Jorden van Foreest komt graag naar Vlissingen

De 18-jarige GM Jorden van Foreest, met al een Europees jeugdkampioenschap (2014) en een Nederlands allround kampioenschap (2016) op zak, is van plan het helemaal te gaan maken.
Deze week was hij samen met enkele familieleden, waaronder zijn talentvolle zusje Machteld, op bezoek bij ‘Jinek’ zo aan de vooravond van het NK. Er is een documentaire gemaakt over de (schaak)familie Van Foreest, die maandag 26 juni om 20.25 uur wordt uitgezonden op NPO 2. Kijken dus.

Over ruim een maand, van 5-12 augustus, doet hij weer mee in Vlissingen: www.hztoernooi.nl
We stelden hem recent een aantal vragen:

Het Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi staat bekend als een vakantietoernooi. Overdag strand, ‘s avonds schaken. Jij logeert met je vriendin in een hotel vlak aan zee. Hoe vinden jullie het hier in Vlissingen? En hoe bereidt je je dan toch serieus voor, naast al die afleiding?

Ik kom graag in Vlissingen, dit is de 5e keer op rij dat ik meedoe. Naast het meestal mooie weer en het leuke plaatsje, vind ik het ook fijn dat de rondes wat later beginnen waardoor je een groot deel van de dagen heel wat leuke dingen kan doen. Uiteraard wil ik het toernooi graag winnen, en genoeg voorbereiden is bij mij sowieso nog nooit een probleem geweest. Daar vind ik altijd tijd voor.

Vorig jaar werd je 15e met 6½ uit 9 mede door een akelige nederlaag in de slotronde tegen GM Sipke Ernst. Ik neem aan dat je dit recht wil gaan zetten. Hoe is je toernooitactiek? Remise tegen de collega-grootmeesters en winnen tegen de anderen of ga je gewoon iedereen onbekommerd te lijf?

Omdat Vlissingen een groot open toernooi is, is het van cruciaal belang om een goede start te hebben en geen punten weg te geven, zoals ik vorig jaar al deed in de tweede ronde tegen Tjark Vos, daarna was een toernooioverwinning al vrijwel uitgesloten. Ik zal mij in eerste instantie dus richten op een goede start. Over het algemeen speel ik tegen iedereen op de winst, dus dat zal ik ook doen tegen collega-grootmeesters.

Wat is tot dusver je allergrootste succes?

Het winnen van het Nederlands Kampioenschap vorig jaar!

Je ambities zijn duidelijk zichtbaar. En het gaat hard. Je speelt veel, hebt succes, nu al Nederlands kampioen en in bezit van de grootmeestertitel. Waar denk je over pak weg 5 jaar te staan? Al minstens gelijkwaardig aan Anish Giri? Een gooi doen naar de wereldtitel?

Zo ver kijk ik over het algemeen niet vooruit. Als ik dan over 5 jaar op hetzelfde niveau speel als Anish Giri nu zou dat natuurlijk erg mooi zijn, maar ik moet eerst maar eens zorgen dat ik bijvoorbeeld in de top 100 van de wereld kom. Vanaf daar zal ik dan weer verder kijken naar een volgend niveau.

Het NK begint volgende week, en is sterk bezet! Je staat 4e op rating. Denk je, ondanks dat, toch je titel te kunnen prolongeren?

Ik denk zeker dat ik kan winnen, ik zal alles geven en dan heb ik goede kansen naar mijn mening.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.