Top-40 Nederlandse schakers. 29: Daniel Stellwagen

Toen Daniel Stellwagen op elfjarige leeftijd zevende werd in het open toernooi in Hoogeveen, was de Nederlandse schaakpers unaniem vol lof. Hans Ree schreef: “Hebben we ooit een elfjarige in Nederland gehad die zo sterk was? Misschien Timman, misschien Jeroen Piket, maar zeker weet ik het niet.” Zijn collega’s vielen hem bij en prezen Stellwagens veelzijdigheid en voor die leeftijd opvallend gezonde spel. Diende zich hier een nieuwe Nederlandse wereldtopper aan?

Het antwoord op die vraag was meteen ja, als het ging om zijn eigen leeftijd. Stellwagen (geboren 1 maart 1987) werd in de categorie tot en met twaalf jaar tweede op het Europees kampioenschap en tweede op het wereldkampioenschap. Met een blik op het bord naast hem gaf hij zijn laatste partij op het WK remise, in de veronderstelling wereldkampioen te zijn. Hij viel bijna van zijn stoel toen onmiddellijk na zijn handdruk de ene Chinees zijn remisestelling opgaf, waarmee zijn tegenstander (landgenoot) de wereldtitel binnen had.

Nog meer tweede plaatsen
Dichter bij de wereldtitel kwam Stellwagen nooit meer. In de oudste categorie werd hij gedeeld vijfde. Wel werd hij Neerlands jongste meester en jongste grootmeester, records die later werden gebroken. Hij haalde Nederlandse jeugdtitels binnen, met als apotheose de hoogste toen hij vijftien was. Dat was net geen record.
Ook op zijn vijftiende behaalde hij een spectaculaire tweede plaats in de B-groep van het Corus-toernooi. Zestien was hij toen hij op het NK van 2003 tot ieders verrassing begon met vier overwinningen. Stellwagen werd tweede, samen met Tiviakov, achter Van Wely. Datzelfde presteerde hij in 2005. In 2007 werd hij gedeeld eerste met Tiviakov, maar verloor hij de snelschaakbarrage, waarmee hij dus weer tweede was. Dat werd hij ook in 2008, samen met Reinderman, achter Smeets. In de tussenliggende jaren 2004 en 2006 werd Stellwagen vijfde, waarmee hij in die zes jaar op rij een van de meest succesvolle deelnemers was. Toernooizeges haalde Stellwagen in Vlissingen, in 2004 en 2005. Gedeeld, eigenlijk waren het ook tweede plaatsen. Het was zijn lievelingstoernooi, hij kwam er graag en werd er in 2004 grootmeester.
Daniel Stellwagen was enkele jaren de nummer vier van Nederland en bereikte op de wereldranglijst plaats 80. Hij speelde op de Olympiades van 2008, 2010 en 2012 en scoorde goed, met 65% over 24 partijen. Hoewel hij zoals gezegd als kind al veelzijdig was, kon hij enorme aanvalspartijen spelen. Stellwagen was een speler die je graag zag.

Daniel Stellwagen wordt in 1998 in Hoogeveen gefeliciteerd door Sytze Faber. Het was het toernooi waarmee hij voor het eerst de aandacht van de Nederlandse schaakpers trok. (Foto: Johan Hut.)

 

Wereldredder
Maar die Olympiade van 2012 was zijn laatste toernooi. Daarna speelde hij alleen nog officiële partijen in de Bundesliga, eind 2013 voor het laatst. Als scheikundige deed Daniel Stellwagen promotieonderzoek naar milieuvriendelijke brandstoffen. In 2010 schreef sportredacteur Bert-Jan van Oel in een interview in De Gooi- en Eemlander: “Nou ja, Daniel Stellwagen die de wereld redt is toch nuttiger dan een Daniel Stellwagen die Wijk aan Zee wint.” Stellwagen sprak nog tegen dat hij gestopt was met schaken, maar drie jaar later was het toch voorbij. Nederland heeft een groot schaker verloren aan de wetenschap, al is het nog te vroeg om te zeggen dat dat definitief is.
Ik zet hem op 29. Te veel tweede plaatsen houden hem af van een hogere positie.

