NK Schaken – Kwalificatie Weekend

Op 15 en 16 april ontvangt het Prinsenstad toernooi het Kwalificatie Weekend waarin de achtste en laatste startpositie van het NK Schaken 2017 wordt bevochten.

Deelnemers: Friso Nijboer (2535), Ruud Janssen (2520), Twan Burg (2511) en Koen Leenhouts (2480)

Het is een dubbelrondige vierkamp met 45 minuten per persoon plus 10 seconden per zet.

Beide dagen starten de ronden om 11.30, 14.15 en 17.00 uur.

Bij gelijk eindigen op de eerste plaats geldt eerst het onderling resultaat, is ook dat gelijk dan volgen er tiebreaks zoals beschreven in het reglement

Begin: 15-04-2017, 11.30 uur
Prijsuitreiking: 16-04-2017, 19.00 uur

15 Comments

 1. Avatar
  Eric van t Hof april 05, 2017

  Vreemd – in het reglement ontbreekt de belangrijkste informatie, namelijk wie de deelnemers zijn en op grond waarvan deze deelnemers hun recht tot deelname hebben verworven.

  • Avatar
   paulp32 april 06, 2017

   De laatste plek is gewoon een wildcard.

   Dat de ONJK winnaar een minimale grens moet hebben vind ik goed. Bij 8 spelers heb je niets te zoeken op het NK als je de 2500 niet haalt.  Is voor geen van de partijen interessant om als 1200 speler een toernooi lang als kop van jut te dienen. Verder ook nog beinvloeding van het speelschema. Wanneer heeft iemand dan een gratis rustdag. Als dit in de 1e of laatste ronde is heb je er minder aan dan halverwege.

   Vind het zo wel goed verzonnen : gratis reklame voor een NK met Pasen en 4 spelers die het in zich hebben om leuke partijen te spelen.

 2. Avatar
  Jaap Amesz april 05, 2017

  Best Eric,

  De deelnemers hebben geen recht verworven, maar het is ze gegund via invitatie. Hier staat dat op de KNSB site.

  Uiteraard ben ik veel te zwak voor het NK, maar toch zou ik wel willen proberen me te plaatsen, al is het maar uit principe en voor de lol tijdens de poging. Alleen ben ik kansloos. Zelfs al zou ik het open NK in Dieren winnen, dan voldoe ik weer niet aan de rating eis van 2500.

  Zou het niet leuk zijn dat 1 plaats beschikbaar zou zijn via een toernooi (niet Dieren dus….) waar alle amateurs, al hebben ze 1200, kunnen meedoen? Ik vind het jammer dat dit er niet is. Ik vind dat de 2500 eis in Dieren geschrapt moet worden, zodat ook amateurs via een lucky shot toch nog een kansje hebben. Het feit dat gewone clubspelers bij voorbaat kansloos zijn, is verkeerd. Je zou kunnen stellen dat de gewone clubspeler zich automatisch plaatst richting de 2700 rating, maar dan is die speler allang geen gewone clubspeler meer.

   

 3. Avatar
  Dimitri Reinderman april 06, 2017

  Jaap, als je Dieren wint, is de kans groot dat je voor het NKQ wordt uitgenodigd. Probleem opgelost!

 4. Avatar
  Eric van t Hof april 06, 2017

  Beste Jaap,

  In de eerste plaats ben ik het volledig met je eens dat het principieel onjuist is dat niet iedere Nederlandse schaker de mogelijkheid heeft zich voor het NK te plaatsen. Die ratingeis van 2500 zou geschrapt moeten worden, wat eigenlijk ook al blijkt uit de invitatie van Koen Leenhouts die 2480 heeft. Het winnen van de invitatievierkamp wordt kennelijk hoger aangeslagen dat het winnen van het Open NK!

  In de tweede plaats is mijn vraag nog niet helemaal beantwoord. In het reglement via jouw link lees is inderdaad het volgende:

  d. één plaats wordt door de toernooiorganisatie toegewezen i. of door middel van een kwalificatie toernooi (invitatietoernooi) in 2016.

  Afgezien van het verkeerde jaartal, staat hier ook niet vermeld hoe precies de invitatie plaatsvindt:

  Wie inviteert wie en waarom?

  De hierboven genoemde schakers zijn bekende sterke schakers. Maar er zijn gemakkelijk vier andere schakers te vinden van vergelijkbare sterkte. Waarom zijn die dan niet geïnviteerd? Er is, naar ik aanneem, toch geen sprake van willekeur bij het selecteren van de NK-kandidaten, dus er moet een andere verklaring zijn.

  • Avatar
   Jaap Amesz april 06, 2017

   Eerlijk gezegd denk ik dat er wel sprake is van willekeur en dat dit niet anders kan en prima is. Kijk, een commissie bestaat uit individuen die naar de Nederlandse schaaksport kijken en daar een mening over hebben. Hun persoonlijke voorkeur is per definitie subjectief. Daar zullen ze nog wat over discussiëren en dan tot een oordeel komen. Als er een multi factor analyse sheet was geweest dan hadden ze die vast wel openbaar gemaakt.

   Wat ik nog bedacht was de rating eis ook een gevalletje Ivanov kan voorkomen. Die gozer die met 2100 rating ineens 3 grote toernooien won van meerdere GMs, veel geld in zijn zak stak en zijn schoenen niet uit wilde doen toen de arbiter op apparatuur wilde checken. In zo’n geval kan de KNSB een louche figuur die Dieren wint de toegang vanwege de 2500 eis tot het gesloten NK ontzeggen. Het scheen dat niemand die Ivanov juridisch kon dwingen zich uit te kleden. Toen werd die gast geboycot. Dat soort figuren wil je uitsluiten aan een serieus NK.

