Olympiadeteam visueel gehandicapten eindigt als 19e

Na twee overwinningen en een rustdag begon het olympiadeteam van de NSVG zondag vol goede moed aan de zesde ronde van de Olympiade voor visueel gehandicapten in Ohrid, Macedonië. Maar voordat de wedstrijd plaatsvond, stond er nog een deel van het congres van de IBCA (International Braille Chess Association) op het programma.

Daarin werd onze meegereisde supporter Natasha verkozen en Sergio herkozen in het bestuur van de IBCA.
Ik was als bestuurslid van de NSVG aanwezig als gedelegeerde van Nederland en heb dus o.a. voor hun verkiezing meegestemd.

Dan naar de wedstrijd. De tegenstander was Azerbeidzjan, dat als 24e geplaatst was maar al enkele aansprekende resultaten had geboekt. Ook in deze wedstrijd bleek het team veel sterker te zijn dan op basis van de ratings verwacht mocht worden. Jan was de eerste die zijn partij opgaf. Hij verloor ergens een kwaliteit, dacht compensatie te hebben maar dat bleek in zijn eigen woorden ‘een storm in een glas water’ te zijn. Ook Rick redde het niet. In een Spaanse afruilvariant stond hij al moeilijk toen hij een stuk verloor. Vervolgens bood Sergio in en eindspel van toren en pion tegen toren en pion remise aan, maar zijn tegenstander weigerde tot ieders verbazing. Zelf had ik geen goede opstelling gekozen tegen het Londen-systeem, waar mijn tegenstander dankbaar en gedecideerd van profiteerde. Sergio was als laatste bezig, maar de wet van Murphy bleek weer eens van toepassing: zijn pion ging eraf, hij miste nog een kans om een theoretische remisestelling te bereiken en moest uiteindelijk verbijsterd opgeven: 4-0.

Na deze domper volgde op maandag de wedstrijd tegen Bulgarije. Opnieuw begon de wedstrijd niet goed. Rick trof voor de derde keer een titelhouder. Hij kwam nooit lekker in zijn spel en moest al vrij snel zijn koning omleggen. Jan speelde een goede partij maar verloor op een gegeven moment een pion, waarna het paardeindspel niet meer te houden was. Pieter en Sergio moesten dus beiden winnen om nog een matchpunt te redden. Pieter had verloren gestaan maar met hulp van zijn tegenstander waren de rollen totaal omgedraaid. Helaas bleek het niet aan hem besteed om de partij af te ronden en liet hij het remise lopen. Pas na de partij kreeg hij door hoe gewonnen hij had gestaan. Ook winst was echter niet genoeg geweest, want Sergio had nooit echt serieuze kansen in een eindspel van twee torens tegen een dame. Ook deze partij eindigde in remise, waarmee de 3-1 eindstand een feit was.
Op dinsdag troffen we met Griekenland een aanzienlijk makkelijker tegenstander. Het team bestond uit jeugdspelers die dit toernooi vooral gebruikten om ervaring op te doen. De Grieken hadden alleen een matchpunt gehaald dankzij een bye, maar desondanks hadden ze het erg naar hun zin. Ook deze wedstrijd bleek echter dat zij in schaaktechnisch opzicht nog niet mee konden op dit niveau. Zowel Jan, Pieter als ik kregen vrij snel materiaal in de schoot geworpen en wonnen betrekkelijk eenvoudig hun partijen. Voor Jan en mij een opsteker die we wel konden gebruiken, aangezien wij nog geen overwinning hadden geboekt. Sergio was het langste bezig en had aan bord 1 zijn handen vol aan zijn tegenstander, die ook een kans op voordeel miste. Uiteindelijk waren Sergio’s lopers echter oppermachtig tegen de toren van zijn opponent en met een mooi mat bracht hij de 4-0 op het scorebord.

