Bok schuift op in het klassement

Het Europees Kampioenschap individueel wordt dit jaar in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland gehouden. Het toernooi vindt plaats van 30 mei t/m 10 juni. Schaaksite volgt vooral de verrichtingen van de Nederlandse grootmeester Benjamin Bok.

 

Na zijn voorspoedige start van twee uit twee reeg Benjamin Bok de ene remise na de andere aan elkaar. Mogen we hem dat kwalijk nemen? Het ging om de volgende tegenstanders vanaf ronde drie: Naiditsch (2700), Bacrot (2696), Andreikin (2723), Duda (2693) en Navara (2739). Stuk voor stuk grootmeesters met een fikse reputatie.

U kunt tot en met de vijfde ronde nog nalezen in mijn vorige verslag.

Maar Bok is nog jong en had hij het niet ergens moeten proberen als hij met wit beter stond? Hij besloot van niet en hield zich geduldig vast aan de wetenschap dat er wel ergens een tegenstander zou komen die te pakken was.

In de achtste ronde ging Benjamin er eens flink voor zitten, toen Shevchenko (2491) tegenover hem kwam te zitten. Bok won een kwaliteit tegen een pion en hij kreeg inderdaad een voordelig eindspel. Maar dit jonge heerschap (14 jaar uit de Oekraïne) was niet genegen om mee te werken aan een Veldhovens feestje. Ondanks de 79 zetten die Bok het geprobeerd heeft, was en bleef het remise. Dat was een tegenvaller. Want om zich te kunnen kwalificeren voor het WK moet Bok bij de eerste 22 spelers komen als ik goed geïnformeerd ben. Dat betekent dat hij tenminste 1, vermoedelijk 2 partijen moet winnen in de laatste paar ronden om hier kans op te mogen maken. Een score van +4 zal hopelijk genoeg zijn.

Dan moest het maar in de negende ronde gebeuren. Ditmaal ook geen kanon met een rating van tegen de 2700 aan, maar nu een Letse IM met rating 2473. Een smakelijk hapje voor een GM van 2600 zou je zeggen.

De Let bleek gevoel voor humor te hebben. Want hij begon alle zetten die Benjamin speelde na te apen. Dat hield hij zelf zo hardnekkig vol dat je je ging afvragen of deze symmetrie niet snel tot remise zou leiden. Nadat de dames van het bord gingen, bleek wit echter toch in het voordeel te zijn gekomen. Beide spelers hadden een wat vreemde pion op de c-lijn. Wit op c5, zwart op c4. Die van zwart was tactisch gedekt door een foefje. Maar toen bleek toch de kracht van de grootmeester. Hij slaagde erin om dat foefje te laten falen door een tijdelijk torenoffer. Het was een briljante promotiecombinatie die gepaard ging met een kunstig onderbreekmotief. Daarmee veroverde Bok een dame tegen een toren en een stuk. Maar hij kon niet voorkomen dat er een stelling overbleef met vier tegen vier pionnen op één vleugel. Waarschijnlijk heeft Bok gezien dat zijn dame toch superieur moest zijn tegenover de zwarte toren en loper die uiteindelijk overbleven. Met een paar subtiele damemanoeuvres slaagde hij erin de tegenstand te breken. Eindelijk een vol punt! Nu nog een keertje winnen in een van de laatste twee ronden en we hebben in elk geval één Nederlandse deelnemer in de WK-cyclus. Op dit moment staat hij 28ste, net iets te weinig dus. In de tiende ronde met zwart tegen GM Aleksandr Rakhmanov (2676). Die is te hebben!

 

Stand aan kop na 9 ronden:

(klik op tabel voor de volledige resultaten)

De persoonlijke resultaten van Benjamin Bok tot dusver.

 

Analyses

 

Hieronder de partijen van Benjamin uit de ronden 6 t/m 9. Ik heb de partijen uit de ronden 8 en 9 geanalyseerd. Die zijn na te spelen via de viewer:

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

3 Comments

 1. Avatar
  wimw juni 08, 2017

  Ik vind het knap dat Bok nog steeds ongeslagen is. En het zat hem met de loting ook niet mee. Toen hij na zes ronden teruggevallen was naar de 42e plaats, had hij recht op een partij met wit, maar kwam tegen de hoogste ratinghouder te zitten: de Tsjech Navara. Wel een mooie, verdiende overwinning in ronde 9 met wit. Dank voor de analyse. Ik begreep ook niet waarom zwart niet 25. Txa4 speelde, maar gelukkig deed hij Tb4 en kon Bok hem op een leuke manier foppen.

 2. Avatar
  Pieter Priems juni 10, 2017

  Dat heeft ie dan weer knap gedaan! 7,5 uit 11 en de laatste gewonnen. Hopelijk is het genoeg.

 3. Avatar
  wimw juni 10, 2017

  Ja, Bok is 15e geëindigd en heeft zich geplaatst voor de World Cup. Dankzij de reeks heel sterke tegenstanders, die hij allemaal op remise hield, was hij de beste van de twaalf schakers, die op 7,5 punten uitkwamen. Mooie overwinning in de laatste partij tegen een Russische grootmeester, die zich al eens voor het superkampioenschap in Rusland plaatste.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.