    

    

 5. Avatar
  Dimitri Reinderman april 06, 2017

  @Eric: Invitaties zijn normaalgesproken (en ongetwijfeld ook in dit geval) op basis van plaatsinglijst.

  • Avatar
   Jaap Amesz april 06, 2017

   Ah, oke, dan is het toevallig zo dat Leenhouts met 2480 gevraagd is, ook al heeft hij onder de 2500, schijnbaar is er tussen hem en Burg (2511) niemand anders. En ff hier gecheckt. Leenhouts op 17 en Burg op 16, dus idd het klopt.

   Dus als er 8 plekken zijn en Leenhouts is de hekkesluiter op 17, dan zijn er 9 top spelers die op de een of andere manier niet aan het NK meedoen. Dan vraag ik me af, waarom doen ze niet mee.

 6. Avatar
  Eric van t Hof april 07, 2017

  @Dimitri: bedankt! Dat schept duidelijkheid. Er is inmiddels een nieuw bericht op schaakbond.nl verschenen, waarin ook de andere deelnemers worden genoemd (www.schaakbond.nl/home/nk-schaken-in-amsterdam-van-foreest-en-haast-verdedigen-titels).

  We krijgen dus volgende deelnemers (vetgedrukt):

  Ranglijst Algemeen

  Vastgesteld januari 2017

  1. Anish Giri 
  2. Loek van Wely 
  3. Robin van Kampen
  4. Ivan Sokolov
  5. Jorden van Foreest (titelverdediger)
  6. Benjamin Bok
  7. Erwin l’Ami
  8. Sergei Tiviakov
  9. Dimitri Reinderman
  10. Jan Timman
  11. Erik van den Doel
  12. Sipke Ernst
  13. Friso Nijboer (?)
  14. Jan Werle
  15. Ruud Janssen (?)
  16. Twan Burg (?)
  17. Koen Leenhouts (?)
 7. Avatar
  Jaap Amesz april 07, 2017

  Ik kreeg deze link toegespeeld. Blijkbaar was in 2013 ook al een fel debat over het reilen & zeilen betreffende het NK en de KNSB op deze site. In 4 jaar tijd is er niks veranderd. Dus ik zeg maar niks meer. Alle woorden zijn loze woorden, tenzij je er echt een project van maakt. Dan dus offciele voorstellen indienen, tijdslijn bewaken, stemvee optrommelen en transporteren naar de ALV, dossier samenstellen, bestuurders onder druk zetten, erop in blijven hameren etc….. en wie had daar 4 jaar geleden zin in? Nou dat was niemand. Wanneer je komt om te schaken, kom je niet voor de politiek. Dus ik geef het op.

 8. Avatar
  Eric van t Hof april 07, 2017

  @Jaap, van die 9 topspelers die niet mee zullen doen aan het NK zijn er dus nog 3 die wel mee willen doen, maar af zullen vallen in de kwalificatievierkamp.

  Dan blijven er dus nog 6 topspelers over die mee willen of kunnen doen, te weten:

  Giri, Van Kampen, Tiviakov, Reinderman, Timman en Werle.

 9. Avatar
  Jaap Amesz april 07, 2017

  Ik heb Jan Werle net gevraagd waarom hij niet mee speelt. Hij zit druk met werk en heeft al genoeg andere toernooien. Ik gok dat Timman en Giri niet meedoen vanwege te weinig startgeld voor hun stature. Wat ik begreep zit Tiviakov toch heel vaak in het buitenland als trainer?

  @ Dmitri

  Waarom doe je niet mee?

  Dan blijft enkel het Van Kampen over waarvan ik geen idee heb.

 10. Avatar
  Aard april 10, 2017

  Uit welingelichte kringen heb ik vernomen dat Jeroen Bosch bepaalt wie er mee mag doen met het NK.

  Zou er enig ander land ter wereld zijn waar dit zo werkt?

  • Avatar
   Jaap Amesz april 11, 2017

   Zelfs dat vind ik geen probleem. Wanneer Jeroen Bosch is aangesteld als beslissing maker vanuit een democratisch proces van individu, naar club, naar onderbond, naar KNSB…..dan is dat prima. Het enige wat ik vraag is dat slechts 1 plek beschikbaar is die de winnaar van een toernooi krijgt waar geen barrières zijn, dus waar zelfs 1200 aan kan deelnemen en indien een 2300 plus speler een keer een goed toernooi speelt en wint, dat diegene dan niet te horen krijgt dat hij geen 2500 rating heeft en dus ernaast zit.

   Maargoed, iedereen kan veel zeggen, maar al onze woorden zijn zinloos. Of ga er vol in (dus het officiële besluitvormingsproces in, zal je veel tijd en moeite gaan kosten) of laat het gaan. Via Google kom ik erachter dat er zoveel, vaak nog harder en feller dan ik nu, al gezegd is over de Fide en KNSB. Op vele sites, vele verschillende jaren. Het is een herhalende klaagzang. Waarbij ik nog wel wil zeggen, dat ik sowieso respect heb voor de vele vrijwilligers. Wanneer ik op de ALV bij mijn schaakclub allerlei klachten hoor van mensen die zelf niet beschikbaar zijn voor een taak, dan is dat ook wel wat apart.

   Besturen blijft moeilijk. Er is altijd wel een subgroep waarvoor je het nooit goed zal doen, welke beslissing je ook neemt, dan verandert slechts de boze subgroep.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.