolle stelling nog verliezen.
De drie grootmeesters van Pathena tekenden alle drie voor een punt. Helmut kwam minder uit de opening, verdedigde zich taai maar moest zich na het missen van een duidelijke remisevariant, gewonnen geven. Ook Adrian stond snel niet super. Hij kon afwikkelen naar een verdedigbaar maar tricky toreneindspel en moest uiteindelijk ook buigen onder het elogewicht. Glen had minder kansen. Zijn tegenstander speelde het gecompliceerd dame-indisch uitstekend en zonder echt duidelijke fouten te maken, belandde Glen in een verloren eindspel.
Nele zorgde voor een laatste lichtpuntje met een vechtremise in een interessante modernpartij.

Zo eindigde het op een (te) zware 8-2 en maken we ons op om in schoonheid (tijdelijk) afscheid te nemen van de meesterklasse.

Bron

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.