Voor derde keer ‘Schakers van Formaat’ in Amstelveen

Op zaterdag 10 juni komen Jan Timman en Hans Böhm voor het derde jaar naar het Stadsplein in Amstelveen voor ‘Schakers van Formaat’, de simultaan met grote stukken en -borden. Zij krijgen voor het eerst gezelschap van de dan 18-jarige Jorden van Foreest, de jongste grootmeester van Nederland en huidig nationaal kampioen. Hoofdsponsors zijn het Coöperatiefonds van de Rabobank, de gemeente Amstelveen en schaakvereniging KLM Pegasus.

De drie topschakers spelen wederom met grote schaakstukken op twaalf borden van 4 x 4 meter. Jan Timman, Jorden van Foreest en Hans Böhm spelen ieder tweemaal tegen een gemêleerd gezelschap van bedrijven, (financiële) instellingen, scholen en politici uit Amstelveen en wijde omgeving.

Elk team bestaat uit maximaal drie personen. De teamleden mogen onderling overleggen, uiteraard zonder gebruik te maken van schaakcomputers of andere elektronische hulpmiddelen. Indien nodig kunnen niet-clubschakers schaaktechnische adviezen inwinnen bij leden van de Amstelveense verenigingen KLM-Pegasus en Zukertort.

Dat de grootmeesters het niet altijd gemakkelijk hebben in Amstelveen blijkt wel uit de twee vorige edities. Bij de aftrap in 2015 speelden Timman en Böhm beiden nog aan zestien borden en behaalden respectievelijk 13,5 en 13 punten. Timman moest twee nederlagen, waaronder een tegen het sterke team van Hing Ting Lai, en een remise toestaan. Böhm verloor in 2015 geen enkele partij maar speelde wel zes keer remise.
Ook in 2016 bleef ‘Mr. Chess’ ongeslagen met 10/12, waarbij hij dus vier maal remise speelde. Jan Timman won elf partijen maar moest wel een nederlaag incasseren.

Wethouder Peter Bot van Amstelveen zal rond 9.30 uur de openingszetten doen. De eerste partijen van Jan Timman en Hans Böhm zijn rond 12.00 zijn afgelopen, waarna om 12.15 uur Böhm en Jorden van Foreest aan hun sessie beginnen. Rond 14.30 uur eindigt de tweede simultaanronde, waarna om 14.45 Timman en Van Foreest de derde en laatste cyclus voor hun rekening nemen.
Om 17.15 uur vindt de prijsuitreiking plaats op het Stadsplein, gevolgd door een borrel voor de deelnemers, sponsoren en genodigden.
Net als in de twee voorgaande jaren verwacht de organisatie weer veel publiek op het Stadsplein in het centrum van Amstelveen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.