Armeense kinderen creatiever dankzij schaak op school

Een jongetje staat voor de klas, op het schoolbord hangt een papieren schaakbord waar hij schaakstukken op kan plakken. Hij moet de stelling die de juf heeft opgezet in twee zetten oplossen tot een schaakmat voor de witte partij. Dit is schaakles op een school in Yerevan, de hoofdstad van Armenië.

Voor kinderen in Armenië is schaakles sinds 2011 een verplicht onderdeel in de tweede, derde en vierde klas. Het lesprogramma van ‘Chess in Schools’ is met de hulp van de regering opgezet door psychologen, sociologen en schakers van de Chess Academy.

“Schaak op school is belangrijk omdat het de manier van denken verbetert en fantasie bevordert”, zegt supervisor van het ‘Chess In School-program’ Tigran Gasparyan. “Schaken is hard werken en als je dat traint, heb je daar in andere lessen profijt van.”

Een nieuwe wereldkampioen is niet het doel

Armenië heeft een lange schaakgeschiedenis. Toen in 1963 Tigran Petrosyan wereldkampioen schaken werd, stonden er op de pleinen in Yerevan grote schermen waarop de zetten werden getoond. Armenen weten vaak waar ze waren toen hij kampioen werd. Lees verder…

Bekijk hier de reportage van Maarten Bleumers

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.