“Birdman” door Hans Meijer. Column van Schaakvereniging Promotie

De column van Hans Meijer deze week gaat over een specifieke opening.

Een schaakblog die ik van tijd tot tijd bezoek is die van Brabo, alias Helmut Froeyman. Ik kan dit iedereen aanraden want de onderwerpen die Brabo aansnijdt zijn altijd interessant. Zo gaf hij in zijn column De Bird de namen van Negi Parimarjan en Anatoly Vaisser als schrijvers van boeken over openingstheorie die ‘te eerlijk’ zijn. Een opmerking die mij meteen nieuwsgierig maakte naar hun boeken. Een categorie van schaakauteurs die ‘gewoon eerlijk kunnen zijn’ zijn niet-professionele schakers. Brabo: ‘Hun boeken worden minder ernstig genomen, maar doordat geld nauwelijks of geen rol speelt, zien we vaak een veel grotere affiniteit met het onderwerp. Een absoluut modelvoorbeeld hiervan is het recente monumentale werk over de speler Henry Bird geschreven door onze Belgische FM Hans Renette.’ Ik klikte op de link die Brabo gaf en kwam op de schaakblog van Hans Renette bij het artikel A giant from the past – Henry Edward Bird (part 1) terecht. Renette gaat in zijn artikel in op de inhoud van zijn boek ‘Henry Edward Bird: A Chess Biography with 1198 games’ (2016; 608 pagina’s met 85 foto’s en 376 diagrammen; Prijs € 69.95) waar hij acht jaar aan gewerkt heeft. Het lijkt mij een interessant boek dat ik binnenkort in Nederland eens op mijn gemak ga bekijken.

Lees hier verder!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.