Schaker zet President Donald Trump mat

Het hoofddoel van de stichting Het SchaaKKasteeL is het bevorderen van schaken en schaken leren op onze basisscholen vanuit educatief oogpunt. Jonge kinderen, jongens en meisjes, kunnen spelenderwijs hun algemene vaardigheden verbeteren en oefenen met het schaakspel. Vaardigheden waarvan ze een leven lang plezier kunnen hebben.

De afgelopen maanden kwam ik een aansprekend voorbeeld tegen dat ik jullie niet wil onthouden.

Robert Watson Ferguson

Schaakjeugd

Bob Ferguson werd geboren in 1965 en is een vierde generatie inwoner van de staat Washington in Amerika. In 1983 voltooide hij de Bishop High School en ging  studeren aan de Universiteit van Washington. Al jong had hij schaken geleerd. Toen hij zeven was versloeg Bobby Fischer de Rus Boris Spassky en werd wereldkampioen. Met Kerst vroeg Bob een schaakspel, hij was gegrepen door het schaakspel. Hij bestudeerde het boek ‘My 60 Memorable Games’, verwaarloosde  soms zijn huiswerk  en signeerde zijn eigen partijen met Bobby F!  Toen hij las dat Fischer een abonnement had op een Russisch schaakblad deed hij hetzelfde en probeerde hij een beetje Russisch te leren. Hij behoorde al vroeg tot de topjeugd van Amerika. In 1978, toen hij dertien was, haalde hij de voorpagina van Northwest Chess waar de redacteur de match van het jaar aankondigde tussen de 13-jarige Alexy Rudolph  (uit Tacoma) en Bob Ferguson (uit Seattle). De redacteur had 150 dollar prijzengeld ingezet met een oproep aan schakers om ook te doneren. Het prijzengeld werd 180 dollar, veel geld voor zo’n jeugdmatch in die tijd. Bob won. Hij won tweemaal het kampioenschap van de staat Washington, hij werd Nationaal Schaakmeester en FIDE-Meester en deed mee aan veel nationale en internationale toernooien.

(Alexy Rudolph ging ook studeren en promoveerde aan de Universiteit van California in Los Angeles.  Zij is senior lector aan de Universiteit van Dallas in Texas.  Alexy Root – Rudolph is een bekende in de internationale (school)schaakwereld. Zij schreef vele schaaklesboeken en artikelen, geeft nog steeds schaakles en organiseert evenementen voor kinderen. Delen uit haar boeken worden ook in Nederland gebruikt als aanvulling op de Stappenmethode. Alexy heeft de WIM-titel en werd in 1989 dameskampioen van Amerika. Alexy en Bob zijn nog steeds bevriend en onderhouden warme contacten.)

Donald Trump schaakmat in eerste partij

Bob maakte carrière in het openbaar bestuur en als politicus.  Momenteel is hij de achttiende procureur-generaal van de staat Washington. In die hoedanigheid nam hij het in een rechtszaak op tegen president Donald Trump nadat deze begin dit jaar zijn inreisverbod  had uitgevaardigd tegen inwoners uit zeven Islamitische landen. Bob vond dat dit tegen de Amerikaanse grondwet was. Bob won deze rechtszaak en Trump paste zijn inreisverbod aan. Ook de gewijzigde versie  bleek te schuren met de Amerikaanse grondwet.

Time Magazine meldde het volgende na het Time 100 Gala eind april 2017:

De procureur-generaal van de staat Washington, Bob Ferguson, zei dat zijn ervaring als schaker (met een rating van 2200) hem en zijn staf hielp om de eerste rechtszaak te beginnen tegen het inreisverbod  van Donald Trump.

‘Met schaken leer je verschillende vaardigheden. Je leert te anticiperen op de zetten van je tegenstander. Je leert vooruit te denken, je leert gecalculeerde risico’s te nemen. Ik heb vroeger zelfs overwogen om professioneel schaker te worden.’

‘Wij anticipeerden op een inreisverbod van Trump en we waren goed voorbereid. Wij hielden rekening met deze zet van Donald en daarom konden we binnen 72 uur een rechtszaak aanspannen.’

‘Er was veel onzekerheid in onze besluitvorming, maar zoals zo vaak in een schaakpartij moet je beslissen in een gecompliceerde stelling. En als je wilt winnen moet je een gecalculeerd risico nemen. Veel juridische experts waren van mening dat we zouden verliezen. Dat was de algemene mening op dat moment.’

Het inreisverbod werd door de rechter opgeschort. Trump kwam met een nieuwe versie en deze werd na een rechtszaak in Hawaii ook opgeschort. De rechter komt deze maand met een nadere beoordeling. Daarna is Donald Trump  weer aan zet in een nieuwe partij.

 

Geraadpleegde bronnen:

Time 100 Gala 2017

Alexy Root op Chessbase

In Memoriam van Bobby Fischer door Bob Ferguson

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.