Giri verslaat nummers één en twee

De Grand Tour ging dit weekend weer in het Belgische Leuven in volle vaart verder. Het circus heeft zich na Parijs vorige week verplaatst naar België.

Carlsen speelt een zet tegen Giri (foto Lennart Ootes)

Zoals collega Dimitri Reinderman al had gemeld, was ditmaal onze landgenoot Anish Giri als deelnemer toegevoegd. Het rapidschaak was gewonnen door Wesley So. Inmiddels blijkt dat Magnus Carlsen niet meer ongenaakbaar is in deze discipline. Maar in het snelschaken (5 minuten, 3 seconden per zet increment) is de wereldkampioen nog altijd onnavolgbaar.

De eerste snelschaakdag sloot hij af met 7½ uit 9. Hij verloor slechts één partij, jawel, tegen onze eigen Anish Giri!

Als klap op de vuurpijl won Giri een ronde daarna in een complete heksenketel ook nog van Wesley So.

Daarmee sloot onze landgenoot de eerste dag uitstekend af. En daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Nederlagen tegen Vladimir Kramnik en later Levon Aronian leken hem in de min te laten eindigen. Tussendoor won Giri nog wel een totaal verloren stelling van Ivanchuk, maar ook zijn overwinning op Jobava en later dus So mochten er wezen. Die tegen Jobava gaf zelfs een bijzondere reeks tussenzetten te zien:

Op de tweede dag was Carlsen opnieuw ongenaakbaar. Er is niemand die hem kan stoppen. In de gecombineerde eindstand (rapid + snelschaak) blijkt opnieuw dat de wereldkampioen, vooral in het blitz een klasse apart is.

Onze landgenoot Giri eindigt zeer verdienstelijk met een totaal van 10 punten over 2 dagen snelschaken. Samen met het rapid levert hem dat een vierde plaats op. Wesley So laat zien dat er met in de toekomst danig rekening gehouden dient te worden.  De Grand Tour krijgt zijn vervolg eind juli in St. Louis (de Verenigde Staten) bij de Sinquefield Cup. Giri zal daar overigens niet aan deelnemen.Na Parijs en Leuven is de gecombineerde stand in de Grand Tour als volgt: 

We besluiten met enkele foto’s van onze webmaster, Lennart Ootes!

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

3 Comments

 1. Avatar
  wimw juli 03, 2017

  In de Paris Grand Chess Tour, die dezelfde formule had als die van Leuven, won Carlsen wel het Rapid toernooi, maar werd slechts gedeeld vierde in de Blitz, waardoor hij een tiebreak moest spelen tegen Vachier-Lagrave, die Carlsen overigens wel won.

 2. Avatar
  PIET KUIJS juli 03, 2017

  Er is gespeeld met delay en niet met increment. Sinds het toernooi in Parijs weet ik dat het verschil tussen delay en increment groot is.  Piet.

 3. Avatar
  Jaap Amesz juli 05, 2017

  En Giri speelt alweer aantrekkelijk schaak. Er is niks meer te herkennen van saai op veilig spelen. Hebben alle plaagstootjes van zijn conculega’s toch geholpen.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.