Top-40 Nederlandse schakers. 34: Rini Kuijf

Voorafgaand aan het Nederlands kampioenschap van 1989 had Hans Böhm voor de televisie een gesprek met John van der Wiel en Jeroen Piket. Wie wordt er kampioen, vroeg hij. Omdat ze de favorietenrol niet op zich wilden nemen, zeiden ze: in elk geval iemand uit Leiden. Het werd Rini Kuijf. Uit Leiden.

Foto: Frans Peeters

Voor wie goed keek, was de titel van Rini Kuijf (geboren 12 februari 1960) zeker niet zo’n grote verrassing als die van Rudy Douven een jaar eerder. Vanaf 1981 nam Kuijf tien keer in twaalf jaar deel aan het NK en al bij zijn debuut versloeg hij Timman en Ree. Van 1986 tot en met 1990, toen Timman en Sosonko slechts één keer meededen, behoorde Kuijf met Van der Wiel en Van der Sterren tot de meest succesvolle deelnemers. Behalve kampioen werd hij ook drie van de vijf keer derde.

 

Vijf topjaren

Die vijf jaren was Rini Kuijf een Nederlandse topspeler. In 1988 en 1990 werd hij gedeeld tweede in het open toernooi in Groningen. Kuijf boekte nog meer goede toernooiresultaten, waaronder een grootmeesternorm (en tweede plaats) in Liechtenstein in 1989. Hij maakte deel uit van het Nederlandse Olympiadeteam dat in 1988 brons won in Thessaloniki, het op een na beste resultaat dat Nederland ooit behaalde. In die vijf topjaren won hij ook twee keer het Noteboomtoernooi in zijn woonplaats, dat hij ook in 1980 had gewonnen. Een niveau lager, maar leuk om te noemen. In juli 1989, net na zijn historische Nederlandse titel, stond Kuijf heel even in de top honderd van de wereld, op plaats 97.

Rini Kuijf speelt nauwelijks toernooien meer, maar nog wel partijen in de hoogste klasse van de KNSB-competitie. Daarin is hij een van de meest succesvolle spelers uit de geschiedenis. Zowel met Rotterdam als met De Variant (Breda) werd hij elf keer kampioen van Nederland. Alleen John van der Wiel behaalde met 23 titels net eentje meer. Op de topscorerslijst aller tijden staat Kuijf tweede achter Bruno Carlier, met tot aan dit seizoen een mooie score van 69% uit 278 partijen. In zijn roemruchte jaren 1986-90 behaalde hij eens zeventien overwinningen op rij.

De Variant in 1998, waarschijnlijk het sterkste team waarin Rini Kuijf (staande, vierde van links) gespeeld heeft. Foto: Johan Hut.

Schrijven

Gert Ligterink schreef ooit over Kuijf dat hij geen talent had en dat compenseerde door heel hard te werken. In een interview met het bondsblad na zijn kampioenschap zei Kuijf daarover: “Nou, ik werk niet zo hard. Maar ik werk meer op korte termijn, daarom lijkt het alsof ik altijd heel goed voorbereid ben.” Bij Rudy Douven is zijn huiswerk knudde, zei Kuijf in datzelfde interview. Dat afgeven op Douven deed Kuijf later vaker, met name in het tijdschrift Schaaknieuws. Hij leek voor zichzelf een rol te zien weggelegd als een schrijver die het wereldje opstookt. Als schaakmedewerker van het Algemeen Dagblad werd hij vanzelf wat serieuzer.

Aan zijn nationale titel dankt Rini Kuijf dat ik hem op 34 zet. Hij zal vooral tevreden zijn dat dat vijf plaatsen boven Douven is.

 

32 …

33 …

34 Rini Kuijf

35 Hoan Liong Tan

36 Haije Kramer

37 Daniël Noteboom

38 Norman van Lennep

39 Rudy Douven

40 Rob Hartoch

 

De top-40 is niet gebaseerd op ratings en titels, maar op de positie en prestaties van Nederlandse schakers ten opzichte van hun tijdgenoten, nationaal en internationaal.

 

1 Reactie

  1. Avatar
    Jaap Amesz 07 april 2017

    Niet te vergeten een weekend toernooitje in Den Haag in de jaren ’90, waar broodschaker GM Rongguang Ye een potremise eindspel tegen Kuijf tot op het irritante toe af doorspeelde, op tijd speelde, Kuijf een blunder maakte….. en misschien wel begrijpelijk wanneer je zo getergd bent…… alle stukken van het bord gooide en met stoom in de oren het gebouw uit stormde.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.