Ik word de allersterkste

Gisteravond werd in het radioprogramma Met het Oog op morgen aangekondigd dat er in De Telegraaf van vandaag een paginagroot artikel zou komen over de 9-jarige Machteld van Foreest, de jongste telg uit een bijzonder Gronings schaakgezin. Het is een artikel van de journaliste Barbara Plugge met een fraaie foto van Jos Schuurman.

De krant kopte vanmorgen:

Ik word de allersterkste

Schaakwonder Machteld (9) heeft geen tijd voor vriendinnen

Geen Barbies (“ vind ik stom” of gelakte nageltjes (“raar hoor”) voor de 9-jarige Machteld van Foreest. Vrouwendingetjes zijn niets voor de kleine Groningse, die maar één levensdoel heeft: schaken! Machteld behoort-in haar klasse-nu al tot de wereldtop: dat ze later schaakgrootmeester wordt staat vast.

Hieronder enkele citaten uit het artikel, foto’s zelf toegevoegd.

  

Machteld (met de twee bekers) op haar zesde Nederlands Kampioen bij de meisjes in 2014. Zij mocht toen al naar het Europees Jeugdkampioenschap (6 t/m 8 jaar). Haar ouders vonden haar toen nog te jong.  Haar oudste broer Jorden (1999) werd in dat jaar Europees Kampioen en internationaal meester. Op de achtergrond Anish Giri. Foto: Ad Bruijns

“Machteld wint (bijna) altijd. Schaaktoernooien zijn letterlijk haar speelveld. Buiten wordt er nauwelijks gespeeld en er is ook weinig belangstelling voor zaken die leeftijdsgenootjes bezig houden, zoals Barbies, hippe kleertjes en nagellak. „Poppen vind ik stom, kleren interesseren me niet en nagellak is ook raar. Je wordt er echt niet mooier door hoor. Ik heb het weleens geprobeerd, maar het mislukt meestal”, lacht het schaakwondertje.

Uiteindelijk, maar ongeduldig, aan de keukentafel: „Meisjesdingen zijn niks voor mij. Echt niet. Ik houd meer van stoere jongensdingen, van rollerskates en van lezen. Maar dan moeten het wel spannende jongensboeken zijn.”

Wereldtop

„Machteld is de nummer één van de wereld in haar leeftijdscategorie van meisjes t/m 9 jaar”, vertelt haar moeder Sheila Timp (44) trots. „Ze behoort tot de wereldtop. Er is er niet één die gelijkwaardig is aan haar. Zo goed spelen lukt alleen als je naast talent ook heel hard werkt, het juiste karakter hebt en doorzettingsvermogen. Je moet ook een bepaalde drive hebben. Machteld heeft dat allemaal. In dat opzicht groeit ze anders op dan andere meisjes.”

Machteld deed begin dit jaar mee aan een simultaan tegen Magnus Carlsen, de wereldkampioen. De simultaan, voor een goed doel,  vond plaats in het Rotterdamse Sophia Kinderziekenhuis. Foto: tk

“Machteld gaat niet naar school. Haar ouders vinden de lagere school voor kinderen, gezien hun humanistische levensovertuiging, niet geschikt. Onderwijs krijgt Machteld daarom thuis, maar wel aan de hand van dezelfde boeken. Haar moeder: „Ze heeft niet veel tijd nodig om haar schooldingen te doen, het kost haar nog geen half uur per dag.”

Het artikel eindigt met:

Er zijn kinderen die door hun ouders worden gepushed…

’Wat betekent dat, gepushed? Dat ik móet schaken? Helemaal niet hoor, ik wil het zélf. Als ik een slechte partij heb geschaakt zegt mijn moeder altijd: ’Je hoeft het echt niet te doen hoor.’ Maar ik ga gewoon door. Ik word echt de stérkste van de wereld.

Klik hier voor het artikel.

Documentaire over de familie van Foreest

Deze zomer wordt er naar verwachting een documentaire op tv uitgezonden over de familie Van Foreest. Naarmate de resultaten van de schaaktalenten uit het gezin toenemen zal ook  de aandacht voor de Van Foreesten toenemen. Eerder besteedde ik op deze site aandacht aan een artikel in de NRC getiteld: Een wonderlijk Gronings schaakgezin.

Vorig jaar heb ik  ter gelegenheid van Schaken tegen Kanker in Rotterdam, na enig onderzoek, uitgebreide portretten gepubliceerd van een aantal leden van het oudadellijk Hollands geslacht Van Foreest. Hierbij werden drie criteria gehanteerd t.w. genezen, besturen en schaken. Sommige leden komen meerdere malen voor.

Besturen

Jorden van Foreest (Alkmaar, 1494-1559)

Nanning van Foreest (Alkmaar, 1529 – 1592)

Dirk van Foreest (1862 – 1956)

Arnold van Foreest (1863 – 1959)

 

Geneeskunde

Pieter van Foreest (1521-1597).

Dirk van Foreest (1862 – 1956)

Andries van Foreest (1940-2015)

Sheila Van Foreest – Timp (1973 – )

 

Schaken

Dirk van Foreest (1862 – 1956)

Arnold van Foreest (1863 – 1959)

Jorden van Foreest (1999 – )

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.