27 …
28 …
29 Daniel Stellwagen
30 Eddie Scholl
31 Henri Weenink
32 Robin van Kampen
33 Hans Böhm
34 Rini Kuijf
35 Hoan Liong Tan
36 Haije Kramer
37 Daniël Noteboom
38 Norman van Lennep
39 Rudy Douven
40 Rob Hartoch

Als u linksboven in het scherm klikt op ‘top 40’, kunt u langs alle voorgaande afleveringen scrollen.

De top-40 is niet gebaseerd op ratings en titels, maar op de positie en prestaties van Nederlandse schakers ten opzichte van hun tijdgenoten, nationaal en internationaal.

9 Reacties

 1. Avatar
  Hendrikom 07 juli 2017

  Jan Smeets, die nog moet komen, pakte de titel ten koste van Daniel Stellwagen door een overwinning in de onderlinge in de slotronde op dat betreffende NK (Stellwagen was koploper). De barrage met Tiviakov was veelbesproken. Tivi was zo fris als een hoentje en Stellwagen moest bijna direkt na een slopend duel voor dat vluggertje aantreden. Stellwagen speelde een seizoen aan het topbord in de Bundesliga en versloeg onder andere Peter Svidler. Hopelijk behaalt hij de top 20 van de wereld als scheikundige, want dat was hem als schaker zeker gelukt zonder die vermaledijde studie 🙂

 2. Avatar
  Kees Schrijvers 08 juli 2017

  Ik was destijds bij de beslissingsmatch Tiviakov-Stellwagen aanwezig en heb beide partijen gefilmd. Voor de liefhebber: we.tl/nciXwL15YG (is 500 Mb, duurt dus even om te downloaden)…

  De kwaliteit is niet anno 2017 maar het geeft een goede indruk. Vond wel dat sprake was van een oneerlijke strijd. Tiviakov was snel klaar met zijn laatste partij. Stellwagen moest eigenlijk direct na afloop van zijn laatste reguliere partij gelijk aan de bak.

  • Avatar
   Jaap Amesz 08 juli 2017

   Dit is een veel gehoorde kritiek op al vele toernooien. Dan vraag ik me af waarom er niks mee gedaan wordt op arbiter vergaderingen. Het probleem is dat uitstellen voor alle toernooi deelnemers schade in tijd en geld oplevert.

   • Avatar
    Kees Schrijvers 08 juli 2017

    Snap ik ook niet. Er wordt voor forse bedragen een NK georganiseerd en vervolgens wordt de barrage afgeraffeld. Men kan voor zo’n NK twee schema’s aanhouden voor de laatste dag. Een schema indien er geen kans is op een barrage (dat weet je dus de voorlaatste dag) en een schema indien er wel een barrage nodig is. In dat geval moet je gewoon eerder starten. In de Bundesliga wordt ook zondags om 10:00 uur gestart, dat kun je dus ook doen met een NK. Scheelt je een paar uur. Je kunt dan de barrage twee uur na afloop van de laatste partij laten beginnen. Je kunt zelfs een vaste tijd prikken, dat is wel zo prettig voor de websites die zorgen voor live-uitzendingen.

  • Avatar
   Jaap Amesz 08 juli 2017

   Veel grote namen van nu. Ik zou dan wel willen weten wat maakt dat sommige van die jonkies ruim 2700 halen en anderen niet zo ver komen.

  • Avatar
   yme brantjes 10 juli 2017

   De rotchinees lijkt mij LU, ZHAOYA, aangezien hij degene is die opgegeven heeft. Yue Wang kon daar niet zoveel aan doen. Al zal de echte rotchinees waarschijnlijk wel de coach zijn die de opdracht heeft gegeven om op te geven.

 3. Avatar
  Paul Bierenbroodspot 10 juli 2017

  Een van de redenen is in dit artikel beschreven, ze werken er niet hard genoeg voor. Bij Stellwagen was dit wel erg jammer, ik denk ook dat hij de top 20 wel had kunnen halen. De wereld zal hij als scheikundige niet redden: https://www.uu.nl/staff/DRStellwagen/0 Die carbon nanofibers zullen het verschil zeker niet maken.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.