Kampioenen niet verrassend, degradanten wel

Kennemer Combinatie is kampioen van Nederland geworden, de eerste kampioen uit de Noord-Hollandse Schaakbond. Bruno Carlier, topscorer aller tijden in de hoogste klasse van de KNSB-competitie, scoort tegenwoordig vooral tegen zijn vorige ploeg En Passant. Verrassende kampioenen zijn er niet in de hoogste drie klassen, verrassende degradanten wel.

Bruno Carlier wint vaak tegen zijn oude club. Archieffoto: En Passant, Jan Willem Schoonhoven

 

Meesterklasse

Het was nog spannend, schreef ik na de vorige ronde, want Kennemer Combinatie had ‘slechts’ twee matchpunten en vier bordpunten voorsprong op LSG. Het kon dus nog misgaan. Tijdens de centrale slotronde in Bunschoten-Spakenburg, bij En Passant, werd het echter in het vierde uur al beslist. Kennemer Combinatie haalde tegen zijn Groninger achternaamgenoot het benodigde matchpunt en even later met 5,5-4,5 de volle winst. LSG verloor met dezelfde cijfers van het al gedegradeerde Charlois Europoort. Twee krappe uitslagen, maar het verschil werd met vier matchpunten en vijf bordpunten groot. LSG is wel het enige team dat Kennemer Combinatie dit jaar versloeg, ook al met 5,5-4,5.

Kennemer Combinatie is in de bijna honderdjarige geschiedenis van de KNSB-competitie de eerste landskampioen uit de Noord-Hollandse Schaakbond. Amsterdam en Hilversum behoren niet tot die bond.

Aftredend kampioen En Passant, dat halverwege het seizoen een belangrijke sponsor verloor, trad tegen Pathena Rotterdam noodgedwongen met zes invallers aan en verloor met 7,5-2,5. Degradatie was al afgewend, Charlois Europoort en HWP Sas van Gent waren na de achtste ronde al de degradanten. Bij Rotterdam won Bruno Carlier van Arie van den Hoogen. Dat is niet bijzonder, maar sinds Carlier bij En Passant werd afgedankt omdat hij de meesterklasse niet zou aankunnen, heeft hij tegen die club 4 uit 5 gescoord met remises tegen Smeets en Berelowitsch en overwinningen op Nijboer, De Graaf en Van den Hoogen. Hij lijkt het persoonlijk op te vatten en dat is een leuke sportieve reactie.

Een paar persoonlijke uitschieters in de negende ronde: Rick Lahaye won van Predrag Nikolic en Zhaoqin Peng van Dimitri Reinderman. Die laatste overwinning is een kandidaat voor de schoonheidsprijs, net als de overwinning van Quinten Ducarmon op Iozefina Paulet. De partij van Ducarmon staat zaterdag in het Haarlems Dagblad, om er het kampioenschap van Kennemer Combinatie mee op te fleuren. Dat is ook een soort schoonheidsprijs.

Nico Zwirs (MuConsult Apeldoorn) en Michiel Bosman (LSG IntelliMagic) scoorden een IM-norm. Eerlijk gezegd weet ik pas sinds kort dat Bosman nog geen IM is. Miguoel Admiraal van de nieuwe landskampioen werd topscorer van de meesterklasse met 8 uit 9.

Zhaoqin Peng boekte een spectaculaire overwinning op Dimitri Reinderman, die is gekandideerd voor de schoonheidsprijs. Foto: René Olthof

Eerste klassen

BSG (Bussum) was al kampioen in 1A en de verwachte degradatiekandidaten SG Max Euwe (Enschede) en Soest zijn inderdaad gedegradeerd. De Bussumers waren veel te sterk voor deze klasse en onderstreepten dat nog eens door het ook niet misselijke Zukertort Amstelveen met 7,5-2,5 te verslaan. Het leidde tot een voorsprong van vier matchpunten en dertien bordpunten op De Toren Arnhem. Robin van Kampen scoorde voor BSG 7 uit 7, Robert Ris en Frank Erwich 7,5 uit 9 en Li Riemersma 7 uit 9. De meeste punten kwamen dus van de hoogste borden, wat het voor volgend seizoen in de meesterklasse toch weer spannend maakt.

In 1B was Voerendaal al kampioen. Naast Zukertort Amstelveen 2 waren er nog vier kandidaten voor de tweede degradatieplaats. Het is De Wijker Toren geworden, dat met 8-2 verloor van de kampioen.

IM-normen in de eerste klasse waren er voor Bob Beeke (ASV), de jonge Liam Vrolijk (Messemaker 1847) en Valentin Buckels (Voerendaal). Topscorers werden Ruud Janssen (De Toren Arnhem) in 1A met 8 uit 9 en Daniel Hausrath (Voerendaal) in 1B met 7,5 uit 9.

 

Tweede klassen

2A: Sissa 2 ging met zevenmijlslaarzen op het kampioenschap af, maar verloor in de achtste ronde van degradatiekandidaat Assen. In de slotronde speelde het gelijk tegen HSG, ook een degradatiekandidaat. Toch werd Sissa kampioen, terwijl Assen en HSG niet degradeerden. Alle drie blij, uiteindelijk.

2B: AAS is zoals verwacht kampioen geworden. Naast SG Max Euwe 2 zou Oegstgeest’80 de tweede degradatieplaats wel eens kunnen overgeven aan Caïssa 2, schreef ik vorige keer. Oegstgeest won echter met 5-3 van Max Euwe, maar… Caïssa won met 4,5-3,5 van de nummer twee De Waagtoren en blijft erin. Een verrassende ontknoping. Als HSG in 2A en Caïssa in 2B ‘gewoon’ hadden verloren, waren ze gedegradeerd.

2C: Van de gezamenlijke koplopers won HWP Haarlem met 6-2 van Westland en speelde Laurierboom-Gambiet gelijk tegen Philidor Leiden. Laurierboom had, achteraf gezien, met 8-0 moeten winnen om kampioen te worden. Nu gaat het kampioenschap in deze klasse naar Haarlem, waar ook al de landskampioen huist.

2D: De Pion stond een punt voor op Vianen/DVP, maar wachtte een veel sterkere tegenstander, schreef ik vorige keer. Dat loste De Pion op door met 5-3 van Dubbelschaak’97 te winnen, terwijl Vianen/DVP met maar liefst 2,5-5,5 verloor van HMC Calder 2, dat daarmee de degradatie ontliep.

Topscorers in de respectievelijke tweede klassen werden Simon Elgersma (Lonneker), Fred Slingerland (Oegstgeest’80), Niek Seelemeijer (Laurierboom-Gambiet) en John van der Wiel (DD).

 

Voor de derde klassen en nog veel meer details over ploegen en spelers verwijs ik naar de KNSB-site, waar het het handigst hier is in te zien.

 

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.