Kennemer Combinatie wint de KNSB-beker en behaalt de dubbel!

Afgelopen donderdag werd in Lichtenvoorde op Hemelvaartsdag de KNSB-bekerfinale gespeeld. De plaatselijke schaakvereniging Rokade mocht het 60-jarig jubileum luister bijzetten door deze finale te mogen organiseren. Het net geopende gemeentehuis mocht gebruikt worden hiervoor omdat de wethouder van sport zich hiervoor ingezet heeft.

Omdat het weer erg goed was, had men buiten een gezellige bar geopend en daar kwam wat publiek op af. Niet alleen voor de versnapering maar voor omdat Hans Böhm een doorlopende simultaan verzorgde. Böhm had even daarvoor de loting verricht onder het toeziend oog van Albert Vasse, die als wedstrijdleider fungeerde bij de te verwachten slijtageslag.

Reeds om 10 uur ’s morgens zaten er vier teams achter de tafels, omdat er eerst een halve finale gespeeld zou worden. ’s Middags om 14:30 uur stond de finale en de strijd om de derde en vierde plaats op het spel. We stellen de teams even aan u voor met de spelers die zij naar Lichtenvoorde hadden afgevaardigd:


Poule A
: Groninger Combinatie

GM Sipke Ernst, GM Jan Werle, GM Daan Brandenburg, Jasper Geurink

Poule B: MUConsult/Apeldoorn

IM Thomas Beerdsen, IM Stefan Kuipers, IM Merijn van Delft, FM Max Warmerdam

Poule C: Kennemer Combinatie

GM David Klein, IM Quinten Ducarmon, IM Miguoel Admiraal, FM Jasel Lopez

Poule D: De Stukkenjagers

IM Stefan Beukema, IM Herman Grooten, WGM Anne Haast, FM Nick Bijlsma

Een aardig gezelschap dat een heel traject achter de rug had om zover te komen dat de  Final Four bereikt kon worden. Het wordt wel eens vergeten dat de mensen die deze teams bemannen vaak op doordeweekse avonden in obscure plaatsen in het land een potje gaan schaken dat soms tot over twaalven duurt. En als het dan 2-2 wordt, mag er nog gevluggerd worden. De wethouder verrichtte dus samen met Böhm de loting. Dat werd gedaan door een grote steen, symbool van de streek, om te halen. Eerst werd bepaald welke teams tegen elkaar zouden spelen, daarna mochten de teamleiders hun opstelling bepalen en tot slot werd er om de kleur aan het eerste bord geloot.

Dat leverde de volgende wedstrijden op: Kennemer Combinatie speelde tegen MUConsult/Apeldoorn en Groninger Combinatie nam het op tegen de enige eerste klasser onder finalisten, De Stukkenjagers uit Tilburg.

T Kennemer Combinatie 2423 MuConsult Apeldoorn 2384
1. GM David Klein 2507 IM Thomas Beerdsen 2430 ½ ½
2. IM Quinten Ducarmon 2470 FM Max Warmerdam 2368 1 0
3. IM Miguoel Admiraal 2433 IM Stefan Kuipers 2389 0 1
4. FM Jasel Lopez 2283 IM Merijn van Delft 2349 1 0
T Groninger Combinatie 2463 De Stukkenjagers 2354 3 1
1. GM Daan Brandenburg 2484 IM Stefan Beukema 2400 ½ ½
2. GM Jan Werle 2508 IM Herman Grooten 2372 1 0
3. GM Sipke Ernst 2546 FM Nick Bijlsma 2308 1 0
4. Jasper Geurink 2314 WGM Anne Haast 2337 ½ ½

Na spannende strijd waren het twee combinatieteams die onderling zouden gaan uitmaken wie de grote trofee meer naar huis zou mogen nemen.
De finale en de strijd om de derde en vierde plaats werd nu:

T Groninger Combinatie 2463 Kennemer Combinatie 2423
1. GM Sipke Ernst 2546 GM David Klein 2507 0 1
2. GM Daan Brandenburg 2484 IM Quinten Ducarmon 2470 0 1
3. Jasper Geurink 2314 IM Miguoel Admiraal 2433 1 0
4. GM Jan Werle 2508 FM Jasel Lopez 2283 ½ ½
T MuConsult Apeldoorn 2384 De Stukkenjagers 2354 3 1
1. IM Thomas Beerdsen 2430 IM Stefan Beukema 2400 1 0
2. FM Max Warmerdam 2368 IM Herman Grooten 2372 1 0
3. IM Stefan Kuipers 2389 FM Nick Bijlsma 2308 1 0
4. IM Merijn van Delft 2349 WGM Anne Haast 2337 0 1

Het titanduel tussen Sipke Ernst (rechts) en David Klein (links)

Mede door een bijzonder knappe overwinning van David Klein met zwart op Sipke Ernst was de toon gezet in deze wedstrijd. Het goede voorbeeld van zijn clubgenoot werd gevolgd door Quinten Ducarmon die in een technische partij Daan Brandenburg op instructieve wijze een eindspel wist af te nemen. Jan Werle slaagde er niet in om de tegenstand van Jasel Lopez te breken en zo stond de zege al vast voor de Kennemer Combinatie. Jasper Geurink deed namens Groninger Combinatie nog wat terug door Admiraal te verslaan.

MUConsult/Apeldoorn bleek te sterk voor De Stukkenjagers. Daar werd het uiteindelijk 3-1. Niettemin kregen alle teams uit handen van bestuurslid Stomphorst een digitale klok overhandigd als blijk van de deelname aan deze bekerfinale. De organiserende vereniging had alle deelnemers uitgenodigd in een naburig hotel om een borrel en een hapje te nemen op deze geslaagde dag. De mooiste en misschien ook de belangrijkste partij van deze dag vond ik de overwinning van Klein op Ernst. Die heb ik voor u van commentaar voorzien:


David Klein

Alle partijen van deze dag in de viewer:

Hans Böhm (met pet) verzorgt een kindersimultaan.

(Alle foto’s zijn gemaakt door Harry Gielen)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

5 Comments

 1. Avatar
  Jasper Geurink mei 27, 2017

  Hoi Herman,

  Ik ben geen FM! Voor mij telt slechts de IM-titel.

 2. Avatar
  Jaap Amesz mei 28, 2017

  He iedereen vergeet dat SMB dit weekend de OSBO cup heeft gewonnen! 😉

 3. Avatar
  Hendrikom mei 29, 2017

  Daar zitten soms mooie bekerpotjesreizen bij inderdaad! Maandagavonden in Eindhoven en Naaldwijk kan ik me herinneren, maandagavond in Bussum en na afloop eerst iemand in Woerden thuis brengen omdat er geen treinen meer gaan, vrijdagavond in Leeuwarden, stuk voor stuk niet voor 01.30u thuis garanties! Zelfs 1x op een zaterdagmiddag in Groesbeek! En dan nog Utrecht in de prenavigatietijd… zucht 🙂

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.