Giri gedeeld derde in Moskou

Met één overwinning en acht remises is Anish Giri op de gedeeld derde plaats geëindigd bij het Fide Grand Prix toernooi in Moskou. Daar zal hij niet erg tevreden mee zijn: de gedeeld derde plek levert niet erg veel punten op voor de GP-totaalstand, en die is belangrijk omdat de eerste twee zich voor het kandidatentoernooi plaatsen. Met een tweede overwinning had hij wel veel punten behaald. Daar had hij wel wat kansjes voor (bijv. tegen toernooiwinnaar Liren Ding), maar onze landgenoot kwam ook een paar keer goed weg (tegen Hammer en in de laatste ronde). Maar het is in ieder geval geen negen remises geworden…

Na zes remises moest het dan in de zevende ronde gebeuren met wit tegen Salem. Een goede grootmeester, maar wel eentje met 152 ratingpunten minder dan Giri. En het gebeurde ook, maar wel moeizamer dan nodig was. Giri had in het middenspel de winst wel gezien, maar op het eind van de berekening miste hij de zet waarmee alle zwarte tegenspel verdwenen zou zijn. Zo kwam er uiteindelijk een toreneindspel op het bord met een pluspion voor wit, dat met goede techniek in een punt werd omgezet.

En als de ban dan eenmaal gebroken is… het leek even alsof Giri meteen door zou stomen met zwart tegen Liren Ding. Na een voorbereid nieuwtje zag het er erg kansrijk uit voor zwart. “Ik moet iets gemist hebben, hij liep in mijn voorbereiding en toen had ik hem moeten verpletteren”, zei onze niet altijd vredelievende landgenoot. Er waren inderdaad interessante mogelijkheden voor zwart, maar niet een opgelegde winst of zo. Ik kan me wel voorstellen dat 12.Pe5 niet vaak meer gespeeld gaat worden.

In de laatste ronde met wit tegen initiaalgenoot Alexander Grischuk was het belangrijk om op winst te spelen, omdat plus één en plus twee een groot verschil maakt. Snel een originele stelling krijgen is ook wel slim tegen Grischuk, die de neiging heeft erg lang na te denken in het begin van de partij. 10.g4 was echter te origineel gespeeld. Het leidde tot een eindspel waarin wit nauwelijks compensatie had voor de minuspion. Zwart won echter niet. Misschien te snel torens geruild, want daarna kon zwart niet vermijden dat er ook veel pionnen geruild werden en uiteindelijk ook zijn laatste pion van het bord afging. Grischuk zal erg gebaald hebben na afloop…

2 Comments

 1. Avatar
  Jaap Amesz mei 22, 2017

  Aan de bar van mijn lokale schaakclub werd aan het begin van het seizoen best kritisch gesproken over Giri als de saaie schuiver. De laatste tijd speelt Giri attractief schaak. Een ware omwenteling! Daar komt bij dat wanneer ik over mezelf spreek, ik meer pas op de plaats maak, wanneer het aankomt op een partij als saai bestempelen. Momenteel bestudeer ik wereldkampioen partijen geannoteerd door IM Silman op Chess.com en daar kom ik erachter dat mijn eerste oordeel als ‘saai en potremise’ vaak verkeerd is en dat de wereldkampioen dan op een subtiele nuance speelt wat ik als zwakkere schaker simpelweg niet doorhad. Achter ogenschijnlijk saai kan veel meer diepgang zitten dan je denkt.

   

 2. Avatar
  wimw mei 22, 2017

  Heel erg jammer dat het Giri niet lukte meer uit zijn partij tegen Ding Liren te halen, want dan was hij mogelijk gedeeld eerste geworden. Zoals het nu ging, ligt hij met ruim 71 punten een straatlengte achter op Mamedyarov met 280 punten en Ding Liren met 240 punten, die al twee Grand Prix toernooien hoog eindigden. Om het kandidatentoernooi via de Grand Prix cyclus te halen moet hij in de komende twee toernooien (gedeeld) eerste eindigen, want anders lukt het waarschijnlijk niet meer.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.