Op woensdag was alweer de laatste ronde. De partijen begonnen ditmaal niet om 15:00 uur zoals in de andere ronden, maar om 09:30 uur. Wij speelden tegen Moldavië en bij een overwinning konden we ons rechtstreeks plaatsen voor het WK landenteams van volgend jaar in Bulgarije. Het zag er al snel goed uit, want Pieter won al in de opening een toren en Sergio stond lekker. Pieter won snel, maar helaas verloor Rick aan bord 1 een nadelig eindspel tegen een FM. De resterende stellingen gaven echter goede hoop op een overwinning, want Sergio had een stuk gewonnen en ik had een stukoffer tegen gekregen wat waarschijnlijk niet goed was. Sergio besloot zijn partij met een mooi torenoffer, maar helaas ging het bij mij mis toen ik de witte toren liet binnenkomen op de zevende rij. In combinatie met het paard en een oprukkende vrijpion wist Wit zo veel dreigingen te creëren dat ik het niet droog kon houden.

Door dit gelijkspel eindigden we als 19e van de 27, waar plaats 16 genoeg was geweest voor rechtstreekse plaatsing voor het WK. Bij een overwinning waren we 16e geworden. Er is echter nog wel een kans dat we naar het WK mogen als enkele boven ons geëindigde teams afzeggen. Voor Sergio (6 uit 9 aan bord 2) en Pieter (4,5 uit 6 als reservespeler) was dit een goed toernooi. Ik was maar matig tevreden met 2,5 uit 7 aan bord 3, maar dat was anders geweest als ik de laatste partij had gewonnen. Rick (2 uit 8 aan bord 1) en Jan (1,5 uit 6 aan bord 4) kijken niet met tevredenheid terug op het toernooi. Toch heeft het team naar vermogen gepresteerd en is het één plaats hoger geëindigd dan het geplaatst was. Uitslagen en partijen zijn terug te vinden op ChessResults. Ook zijn hier partijen na te spelen.
Na afloop van de ronde was de sluitingsceremonie. Rusland won overtuigend voor Oekraïne en Polen. Erg jammer was het dat Rusland al naar huis was voordat de prijsuitreiking begon. In plaats van de huldiging van de kampioen werd er een muzikale compositie uitgevoerd, die overigens wel erg mooi was. Hierna volgde er een gezamenlijk slotdiner, maar het eten stelde ons nogal teleur. Wel werden er door spelers uit verschillende landen en een lokale band leuke muziekoptredens verzorgd. Dit was een goede afsluiting van een mooi avontuur in Macedonië. Wij zijn nog een dag gebleven en vertrekken morgenochtend vroeg weer naar Nederland. Ik heb me erg vermaakt en kijk uit naar het volgende internationale toernooi waar ik naartoe mag.

Uitslagen:

Azerbeidzjan (1707) – Nederland (1790) 4-0
1. Aydin Shahpalangov (1720) – Rick van Loy (1897) 1-0
2. Gennadiy Gelman (1694) – Sergio Harnandan (1863) 1-0
3. Vitaliy Sapronov (—-) – Lucas de Jong (1689) 1-0
4. Habibula Aghalarov (—-) – Jan Boer (1711) 1-0

Nederland (1771) – Bulgarijen (1908) 3-1
1. Rick van Loy (1897) – IM Rasim Nizam (2158) 0-1
2. Sergio Harnandan (1863) – Aleksandar Todorov (1955) ½-½
3. Jan Boer (1711) – Petko Patev (1874) 0-1
4. Pieter Couwenberg (1611) – Gabriela Ilieva (1643) ½-½

Griekenland (—-) – Nederland (1719) 0-4
1. Andreas Alla (—-) – Sergio Harnandan (1863) 0-1
2. Andreas Pavlopoulos (—-) – Lucas de Jong (1689) 0-1
3. Akis Mitsis (—-) – Jan Boer (1711) 0-1
4. Anthi Doupi (—-) – Pieter Couwenberg (1611) 0-1

Moldavië (1931) – Nederland (1765) 2-2
1. FM Evgeny Spinu (2182) – Rick van Loy (1897) 1-0
2. Vasile Bogatu (—-) – Sergio Harnandan (1863) 0-1
3. Constantin Platon (1680) – Lucas de Jong (1689) 1-0
4. Gheorghe Craciun (—-) – Pieter Couwenberg (1611) 0-1

De partijen:

Over Lucas de Jong

Algemeen bestuurslid van de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten (NSVG) en lid van de Nijmeegse schaakclub Strijdt Met Beleid (SMB).

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.