Het wil maar niet lukken…

Van 12 t/m 21 mei wordt in Moskou de Chess Grand Prix gehouden. Dit toernooi is een onderdeel van de Fide Wereldkampioenschapscyclus. Na het eerste toernooi, dat in Sharjah (in de Verenigde Arabische Emiraten) werd gehouden, is dit het tweede toernooi, waarbij punten vergaard kunnen worden voor de GP. In juli staat in Geneve (Zwitserland) het derde toernooi op de rol en daarna vindt in november in Palma de Mallorca (Spanje) het laatste toernooi plaats. Deze cyclus levert deelnemers op die in maart volgend jaar in het Kandidatentoernooi gaan uitvechten wie in november van 2018 wereldkampioen Magnus Carlsen mag uitdagen om de wereldtitel.

In het verslag over de eerste drie ronden van collega Dimitri Reinderman heeft u kunnen lezen dat het toernooi in Moskou een Zwitsers toernooi betreft.

Inmiddels zijn er zes ronden gespeeld en hebben twee spelers de leiding in handen. Dat zijn de Chinees Ding Liren en de grote man uit Azerbeidzjan momenteel, Shakhriyar Mamedyarov. Hij behoort met zijn prestatie tot dusver in Moskou tot het selecte clubje dat boven 2800 bivakkeert.

Maar het veld zit heel erg dicht bij elkaar. Wat Reinderman al schreef: een score van plus twee kan zomaar genoeg zijn om een kwalificatieplaats afdwingen voor het Kandidatentoernooien.

Helaas blijft het nog altijd kwakkelen met Anish Giri. Onze landgenoot heeft inmiddels drie remises toegevoegd aan zijn totaal en daar schiet hij geen snars mee op. Het is ook niet dat Giri het niet probeert. Integendeel: hij gaat allerlei vervlakkende varianten uit de weg, hij vermijdt dameruil waar hij kan, hij zoekt met open vizier naar complicaties. Hij gaat soms bijna te ver. Zoals in de vierde ronde met zwart tegen de Noor Hammer. Giri zat het een beetje te gokken en moest dat bekopen met pionverlies. Maar op het moment dat hij ernstig in gevaar, laat ‘Mr. Equalizer’ (zoals hij denigrerend door andere topspelers wordt genoemd) zijn tanden zien. Giri maakte een toreneindspel met een minuspion keurig remise. Hij etaleerde daarbij niet alleen zijn grote inzicht in hoe hij toren moest inzetten, maar ook toonde hij zich heel bekwaam bij de spelvoering toen het in een theoretisch bekende positie terecht gekomen was. Schakers die wel eens van de ‘Regel van vijf’ hebben gehoord, kunnen hun hart ophalen aan deze partij. Ik heb hierover al eerder een artikeltje geschreven.

Ronde 4: Hammer – Giri

In de vijfde ronde trof Giri een tegenstander van een heel ander kaliber, maar die zit in dezelfde hoek waar weliswaar geen klappen vallen, maar waar de kans op een kwalificatieplaats niet al te groot is: de Amerikaan Hikaru Nakamura. Die heeft inmiddels wel ‘plus één’ weten te bereiken. Maar dat had net zo goed iets anders kunnen zijn.

Giri slaagde erin om in een welbekende variant een mooie verfijning aan te brengen en hij bracht ‘Naka’ aan het wankelen. Maar de Amerikaan toonde zich ook een uiterst listig verdediger. Toen Giri iets te vroeg een pion van het bord nam, had zwart een vervelend grapje in de stelling gevlochten, dat onmiddellijk alle muziek uit de stelling haalde. Met een subtiele andere zet had wit groot voordeel kunnen behalen, maar helaas kwam die zet niet uit de bus.

 

Ronde 5: Giri – Nakamura

 

Dan maar weer met zwart op winst spelen tegen de Rus Evgeny Tomashevsky. Giri bracht de Benoni op het bord, een van de openingen waar het remisepercentage het laagst van is. Wat wil je nog meer? Zeker ook toen de witspeler afstand deed van zijn zwartveldige loper tegen een paard. Maar helaas had de Rus goed gezien dat zijn paarden heel goed de zwarte stelling onder vuur konden nemen. En binnen de kortste keren kwam onze topspeler danig in de problemen. Opnieuw wist hij een uitweg te vinden uit deze netelige situatie, want door een dame te offeren voor een toren, loper en een pion, was het gevaar zo goed als geweken. Opnieuw deed hij zijn reputatie als ‘Master of Defence’ eer aan.

Ronde 6: Tomashevsky – Giri

 

Laten we hopen dat Giri in de laatste drie ronden minimaal twee keer gaat toeslaan!

(De foto’s zijn Maria Yassakova op de website van Agon)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Comments

  1. Avatar
    Joop Gijsbers mei 20, 2017

    En wel frappant dat Giri nu net aan een eindsprint begint, al staat het op Chessbomb en dus ook op de link hier nog steeds verkeerd. Zijn vorige twee toernooien eindigde hij met een reeksje van winstpartijen, zou mooi zijn als dat nu ook zo is.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.