Giri verslaat Anand in Noorwegen maar laat ook weer kansen liggen

Anish Giri gaat de tweede rustdag van  Altibox Norway Chess in met een keurige gedeelde derde plek met vijftig procent. Een heel net resultaat, zeker nadat hij zo slecht begonnen was (laatste bij het snelschaken en verlies in de eerste ronde tegen Nakamura). Toch zal meneer Sopiko niet helemaal tevreden zijn. Dat ie na de overwinning op Anand tegen Carlsen een iets betere stelling niet won, soit. Maar in de zesde ronde tegen Wesley So had hij toch echt moeten winnen. Pion meer, actievere stukken, hoe goed wil je het hebben? Maar laten we beginnen met de eerste rustdag. Daarin gingen de spelers wedstrijdjes doen in koeien melken, hout zagen en tractors rijden. Wie er won weet ik niet, maar de algemene indruk was wel dat ze niet heel veel talent voor het boerenleven hadden, maar het wel erg leuk vonden. Filmpje!

Geïnspireerd door de witte motor gingen de witspelers de volgende dag door de zwarte stellingen als een warm mes door de botor. Hoewel Kramnik en Karjakin uiteindelijk met veel moeite hun stellingen remise hielden, liet Aronian Carlsen kansloos, won Nakamura vlotjes van Vachier-Lagrave en kon zelfs Giri eindelijk een partij winnen.

Zijn commentaar na afloop:

Die overwinning kon hij wel gebruiken, want in de vijfde ronde wachtte onze landgenoot de zware opgave met zwart tegen Magnus Carlsen. Die is echter niet in grootste vorm dit toernooi en Giri maakte probleemloos remise, sterker nog, hij had misschien op meer kunnen spelen. De wereldkampioen was in een slecht humeur na afloop. “Hij speelt altijd zo slecht tegen mij en ik straf dat maar niet af. Ik baal daar zo van.” Dat slecht spelen viel overigens wel mee, hoogstens een paar onnauwkeurige zetten.

Tegen Wesley So, die de laatste tijd als voornaamste uitdager van Carlsen wordt gezien, speelde Giri zelfs een tijdje erg goed en hij kwam een gezonde pion voor. Vlak voor de tijdcontrole besloot hij echter voor een toreneindspel te gaan. Na de tijdcontrole besefte Giri wat hij gedaan had. Hij is in de foto weliswaar aan zet, maar zijn gedachten waren waarschijnlijk niet “Zal ik 41.g5 doen of 41.Ta5?” maar “Hoe kwam ik erbij om lopers te ruilen? Hoe kon ik zo stom zijn? Wat heb ik gedaan?”

Dus helaas, remise. Maar hij staat nog altijd een half punt voor Anand, Carlsen, Caruana en MVL!

1 Comment

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.