Secondant Mamedyarov laat een steekje vallen

Mamedyarov (zwart) – Wojtaszek (wit) / Bron: Shamkir Chess

In Shamkir wordt op het ogenblik een toptoernooi gespeeld ter nagedachtenis van Vugar Gashimov.

Na zeven ronden leidde Mamedyarov het toernooi met 5 uit 7 met winstpartijen tegen Wesley So, Peter Eljanov en Vladimir Kramnik. Voor Wesley So was het zijn eerste verliespartij na 67 partijen.

Vandaag speelde Mamedyarov met zwart tegen Wojtaszek. Een hele scherpe Grünfeld waarin Mamedyarov verloor vanuit de opening. Tijdens de persconferentie vertelde hij dat zijn secondant 16.Dh4 gemist had en dat het op dat moment direct uit is. Een spectaculaire partij!

Ondanks het verlies leidt Mamedyarov het toernooi nog steeds met 5 uit 8 gevolgd door So en Topalov met 4½ uit 8. Morgen is de laatste ronde met onder andere Mamedyarov – Topalov op het programma.

Mamedyarov niet gelukkig na de opening / Bron: Shamkir Chess

              Stelling na 15… Dd7

 

2 Comments

  1. Avatar
    wimw april 30, 2017

    Dat van die secondant is merkwaardig, want deze stelling met 16. Dh4 is bekend uit de partij Lupulescu-Nedilko uit het EK 2013. Wel is het ook voor engines een heel moeilijk te beoordelen stelling. Komodo dacht 20 minuten na en twijfelde tussen 16. …Lf6 en …Pd3+. Wat Mamedyarov speelde was 16. Pc2+ en dat liep verkeerd af. Nedilko speelde gh5x en verloor ook. Overigens zat het Mamedyarov wel mee in zijn partij tegen So, want die deed vlak voor de tijdcontrole een afgrijselijke zet, waardoor hij na het antwoord van Mamedyarov direct kon opgeven.

  2. Avatar
    Ludo Tolhuizen mei 01, 2017

    Die Mamedyarov heeft moeite met verliezen; nu ligt zijn verlies aan zijn secondant;  in het Aeroflot open van 2009 beschuldigde hij na een nederlaag  met wit in 21 zetten zonder bewijs GM Kurnosov (rating toen dik 2600) van vals spel.   Als hij wint gaat dat trouwens vaak wel mooi.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.