Aronian winnaar in Baden-Baden

Hoewel er nog een ronde te spelen is, is het nu al zeker: Levon Aronian heeft de Grenke Classic in Baden-Baden gewonnen. Met 5 uit 6 is hij niet meer te achterhalen door zijn achtervolgers Caruana en Carlsen, die op 3.5 punten staan. De sensatie van de eerste drie ronden, Hou Yifan, verloor daarna twee keer en staat nu met 3 punten gedeeld vierde.
Stand na de zesde ronde:
1. Aronian…………………………5
2. Caruana,Carlsen……………3,5
4. Hou,Naiditsch,Vachier…..3
7. Bluebaum,Meier……………1,5

Aronian was het toernooi rustig begonnen met remises tegen Meier en Carlsen, maar toen ging hij los. Achtereenvolgens werden Vachier-Lagrave, Bluebaum, Naiditsch, en Hou Yifan verslagen. Het ziet er bij hem vaak makkelijk uit. Tegen Naiditsch kwam hij met voordeel uit de opening en hield hij dat tot het einde van de partij vast tegen de voormalige Duitser.

De partij uit de zesde ronde tegen Hou Yifan was ook belangrijk. Als de Chinese zou winnen, zou ze gedeeld eerste komen te staan en was de slotronde heel spannend geweest. Ze kwam tot twee maal toe een pion voor, maar ze koos er steeds voor de pion terug te geven. Dat leidde tot een voordelig eindspel voor Aronian waarbij de sterkste actieve schaakster kansloos gelaten werd.

De laatste ronde is dus niet meer belangrijk voor de eerste plaats, om de tweede zal nog wel gestreden worden. En om de rating: zoals u op 2700chess.com/ kunt zien zijn er veel topspelers (waaronder Carlsen) ratingpunten aan het verliezen. Ook daar wordt gestreden om de tweede (en misschien zelfs eerste) plaats….

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.