Schaken op de Europese Staalmarkt (deel 23)

Tata Steel

Vandaag steeg het aandeel Tata Steel met 8 % op de Indiase aandelenbeurs en was hiermee  de grootste stijger. Aanleiding was de publicatie van de resultaten over het laatste kwartaal  van een gebroken boekjaar dat loopt van april t/m maart. De bedrijfsresultaten verbeterden aanzienlijk en dit gold ook voor de resultaten van Tata Steel Nederland. Voor de beurs was belangrijk dat er een eindelijk een oplossing voorhanden is voor het Engelse pensioenprobleem.

Onder de streep was er een verlies en dit kwam met name door een eenmalige pensioenvoorziening van bijna  €650 miljoen die genomen moest worden nu er een overeenkomst op hoofdlijnen voorligt bij de pensioenautoriteiten in Engeland. Onderdeel van deze overeenkomst is dat naast de eenmalige storting van bijna €650 miljoen in  het Engelse Staalpensioenfonds, het pensioenfonds ook een aandelenbelang van 33% krijgt in Tata Steel UK. Ik verwacht dat hiermee de bestaande claim van het Engelse pensioenfonds op de activa van Tata Steel Nederland (TSN) van de baan is en dat zou  goed nieuws zijn voor de medewerkers van TSN. Alle betrokken instanties dienen hun goedkeuring te geven en alles dient nog in detail uitgewerkt te worden. Maar vooral een opluchting voor Tata Steel omdat het Engelse pensioenprobleem als een molensteen om de financiële nek hing.

De vooruitzichten voor Tata Steel zijn positief. India en Europa nemen nog meer maatregelen tegen het dumpen van Chinees staal, de economie trekt aan waardoor de vraag naar staal verder zal toenemen. In India krijgen de staalbedrijven een steuntje in de rug van de overheid die groei gaat stimuleren. Niet alleen producten maken in India maar ook kopen in India is het nieuwe motto van de regering. De genomen herstructureringsmaatregelen in India en Europa werpen ook hun vruchten af.

Een Indiase captain of industry, die niet met name genoemd wilde worden,  zei onlangs het volgende tegen de media:

‘Na bijna tien jaar met problemen nemen Indiase bedrijven (w.o. JSW, Tata Steel, Hindalco e.a.) hun verliezen op buitenlandse acquisities (Europa en Amerika). Tien jaar gelden waren deze bedrijven de helden van de BV India voor hun ambities buiten India. Nu realiseren zij zich dat het beter is de verliezen in het buitenland te nemen en zich weer te richten op India, een markt die snel groeit.’

Tata Steel Europe

Specialty Steels

Tata Steel UK heeft de verkoop afgerond van de Specialty Steels business aan Liberty House voor een prijs van £100 miljoen. Hiermee zijn 1700 banen veilig gesteld.

Fusiegesprekken

Opvallend was dat er bij de presentatie van deze kwartaalcijfers niets gezegd werd over de fusiegesprekken met ThyssenKrupp. Bijzonder omdat er een oplossing voorligt m.b.t de pensioenproblematiek. Deze problematiek was het hete hangijzer voor ThyssenKrupp, een ‘showstopper’ zelfs. In financiële kringen gaan verschillende scenario’s rond. Er zijn analisten die verwachten dat deze  zomer de fusie wordt aangekondigd als de Engelse pensioenproblematiek is uitgewerkt en goedgekeurd. Andere analisten verwachten dat Tata Steel de activiteiten in Nederland zou willen behouden en voor Engeland andere mogelijkheden heeft. Een fusie op korte termijn is nog lang niet zeker. Een schaker die gaande weg zijn stelling verbetert zal ook niet snel een remise aannemen. Hij wil zijn huid zo duur mogelijk voorkomen. De markt verwacht dat er in Europa een strategische herstructurering komt.

Wales wil investeren in toekomst staalindustrie

De regering van Wales wil bijna €800 miljoen investeren om de toekomst van de staalindustrie in Wales veilig te stellen en om nieuwe producten te ontwikkelen waarom internationaal wordt gevraagd. Zij stellen wel hoge eisen aan Tata Steel UK en willen garanties.

Tata Steel had al eerder toegezegd de komende 10 jaar in totaal €1,2 miljard te willen investeren in de Engelse staalbedrijven als de pensioenproblematiek naar tevredenheid zou worden opgelost.

Auto-industrie

Tata Steel Europe heeft als eerste de Volvo Cars Quality Excellence Award gekregen. Daarnaast komen zij ook in aanmerking om te leveren voor de nieuwe prestigieuze modellen van Jaguar Land Rover.

Tata Steel Nederland

Tata Steel Nederland is sterk in innoveren. Hieronder drie recente voorbeelden:

  1. Windmolenpark Ferrum

‘Windpark Ferrum’ is de projectnaam van een windpark bestaande uit 3 turbines dat op het bedrijfsterrein van Tata Steel in IJmuiden zal worden gebouwd. ‘Ferrum’ betekent ‘ijzer’ in het Latijn. De naam refereert aan het industriele erfgoed van het terrein, waar in 1918 Hoogovens werd gesticht. Het windpark is een samenwerkingsproject tussen staalbedrijf Tata Steel, duurzame energieontwikkelaar Infinergy, Windcollectief Noord-Holland en milieuadviesbureau Royal Haskoning DHV.

Op 14 maart 2017 hebben Gedeputeerde Staten het project groen licht gegeven. Het projectteam gaat nu de financiering en de bouw verder voorbereiden.

In 2018 worden de turbines operationeel.

  1. Nieuwe CAO Tata Steel Nederland (TSN)

Tata Steel innoveert ook bij haar arbeidsvoorwaarden :

Zij heeft onlangs  met de vakbonden een principeakkoord bereikt, waarbij de lonen dit jaar 2% stijgen en volgend jaar weer.

Afgesproken is dat oudere werknemers de mogelijkheid krijgen om 50% te gaan werken in de vijf jaar voor hun pensionering, met behoud van pensioenopbouw en 90% tot 77% van het laatste inkomen. Dat moet ruimte scheppen om jonge werknemers aan te trekken.

TSNz al in de twee jaar dat de CAO loopt aan 50 uitzendkrachten een vaste baan aanbieden. In de nieuwe CAO is verder afgesproken dat er proeven worden gedaan met aangepaste werktijden voor verschillende functies en leeftijdsgroepen.

  1. Energie uit restwarmte

Een consortium bestaande uit RGS Development, Tata Steel Nederland, ECN, ENGIE en Ontwikkelingsbedrijf NHN (NHN) heeft een Demonstratie energie-innovatie subsidie (DEI) toegewezen gekregen voor het initiatief ‘Waste Radiation Heat to Power and Steam’ (WRAPS). Het Ministerie van Economische Zaken stelt met Topsector Energiesubsidie in totaal €1,5 miljoen  beschikbaar voor het project, dat ten doel heeft om energie uit industriële restwarmte te halen.

Tata Steel Chess Tournament

Het gaat goed met Tata Steel Nederland en dat is een steuntje in de rug voor de jubileumcommissie die de 80ste editie van het Chess Tournament voorbereidt. Deze feestelijke editie vindt plaats van 12 januari t/m 28 januari 2018. Het jaar waarin  onze Hoogovens 100 jaar bestaan!

Zou innovatie ook hoog op het lijstje van de jubileumcommissie staan? We laten ons graag verrassen.

Passend cadeau voor de jubilaris?

Zou de (schaak)gemeenschap al nagedacht hebben over een passend cadeau voor de 80-jarige jubilaris?

Wie heeft er ideeën en wie pakt de handschoen op?

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.