Plusscore Giri bij rapid in Leuven

De beste schaker van Nederland doet niet mee aan het NK. Hij heeft een goede reden hiervoor: hij speelt namelijk deze week in het tweede toernooi van de Grand Chess Tour in Leuven. Net als in het eerste toernooi in Parijs spelen de tien deelnemers negen ronden rapid (waarbij een overwinning twee punten oplevert en een remise één punt) gevolgd door achttien ronden snelschaken (met normale puntentelling). Nou is Giri relatief matig in snelschaken, dus kon hij een goede score in het rapidgedeelte goed gebruiken. En dat is gelukt! Tien punten, plus één. Hoeveel punten het hadden kunnen zijn leest u hieronder.

Na een tamme remise tegen Anand kwam Giri in de tweede ronde met zwart tegen Nepo twee gezonde pionnen voor, maar wit had steeds wat vage kansen en na een foutenfestival won wit zelfs nog. De partij tegen Aronian was Jordenachtig spectaculair. Over en weer werd met materiaal gesmeten en schaak gegeven. Op zet 30 telde Aronian de stukken, zag dat hij toren en loper minder had en gaf toen maar op. Dat leidde een mini winning streak van onze landgenoot in, want tegen Ivanchuk met zwart won hij weer! Heel snel nog wel: in een stelling waar niet zoveel aan de hand was, zette Chucky met 20.Db7 zijn dame op een dwaalspoor en na 20…Pc6! 21.Pd5 Txd5! gaf hij zelfs al op omdat er ook nog een loper op e3 hing. En zo kwam Giri op een plusscore.

En wat doe je met een plusscore? Een drawing streak natuurlijk. Vijf remises om de plus één te handhaven. Niets-aan-de-hand-remises tegen So en Carlsen (7…Te8 in Klassiek Koningsindisch heb ik overigens nog nooit gezien), gemiste kansen tegen MVL en Jobava (die al zijn andere partijen verloor) en een plusje dat niet genoeg was tegen Kramnik. Er had dus weer eens meer in gezeten… maar een plusscore in dit veld is op zich goed.

De partijen:

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.