Giri solide maar niet goed genoeg in Geneve

Een paar dagen geleden kon u lezen dat Anish Giri scherp speelde in de eerste helft van de Fide GP in Geneve, maar de laatste vier ronden leek hij toch meer in zijn oude stijl te spelen. Twee snelle remises tegen Aronian (18 zetten) en Jakovenko (24 zetten), een goede eindspeloverwinning tegen Hou Yifan en een half mislukte winstpoging in de laatste ronde tegen Grischuk. Die laatste remise was wel erg jammer: bij winst had onze landgenoot 125 GP-punten gescoord en daarmee plaatsing voor het kandidatentoernooi (top twee) in eigen hand gehad. Nu heeft hij weliswaar met 5 uit 9 een redelijk resultaalt behaald, maar in de GP-ranglijst eindigt hij zelfs bij winst in de laatste Grand Prix sowieso achter Grischuk en Mamedyarov, zoals u in de stand kunt zien. Hij kan zich overigens nog wel plaatsen voor het kandidatentoernooi via de Worldcup of (heel misschien) via rating.

U kunt ook zien dat een overwinning op Grischuk een 2/3e plek (125 punten) had opgeleverd in plaats van een 4/10e plaats (60 punten). Maar ook voor Grischuk was de partij in de laatste ronde erg belangrijk: bij winst was hij Mamedyarov voorbij gegaan en was de kans op plaatsing erg groot geweest. Nu moet hij hopen dat Radjabov, Liren Ding en MVL matig presteren in Palma de Mallorca. Dat leverde na afloop de een conversatie op waarvan ik een globale weergave geef.

Grischuk: (mompelt iets in het Russisch)

Anna Burtasova tegen Giri: Wat zegt hij?

Giri: Of hij de tegenstanders van zijn concurrenten mag helpen bij de laatste GP.

Grischuk: Ja, hoe fout is het om dat te doen?

Giri: Als je mij wilt helpen vind ik dat helemaal niet fout hoor, aangenomen dat het gratis is!

Goed geintegreerd dus als Nederlander, Giri ūüôā De partij tegen Grischuk was overigens niet zo solide als Burtasova dacht, maar aangezien beide spelers geen grote fouten maakte was remise een logische uitslag. U kunt de partij hieronder naspelen met licht commentaar, evenals de twee snelle remises.

In de partij tegen Hou Yifan was vooral het eindspel interessant. Giri offerde met zwart in een Scheveninger een pion en kreeg daarvoor dankzij het loperpaar genoeg compensatie. In de tijdnoodfase besloot Hou om twee pionnen te geven om af te wikkelen naar een remise dubbel toreneindspel. Daarin had ze gewoon moeten afwachten in plaats van 44.h4? te spelen. Daarna was het nog steeds remise, maar een tweede fout volgde met 49.Te3? waarna Giri het sterk afmaakte. Overigens niet de eerste keer dat Hou een toreneindspel verprutst tegen onze landgenoot…

3 Comments

  1. Avatar
    Jaap Amesz juli 16, 2017

    Is het sowieso niet het slimst om te zorgen dat je de laatste GP speelt? Dan heb je immers alle informatie van de vorige 3 edities, waarop je kunt anticiperen in de 4e. Hoe zijn die toernooien eigenlijk toegewezen? Was dat vrije inschrijving of loting?

  2. Avatar
    wimw juli 16, 2017

    Giri heeft in Genève gewoon teleurgesteld en zelfs minder punten behaald dan zijn eerste Grand Prix toernooi. Met een vaste 10e/11e plek op de ratinglijst kan zijn gemiddelde rating over 2017 ook echt niet zo ver meer stijgen dat hij schakers als Kramnik, So, Aronian, Caruana en Nakamura voorbij streeft. Aangezien er drie schakers op rating worden toegewezen, lijkt me die route onmogelijk voor Giri. Maar via de World Cup kan het inderdaad nog wel, als hij de finale weet te halen. In 2015 kwam hij tot de halve finale, dus dat is voor hem de laatste strohalm.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.