Gemiste kansen op het NK jeugd

Afgelopen week werd Robby Kevlishvili Nederlands kampioen bij de jeugd. Mede dankzij winstpartijen op concurrenten Thomas Beerdsen en Casper Schoppen wist hij op 7 uit 9 te komen, waarna hij in de barrage tegen Lucas van Foreest de betere snelschaker bleek. Natuurlijk had Robby her en der wat geluk, maar dat heb je nodig om een toernooi te winnen. Of nouja, wat geluk, het scheelde echt heel weinig of hij was met nul uit twee gestart! Maar Robby was niet de enige favoriet die goed wegkwam tijdens een partij. Hieronder vindt u acht fragmenten uit de partijen van o.a. Kevlishvili, Den Hartog, Van Foreest, Vrolijk en Schoppen. Weet u de kansen wel in te koppen?

1. Den Hartog – Nieczyporowski (eerste ronde)

Marijn den Hartog wist in de tweede ronde te winnen van Van Foreest, maar in de eerste ronde verslikte hij zich bijna in een speler met 611 ratingpunten minder. Hoe had zwart moeten spelen?

2. Bosma – Kevlishvili (tweede ronde)

Kevlishvili had de eerste ronde verloren van Damen. 730 ratingpunten meer hadden hem niet geholpen als wit hier de beste zet had gedaan. Welke?

3. Damen – Den Hartog (vierde ronde)

Jip Damen speelde een goed toernooi en haalde een overscore van maar liefst 3.1 punten. Hier miste hij echter een mooie winstvoortzetting. Welke?

4. Van Foreest – Elgersma (vijfde ronde)

Wit staat materiaal achter, maar hij hoopt het paard op a1 te winnen en daarna materiaal voor te staan. Aldus geschiedde in de partij. Hoe had zwart dat kunnen voorkomen?

5. Vrolijk – Den Hartog (zesde ronde)

Het witte paard staat aangevallen. Naar welk veld zou u het spelen?

6 De Boer – Van Dael (zesde ronde)

Wit kan de toren op twee manieren ontpennen: 28.Kf1 en 28.Kh1. Welke manier is beter en waarom?

7. Van Foreest – Schoppen (zevende ronde)

Kan zwart de pion op a5 ongestraft slaan?

8. Van Dael – Kevlishvili (achtste ronde)

Het witte paard staat op g2 heel sip te wezen. Kan wit ‘m een blij paard maken?

 

 

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.